SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Erkmen: "Antibiyotik direnci halk sağlığı için birincil tehdit haline geldi"

Erkmen: "Antibiyotik direnci halk sağlığı için birincil tehdit haline geldi"

YDÜ Hastanesi Başhekimi Dr. Sevim Erkmen güncel verilere göre, Avrupa Birliği çapında dirençli bakteriler tarafından enfekte edilen hasta sayısının arttığına ve antibiyotik direncinin halk sağlığı için birincil tehdit haline geldiğine dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 23/11/14 10:32
okuma süresi: 5 dak.
Erkmen: "Antibiyotik direnci halk sağlığı için birincil tehdit haline geldi"
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Dr. Sevim Erkmen'in Dirençli bakterilerin gelişmesinin durdurulması ve antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu vurguladığı belirtildi.

Dr. Erkmen; Sorun yerel olmaktan çıkıp global bir hal almıştır....

Antibiyotik direncinin, halk sağlığı açısından bütün Dünya'da uzun süreli hastane yatışına, sağlık maliyetlerinin artışına, tedavi başarısızlıklarına ve hatta ölüme yol açan ciddi bir tehdit olduğunu anlatan Dr. Sevim Erkmen "Antibiyotiklerin aşırı ve yanlış kullanılması, turizm, göçler, uluslararası yolculuklar, hijyen eksikliği gibi birçok konu bu küresel sorunun gelişmesine aracılık etmektedir. Artık bu sorun diğer tüm enfeksiyon hastalıklarında yaşanan sorunlar gibi yerel olmaktan çıkıp global bir sorun halini almıştır. Bu sorunu bu kadar ciddi kılan bir durum da; mikroorganizmaların çok hızlı direnç geliştirmesine karşın bu mikroorganizmaların tedavisinde kullanılabilecek yeni antibiyotiklerin artık geliştirilememesidir. Günümüzde artık mevcut antibiyotiklerin tümüne dirençli bakterilerle gelişen, hiç tedavi şansı olamayan enfeksiyonlar gözlenebilmektedir" diye konuştu.

Tarım ve hayvancılık sektörlerindeki antibiyotik kullanımına da çok dikkat edilmeli…

Antibiyotik direnci, sadece insan sağlığı ile ilgili tıbbı süreçlerinin bir çıktısı olmadığını belirten Dr. Sevim Erkmen "Tarım ve hayvancılık sektörlerindeki antibiyotik kullanımı da mikroorganizmalarda direnç gelişimine neden olabilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı sorun öncelikle insan sağlığı olmasına karşın sorunun çözümünde çok paydaşlı bir yaklaşım sergilenmelidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO, DSÖ) bu çalışmaların önderliğini yapmakla birlikte Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (OIE) de bu sürecin önemli paydaşlarıdır. DSÖ, ilgili paydaşların desteği ile "Antimikrobial Direnç Küresel Eylem Planı"nı hazırlamakta ve 2015 yılında bu eylem planı kapsamında uygulamaların ve önlemlerin alınması planlanmaktadır" dedi.

Hekime muayene olmadan antibiyotik kullanırım diyen kişilerin oranı % 41.6...

Dr. Erkmen KKTC'ye bakıldığında mevcut durumun çok çarpıcı olduğuna işaret ederek Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD.'den Yrd. Doç. Dr. Kaya SÜER başkanlığında yapılan bilimsel araştırmada hekime muayene olmadan antibiyotik kullanırım diyen kişilerin oranının % 41.6 olarak saptandığını anlattı. Bu oranın çok yüksek olduğuna işaret eden Erkmen, yine aynı çalışmada üst Solunum yolu infeksiyonu bulguları olduğu zaman kendi kendine antibiyotik kullanırım diyen kişi sayısının ise % 47.6'lara ulaştığına dikkat çekti.

Reçetesiz antibiyotik veririm diyen eczanelerin oranı % 97.6...

Erkmen ayrıca aynı araştırmanın diğer bir bölümü olan eczanelerde yaptıkları anketlerde de reçetesiz antibiyotik veririm diyen eczanelerin oranın % 97.6'lara ulaştığını anlattı.

Antibiyotiğe direnç ülkemizde de korkutucu bir şekilde artıyor...

YDÜ Hastanesi mikrobiyoloji laboratuarında yapılan bir diğer araştırmadan da söz eden Dr. Sevim Erkmen, poliklinik düzeyinde muayene edilen ve laboratuara gönderilen idrar kültürü örneklerini incelediklerini söyledi. Erkmen incelemede en sık idrar yolu enfeksiyonu etkeni olan E. coli basiline karşı direnç oranlarını araştırdıklarını ve trimethoprim-sulfamethakzasol isimli antibiyotiğe direncin % 45.8, Siprofloksasin isimli antibiyotiğe karşı direncin ise % 34.9 olarak saptandığını vurguladı. Erkmen bu çalışmalardan hareketle KKTC'de antibiyotiğe karşı direncin korkutucu bir şekilde artığını söylemenin yerinde olacağını sözlerine ekledi.

Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı hazırlanmalıdır…

Türkiye'de olduğu gibi ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, İlaç ve Eczacılık Dairesi, Tarım Bakanlığı, Üniversiteler, Birlikler, Uzmanlık Dernekleri ve ilaç endüstrisinin katkıları ile "Ulusal Akılcı Antibiyotik Kullanımı ve Antimikrobiyal Direnç Stratejik Eylem Planı" hazırlık çalışmalarının geciktirilmeden başlatılması gerektiğine inanç belirten Dr. Sevim Erkmen YDÜ ve Hastanesi'nin bu konuda gereken bütün katkıyı vermeye hazır olduğunun altını çizdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.