SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Günümüzün vebası Ebola Virüs hastalığı

Günümüzün vebası Ebola Virüs hastalığı

Son günlerde sıklıkla konuşulan hastalıklardan olan Ebola virüsü ile ilgili Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nedim Çakır açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 08/09/14 15:39
okuma süresi: 5 dak.
Günümüzün vebası Ebola Virüs hastalığı
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, son günlerde yurt dışından Ercan Havaalanı yoluyla K.K.T.C.'ye gelecek olanlar, Muhaceret işlemlerinden önce kamera önünden geçme zorunluluğu olduğunu belirten Prof. Dr. Nedim Çakır, bu kameranın termal (ısıya duyarlı) bir kamera olup vücut ısısını, yürürken tespit edip arkadaki görevliye bildirmekte olduğunu aktardı.

İşte bu zorunlu sağlık durum saptaması son günlerde Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ, WHO)'nün "Önlem alın,... başınızın çaresine bakın..." tarzı bildiriler yayınlayıp uyardığı Ebola virüs Hastalığı (EVH) salgınına karşı Ülke çapında alınan sağlık önlemlerinin çok önemli bir parçasıdır diyen Prof. Dr. Nedim Çakır açıklamasına şu şekilde devam etti ; Aslında bu hastalık Yıllardır Türkiye'nin Orta Anadolu havzasını etkileyen Kırım-Kongo kanamalı Ateşi (KKA) hastalığının hem etken açısından akrabası, hem de benzer klinik tablolara yol açan bir kardeşidir. Ne var ki biz sağlıkçıları biraz ciddi önlemler almaya zorlayan EVH'nin ölümle sonlanma oranlarının KKA'dan çok daha fazla olmasıdır.

1976 yılında ortaya çıktı

Bilim dünyası Ebola virüsünü 1976'dan beri tanıyor. O tarihten beri birkaç yıldan beri Sahraaltı Afrika'nın doğu ve orta bölgelerinde küçük salgınlar yapmaktaydı. Kısa süre sonra kendiliğinden sonlanan bu salgınlar tıp insanlarını kuşkulandırır, ancak salgınlar bir süre sonra yatışırdı.

2014'ün ilk aylarında yeni bir EVH salgını başgösterdi. Ancak bu salgın öncekilerden farklı olarak Sahraaltı Safrika'nın batı sahillerinde ilk kez Gine'de ortaya çıktı. Hemen ardından hastalık Liberya, Siera Leone ve Nijerya'ya atladı. Sonralarda hastalığa Demokratik Kongo Cumhuriyeti (Önceki Zaire) de de rastlandı. Hastalık Ağustos sonu itibarıyle 3069 kişide saptandı ve 1552'si yaşamlarını bu hastalıktan ötürü yitirdiler. Resmi rakamlar böyle de bölgeyi iyi tanıyan eksperler hastalığın saptanandan çok daha yaygın olduğunu düşünüp bu konudaki kaygılarımızın artmasına neden oluyorlar.

Hastalık nasıl bulaşıyor?

Ebola bir virüs hastalığıdır. Virüsün alınmasından 2-21 gün sonra belirtiler ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, bulantı, kusma, karın ağrısı ile birlikte deri içinde ve ağız, burun ve idrar yolu gibi yerlerde kanamalar en önemli belirtiler. Bu tablo gittikçe ciddiyet kazanarak hastaların yaşamlarına mal olabiliyor.

"Neden Afrika, nasıl bulaşıyor" gibi soruların yanıtını ise bu gün için net olarak verebiliyoruz: Bir kez hastalığın kaynağı Afrika'da ormanlarada yaşayan meyve yarasaları. Onlar hastalanmadan virüsü birbirlerine bulaştırıp duruyorlar. Bu yarasalar bitirmeden yedikleri meyveler aracılığı ile veya virüs içeren idrar ve diğer vücut çıkartıları ile çecvreyi kirletiyorlar. Hastalığı onlardan özellikle maymungiller (şempanze, goril ve diğerleri) kapıyorlar. Onlar hastalandıklarında telef oluyorlar. İnsanlar ise bu maymunlardan hastalığı alıyorlar. Afrika'da bunlar ve diğer vahşi av eti tüketiminin hastalığın insanlar arasında bulaştırılıp yayılmasında rolü olduğu kesin olarak saptanmış durumda. Tabii insanlar da Ebola virüsünü kan, idrar ve diğer hemen her türlü vücut sıvısıyla çıkarıp hastalığı başkalarına bulaştırabiliyor.

Hastalığa karşı önlem almak önemli

"Hastalık salgınının nasıl söndürüleceği konusunda elimizde tek ve net bir yol haritası yok diyen" Prof. Dr. Nedim Çakır, K.K.T.C. açısından Sağlık Bakanlığı'nın yaklaşık bir aydır alınacak önlemler konusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti. Ülkemizin bu konuda dikkatli olmasını gerektiren tarafın ise, gereken bir işbirliği halinde belirti gösteren kişilere – ülke ayrımı yapmadan - ihtiyaçları olan tıbbi bakımı vermek ve onların hastalığı başkalarına bulaştırmasının önüne geçmek olduğunu aktaran Prof. Dr. Nedim Çakır, bu hastaları toplumdan ayırarak başkalarına bulaştırmasının önüne geçmenin yeterli olacağını sözlerine ekledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.