SAĞLIK
okuma süresi: 2 dak.

İşte hayvandan insana geçen hastalıklar

İşte hayvandan insana geçen hastalıklar

Yarasalar, sığırlar, tilkiler hatta kediler... İşte insana hayvanlardan bulaşan hastalıklar.

Yayın Tarihi: 27/10/14 08:38
okuma süresi: 2 dak.
İşte hayvandan insana geçen hastalıklar
A- A A+
Havadan gelen tehlike

Ebola'nın insana yarasadan bulaşabildiği tespit edildi. Yarasa bazı Batı Afrika ülkelerinin seçkin lezzetleri arasında. Virüs ilk olarak hayvandan insana bulaştı ardından insandan insana. Sonu kestirilemiyor.

Sığır çiçek hastalığı

Hastalık öncelikle sığırları etkiliyor. Ancak insanların yanı sıra tüm memeli hayvanlar için bulaşıcı. Almanya'da sığır çiçek hastalığının aşısı yok. Ancak çiçek aşısı olanlar korunabiliyor. Hastalık daha önceleri çoğunlukla hayvanlar sağılırken ellere bulaşıyordu.

Sokan tehlike

Günümüzde bir kıtadan diğerine seyahat sorun değil. Sadece insanlar için değil örneğin bu Asya Kaplan Sivrisineği gibi hayvanlar için de. Birçok egzotik hayvan gibi o da ticaret ya da çoğunlukla gemi yolcuğuyla Avrupa'ya taşınıyor. Bu sivrisinek Deng humması bulaştırıyor.

Papağan hastalığı

Zoonoz bir hastalık olan Papağan hastalığı özellikle çocuklar ve güçsüz yetişkinler için tehlikeli olabilir. Bakterilerin neden olduğu hastalığı özellikle papağanlar, muhabbet kuşları ve güvercinler taşıyor. Çoğunlukla hayvanın kuru dışkısından insana geçiyor. Mikrop tozla birlikte havaya da yayılıyor.

Kuduz taşıyan tilkiler

Kuduz 2008'e kadar Almanya'da da görülüyor ve özellikle tilkilerden bulaşıyordu. Geniş ölçekli bir aşı kampanyasıyla bu tehlikeli hastalığın önüne geçildi. Kuduz hastalığı öldürücü olabiliyor. Hastalık günümüzde Almanya'da görülmüyor.

Kedilerin bilinmeyen yönü

Kedi tırmığı hastalığı özellikle çocuklar için tehlikeli. Hastalıklı kedinin ısırması ya da tırmalamasıyla geçer. Hayvan virüsü kanında parazit olarak yıllarca taşıyabilir ancak kendisi hastalanmaz. Almanya'daki kedilerin yüzde 13'ü bu virüsü taşıyor. İnsanda yüksek ateş ve yara çevresindeki lenf bezlerinde şişme yapıyor.

Deutsche Welle Türkçe

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.