SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

YDÜ Hastanesi 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu

YDÜ Hastanesi 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Dünya Osteoporoz günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 21/10/14 12:47
okuma süresi: 3 dak.
YDÜ Hastanesi 20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi , 20 Ekim tarihi, Uluslararası Osteoporoz Vakfı tarafından toplumda osteoporoz için farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Osteoporoz Günü ilan edildiğini vurguladı. Açıklamada, Osteoporoz nedir?, Osteoporoz şikayetleri nelerdir?, Osteoporozda tanı yöntemleri nelerdir? Osteoporoz önlenebilir mi? ve Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için neler yapılmalıdır başlıkları altında vurgulandı.

Osteoporoz nedir?

Osteoporoz, süngerimsi-gözenekli kemik demektir. Vücudumuzdaki kemiklerin sertliğinin ve yoğunluğunun azalıp, yapısının bozulması sonucunda daha zayıf ve kırılabilir hale gelmeleri ile ortaya çıkan ve tüm iskeletimizi etkileyen sistemik bir hastalıktır. 60 yaş sonrasında, her üç kadın ve beş erkekten birinde osteoporoz görülmektedir. Özellikle kadınlarda menopozla ilgili olarak en çok bilinen ve endişe edilen şikayettir. Halk arasında "Kemik Erimesi" olarak geçer.

20 Ekim tarihi, Uluslararası Osteoporoz Vakfı tarafından toplumda osteoporoz için farkındalık yaratmak amacıyla Dünya Osteoporoz Günü ilan edilmiştir.

Osteoporoz şikayetleri nelerdir??Osteoporozun başlangıcında hastada hiçbir şikayet olmayabilir ancak hastalık ilerledikçe kemik dokusunun direnci geri dönüşü olmayacak bir şekilde azalmakta ve kemiklerde yaygın ağrılar ortaya çıkmaktadır.

Osteoporozun ileri dönemlerdeki komplikasyonu ise kemiklerdeki kırıklardır. Osteoporotik kırıklar ölümcül olabilirler. Kırıklardan ölüm oranı 50 yaşında bir kadında, meme kanserinden ölme oranına eşit ve aynı yaştaki normal kadının ölme oranından 2.5 kat fazladır.

Osteoporozda tanı yöntemleri nelerdir?

Osteoporoz tanısı kemik tarama testi ile teşhis edilir ve kısa süren ağrısız bir ölçümdür. Kemik mineral yoğunluğuna göre kişi üç kategoriden birine sokulur: Normal, düşük kemik kütlesi (osteopeni) ve osteoporoz. Kemik mineral yoğunluğu ne kadar düşükse kırık riski o kadar yüksektir.

Osteoporoz önlenebilir mi?

Osteoporozdan korunma çocukluk çağında başlar ve yaşam boyu devam eder. Osteoporoz önlenebilir bir hastalıktır. Çocukluk çağında ve erişkin yaşlarda sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmak, yaşlılıktaki osteoporozu önleyici en önemli etkendir.

Güçlü ve sağlıklı kemiklere sahip olmak için:

- Süt ve süt ürünlerinden yeterli kalsiyum almak

- Güneş ışınlarından faydalanarak D vitamini almak

- Sigara, alkol ve kafein kullanmamak

- Fazla tuz, gazlı içecekler tüketmemek

- Hayvansal proteinden zengin gıdaları fazla tüketmemek

- Düzenli egzersizleri yaşam biçimi haline getirmek önemlidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.