SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

İnme hastalığında anında müdahale hayat kurtarır!

İnme hastalığında anında müdahale hayat kurtarır!

Ölüme yol açabildiği gibi, hayatta kalan kişilerde özürlülüğe neden olabilen ve kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü en önemli ölüm sebebi olan inme, anında müdahale edildiği takdirde hayati risk taşımıyor.

Yayın Tarihi: 31/10/14 11:30
okuma süresi: 4 dak.
İnme hastalığında anında müdahale hayat kurtarır!
A- A A+

Tüm dünyada 60 yaş üzerindeki kalp hastalıkları ve kanserden sonra, ölümün 3. önemli nedeni olan inme ve inme rehabilitasyonu hakkında merak edilenleri Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto yanıtladı.

Yakın Doğu Ünversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto, İnme nedir?, Hastanın hareket kabiliyetini kısıtlayan faktörler nelerdir?, İnme rehabilitasyonuna ne zaman başlanmalıdır? , Rehabilitasyonda hangi yöntemler uygulanır? başlıkları altında bilgiler aktardı.

İnme nedir?

İnme, vasküler (damarsal) kaynaklı, 24 saatten uzun süren veya ölüme yol açan, hızlı gelişen, fokal beyin hasarı şikayet ve bulguları ile karakterize bir hastalıktır. İnme sonrası hayatta kalan kişilerde özürlülüğe neden olabilir. Hastalar mevcut yetersizliklerine rağmen fiziksel, psikolojik, sosyal ve mesleki bağımsızlık düzeylerinin sağlanması, yaşam kalitelerinin artırılması için uzun süreli rehabilitasyona ihtiyaç duyarlar.

Hastanın hareket kabiliyetini kısıtlayan faktörler nelerdir?

İnme sonrası hastaların büyük bir kısmında kas gücü kaybı söz konusudur. "Spastisite" olarak tanımlanan kas tonusunda artış ve kas gücü kaybı, hastanın yürümesini ve hareket kabiliyetini kötü etkileyen faktörlerdir.

Hastanın yürüyebilmesi için kas gücü, kas koordinasyonu yanında bilişsel fonksiyonlarının da iyi olması ve komutları algılayabilmesi gerekir. Hastanın ayakta durma dengesi yeterli olmalı, eklemlerinde hareket kısıtlılığı olmamalıdır.

İnme rehabilitasyonuna ne zaman başlanmalıdır?

Rehabilitasyona hayati tehlike atlatıldıktan sonra hemen başlanmalıdır. Bu dönemde hedefimiz, hareketsizliğe bağlı rahatsızlıkların gelişmemesi için hastanın en erken dönemde mobilizasyonudur. Yatakta sık sık pozisyon değişikliği ve hastanın katılımı teşvik edilerek yapılan eklem hareket açıklığı egzersizleri ilk mobilizasyon yöntemleridir.

Rehabilitasyonda hangi yöntemler uygulanır?

Rehabilitasyonda, etkilenmiş ekstremitenin ağırlık alması, kullanılması, yürüyüş simetrisinin sağlanması öğretilir. Medikal tedavi, ortezler, baston gibi yürüme destekleri de gerektiği yerde tedavi planına dahil edilir.

İnmeli hastada omuz ağrısı sık görülen bir bulgudur. Üst ekstremite rehabilitasyonunun hedefi ağrısız, fonksiyonel bir üst ekstremite sağlanmasıdır. Bu nedenle erken dönemde eklem hareket açıklığı egzersizleri ve germe egzersizlerine başlanmalıdır. El-el bileği eklemini işlevsel pozisyonda tutmak amacıyla gerekirse ortezler kullanılır.

Rehabilitasyonun ilerleyen evrelerinde vücut ağırlığı destekli yürüme eğitimleri, fonksiyonel elektrik stimülasyonu, EMG geri bildirim ve zorunlu kullanım tedavileri kullanılır.

İnme rehabilitasyonu "hasta ile beraber" yapılan ve ömür boyu devam eden bir süreçtir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.