SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği: "Organ Nakli Yasası bir an önce yürürlüğe girmeli"

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği: "Organ Nakli Yasası bir an önce yürürlüğe girmeli"

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, organ nakli bekleyen hastaların tıbbi hizmet almasının kaçınılamaz ve vazgeçilemez bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, Organ Nakli Yasası'nın bir an önce yürürlüğe girmesi gerektiğini ifade etti.

Yayın Tarihi: 21/08/14 14:37
okuma süresi: 3 dak.
Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği: "Organ Nakli Yasası bir an önce yürürlüğe girmeli"
A- A A+

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Zerrin Akalın yazılı açıklama yaparak, derneğin organ nakli ve yasası hakkındaki görüşlerini bildirdi.

Akalın, yasanın yürürlüğe sokulması sürecinde geciktirilen her günün hastaların organ naklinden yararlanma şanslarını azalttığını ve hastaları diyaliz makinelerine mahkum bıraktığını kaydetti.

"TARTIŞILIR KILMA ÇABALARI KABUL EDİLEMEZ"

Organ naklinin, yasalara uygun olarak, hakkaniyet ölçütleri içerisinde ve tıbbi etiğe uygun olarak yapılması gerektiğini vurgulayan Akalın, "Sağlık Bakanlığı'nın organ nakillerini denetleme ve izin verme yetkisi, kendisine yasalarca yüklenilen yadsınamaz bir yükümlülüktür. Yasalardan alınan bu yetkiyi, organ naklini gerçekleştirecek hastane veya tıbbi merkezlerin tartışılır kılma çabaları kabul edilemez" dedi.

Canlıdan nakillerin uygulanmaya başlanmasından önce tüzük ve kılavuzların çok detaylı şekilde hazırlanmasının, ortaya çıkabilecek hata ve suiistimallerin önlenebilmesi adına çok önemli olduğunu vurgulayan Akalın, kadavradan nakillerin yapılabilmesinin de hayati önem taşıdığını belirtti.

Organ, doku ve hücre naklinin ticari bir malzeme olmaması gerektiği üzerinde duran zerrin Akalın, bu konuda hastaların haklarının korunması ve tıbbi etiğin en önde tutulması gerektiğini kaydetti.

"Yasaya uygun olarak organ nakillerinde pilot uygulamaya en gelişmiş devlet hastanesinde başlanması ve uygulama sonuçlarının bakanlıkça denetlenerek ve değerlendirilerek oluşabilecek hataların ve eksikliklerin saptanıp, giderilmesini takiben, yasaların tayin ettiği sürenin hitamında özel merkezlerin faaliyete geçmesi olumlu bir gelişme olacaktır" diyen Akalın, organ naklinin yasadışı organizasyonların eline geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Akalın açıklamasında, organ nakli yasa çalışmaları hakkında da bilgi vererek, Meclis Komitesi'nde bulunan yasa tasarısının yeni yasama döneminde mutlaka çıkarılarak yürürlüğe girmesi beklentisini dile getirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.