SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

28 Eylül Dünya Kalp Günü Yürüyüşü Pazar günü yapılıyor…

28 Eylül Dünya Kalp Günü Yürüyüşü Pazar günü yapılıyor…

28 Eylül Dünya Kalp Günü Yürüyüşü, Pazar günü yapılıyor.

Yayın Tarihi: 25/09/14 14:32
okuma süresi: 7 dak.
28 Eylül Dünya Kalp Günü Yürüyüşü Pazar günü yapılıyor…
A- A A+

Sağlık Bakanlığı, KKTC Telsim ile Kıbrıs Türk Kalp Derneği işbirliğinde gerçekleştirilecek yürüyüş, Sağlık Bakanlığı önünden saat 10.30'da başlayacak ve KKTC Telsim önünde son bulacak.

Sağlık Bakanlığı'nda bugün düzenlenen basın toplantısında, yürüyüş hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

Basın toplantısında, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, KKTC Telsim Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu, Kardiyoloji Klinik Şefi Uzman Dr. Gülgün Vaiz, Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem birer konuşma yaptı. Basın toplantısında bazı bakanlık yetkilileri de hazır bulundu.

GÜLLE

Basın toplantısında ilk sözü alan Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, her yıl Eylül ayının son Pazarı'nın Dünya Kalp Günü olduğuna dikkat çekerek, sağlığı tehdit eden kalp ve damar hastalıkları için doğru mesajı vermenin önemli olduğunu vurguladı.

Günümüz gelişen dünyasında yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam, zararlı alışkanlıklar gibi birçok etmenin kalp ve damar hastalıklarının en önemli sebepleri olduğuna işaret eden Gülle, bilinçli yaşam, sağlıklı beslenme, koruyucu hekimlik hizmetlerinin hastalıkların önlenmesi için önemine değindi.

Bakan Gülle, Bakanlık olarak koruyucu hekimlik, tedavi, tedavi sonrası süreç ve halkı bilinçlendirme yanında, obezite ve yanlış beslenme konusunda da çalışmaları olduğunu anlattı.

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi ile Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu konuda işbirliği içinde çalıştığını belirten Bakan Gülle, çocukların fast food ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarının önüne geçilmesi için okul kantinlerinde düzenleme yapıldığını kaydetti.

Beslenmenin önemine vurgu yapan Bakan Gülle, bunun eğitim müfredatına da alınması için çalışmaları bulunduğunu söyledi.

Erişkinlerde de sağlıklı beslenme bilincinin oluşturulması gerektiğini ifade eden Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Pazar günü yapılacak yürüyüşle, günün önemini vurgulamak ve toplumda mesaj olarak algılanmasını sağlamak istediklerini kaydetti.

Pazar günü yapılacak yürüyüşle insanlara daha bilinçli ve hareketli olmaları mesajının verileceğini vurgulayan Bakan Gülle, etkinliğin, KKTC Telsim'le imzalanan protokolün bir parçası olduğunu belirtti.

Protokol çerçevesinde başka etkinlikler de planlandığına değinen Bakan Gülle, obezite, sigara, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve hareketli bir yaşam temennisiyle tüm halkı Pazar günü yapılacak yürüyüşe davet etti.

TANPINAR

KKTC Telsim Genel Müdür Yardımcısı Fevzi Tanpınar da, KKTC Telsim ile Sağlık Bakanlığı'nın kalp sağlığı konusunda bir maratona çıktıklarını belirterek, Pazar günü yapılacak yürüyüşün, genel proje içinde bir etkinlik olduğunu söyledi.

Tanpınar, KKTC Telsim'in sosyal sorumluluk alanında nasıl katkı sağlayabileceğinden yola çıkarak, Sağlık Bakanlığı ile kalp sağlığı konusunda bir protokol imzalandığını anımsattı.

Pazar günü yapılacak yürüyüşte, halkla doktorların buluşmasının sağlanacağına dikkat çeken Tanpınar, ülkede kalp rahatsızlıklarından ölümlerin oranın çok yüksek olduğunu vurguladı.

Tanpınar, Pazar günü yapılacak yürüyüşle amaçlarının, kalp rahatsızlıkları konusunda farkındalık yaratmak olduğuna işaret ederek, tüm halkı yürüyüşe davet etti.

VAİZ

Kıbrıs Türk halkının kalp hastalıklarıyla başının belada olduğunu söyleyen Kardiyoloji Klinik Şefi Uzman Dr. Gülgün Vaiz de, kalp hastalıkları konusunda çeşitli bilinçlendirme kampanyaları yürütüldüğünü belirtti.

Modern yaşamın iyi şeyler yanında kötü şeyler de getirdiğine dikkat çeken Vaiz, teknolojinin insanlara faturasının hastalıklar olduğunu kaydetti.

Hazır gıdalar, hareketsizlik, kirli hava, stres, zararlı alışkanlıkların hastalıkları tetiklediğini ifade eden Vaiz, kilo artışı, dengesiz sağlıksız beslenmenin beraberinde hipertansiyon, diyabet ve kalp damar hastalıklarını getirdiğini vurguladı.

Dünyada yapılan etkin kampanyalara rağmen ülkede sigara içme alışkanlığının hızla artış gösterdiğini söyleyen Vaiz, sigaraya başlama yaşının da düştüğüne işaret etti.

Bunun kalp damar hastalıkları yanında akciğer kanserini de tetiklediğini anlatan Vaiz, dengeli beslenilmesi, hareketli olunması, ev yemekleri tüketilmesi, kilo alınmaması, stresle mücadele edilmesi ve mümkün olduğunca yürünmesi gibi tavsiyelerde bulundu.

KAMİLOĞLU

Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ramadan Kamiloğlu da, kalp hastalıklarına yakalanma yaşının çok düştüğüne dikkat çekti.

Kamiloğlu, 10 yıl önce 50-55 yaşlarda yapılan by-pass ameliyatlarının günümüzde 30'lu yaşlara düştüğüne dikkat çekerek, yaşın düşmesiyle birlikte, hastalığın çok hızlı ilerleyip tedavi edilemez duruma geldiğini kaydetti.

Kamiloğlu, hastalığın önlenebilmesi için zararlılardan uzak durmak, spor yapmak, dengeli beslenmek gerektiğini söyledi.

ÖZERDEM

Kıbrıs Türk Kalp Derneği Başkanı Dt. Öner Özerdem de, koruyucu hekimlik hizmetlerinin eğitim içerisine sokulmasının kalp hastalıklarını önlemede en etkili yol olduğunu vurguladı.

Kalp hastalığının artık yaşlılık sorunu olmaktan çıktığını belirten Özerdem, kalp hastalıklarının anne karnından başladığının bilindiğini kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde hastalığa yakalanma riskinin de arttığına dikkat çeken Özerdem, günümüzde her 4 kişiden birinin tansiyon, 3 kişiden birinin kan yağlarının yüksek, toplumun yüzde 10'unun ise kalp hastası olduğunu söyledi.

Gıda tüketim kirliliği olarak nitelediği sağlıksız ve fast-food tarzı yiyeceklerin kalp hastalıklarını arttırdığını ifade eden Özerdem, bu konuda yasal tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Kalp hastalıkları konusunda işbirliği içinde çalışılmasının önemine vurgu yapan Özerdem, Pazar günü yapılacak yürüyüşe tüm halkı davet etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.