SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

YDÜ Hastanesi cilt kanserine dikkat çekti

YDÜ Hastanesi cilt kanserine dikkat çekti

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi, Dermatoloji Anabilim Dalın'da, Foto Finder Digital Dermatoskopi cihazıyla çıkarılan ben (nevus) haritası, cilt kanserlerinin erken teşhis ve tedavisine olanak sağlıyor.

Yayın Tarihi: 24/08/14 19:06
okuma süresi: 4 dak.
YDÜ Hastanesi cilt kanserine dikkat çekti
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi, Kıbrıs (Near East University,Cyprus ) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Foto Finder Digital Dermatoskopi cihazıyla çıkarılan ben (nevus) haritasının, cilt kanserlerinin erken teşhis ve tedavisine olanak sağladığı belirtildi.

Zaman içinde yeni gelişen benler veya mevcut benlerde olan değişikliklerin saptanması hayati önem taşıyor...
YDÜ Hastanesi, Dermatoloji Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr. Aslı Kaptanoğlu; Yüksek teknolojinin sağladığı imkanlar ile benlerin dijital dermatoskopi ile değerlendirilmesi, göz ile muayenenin saptayamadığı detayları da saptayarak, doğru teşhis oranlarını arttırdığı bildirildi.. Kaptanoğlu, artık çıkarıltılabilen "tüm vücut ben haritası" ile, vücuttaki tüm benlerin yüksek kalitede görüntülerinin kaydedilerek, zaman içinde yeni gelişen benler veya mevcut benlerde olan değişiklikleri saptayabildiklerini de kaydetti.

Periyodik takipler çok önemli...

Aıklamada, tedavi yöntemi ile ilgili olarak detaylara da yer verildi; Dermatoskop yardımıyla pigmentli lezyonlar 30 kat büyütülüyor ve bilgisayar bu benleri, bazı kriterler ve matematiksel analizlerle değerlendirerek, ben haritalaması yapılıyor. Dijital dermatoskop, bilgisayar ortamında, ben haritalamalarının saklanmasına yardım ederek, yeni çıkan benler ve benlerdeki değişiklikler periyodik olarak takip ediliyor. Periyodik takipler sonucunda ise, riskli değişiklikler erken dönemde tespit edilebiliyor.

Benlerde sınır düzensizliği, renk değişikliği yani, belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanseri belirtisi olabilir...

YDÜ Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Uzmanı Doç. Dr. Aslı Kaptanoğlu, "Benlerde asimetri, sınır düzensizliği, renk değişikliği yani, benin birden çok renk içermesi, belirgin büyüme, iltihabi reaksiyon ya da kanama cilt kanseri belirtisi olabilir. Bununla birlikte, değişik görünümlü, hızlı büyüyen, pigmentte bir lezyonun saptanması durumunda da acilen bir dermatoloji uzmanına başvurulması gerektiğini tavsiye ediyorum" şeklinde konuştu.

Kıbrıs coğrafyası daha risk taşıyor...

Kaptanoğlu, açık tenli, açık renk gözlü, kızıl-sarı saçlı veya kolaylıkla güneş yanığı gelişebilen deri tipine sahip kişilerin; uzun süre veya aralıklı olarak yoğun güneş ışığına maruz kalmış kişilerin; ailesinde deri kanseri 'malign melanom' olan kişilerin, anormal (atipik) görünümlü (displastik) nevüsü olan kişilerin ve doğumsal çok sayıda benleri olanların, cilt kanseri gelişimi açısından risk grubunda olduklarını belirterek, Kıbrıs coğrafyası gibi güneşli ve cilt kanseri açısından yüksek riskli bir ülkede, böyle bir cihazın varlığı ile deri kanserlerinin daha erken teşhis ve tedavisinin YDÜ Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı'nda da yapılabildiğini söyledi.

Ben haritası cihazı çocuk, yaşlı gebek, her yaş grubuna zarar vermeden kullanılabilen bir cihazdır...

Doç. Dr. Aslı Kaptanoğlu, dijital dermatoskopinin artık dünyada ve Türkiye'de bir çok hastanede kullanılan rutin bir yöntem haline geldiğini ve "tüm vücut ben haritası" çıkarılabilme imkanının sadece çok ileri merkezlerde bulunan bir teknoloji olduğunu da ifade ederek, " Hastanın benlerinin görüntüsünü tekrar aldığımızda da benler üzerinde herhangi bir değişim olup olmadığını görebiliriz. Dijital dermatoskop çocuk, yaşlı gebe, her yaş grubunda ve herkeste hiçbir zarar vermeden rahatlıkla kullanılabilen bir cihazdır." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.