SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

LSD'nin bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10'un altındadır

LSD'nin bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10’un altındadır

YDÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal ülkemizde hayvanlarda görülen Sığırların Yumrulu Deri Hastalığı LSD (Lumpy Skin Disease) virüsünün insanlara bulaşması hakkında bugüne kadar bildirilmiş bilimsel bir veri bulunmadığını söyledi.

Yayın Tarihi: 12/12/14 14:50
okuma süresi: 5 dak.
LSD'nin bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10’un altındadır
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi (Near East University Cyprus) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre; Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal'ın son günlerde KKTC'de hayvanlarda görülen LSD virüsünün insanlara bulaşması hakkında bugüne kadar bildirilmiş bilimsel herhangi bir veri bulunmadığı söylediği belirtildi.

Esendal, LSD'nin bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10'un altındadır…

Prof. Dr. Ömer Memduh Esendal "sığırların Yumrulu Deri Hastalığı, Sığırların Nodüler Ekzantemi olarak bilinen Lumpy Skin Disease (LSD), sığırların derisi üzerinde fındık veya ceviz büyüklüğünde sert kıvamlı nodül benzeri yapıların oluşması ile karakterize, bulaşıcı ve ihbarı zorunlu bir hastalıktır"dedi.

Hastalık genellikle Afrikadaki sığırlarda görülüyor…

Hastalığın etkeni koyun ve keçilerde görülen çiçek hastalığı etkeni ile aynı gruptan (Capripoxvirus) bir virüstür diyen Esendal hastalığın genellikle Afrikadaki sıgırlarda görüldüğünü söyledi.

2-10 gün sonra yüksek ateş, burun ve göz akıntısı…

Esendal "Hastalık; bulaşmasından 2-10 gün sonra yüksek ateş, burun ve göz akıntısı, ilerleyen dönemlerde hayvanların deri ve mukozalarındaki nodül benzeri şişliklerle kendini gösterir. Boyun, göğüs, kasık ve sırtında ortaya çıkan bu şişlikler iç organlarda da oluşabilir. Derideki şişkinlikler 1-2 hafta içinde açılarak ülser benzeri yaralar haline dönüşür. Bu yaralar zaman içinde kabuklanır ve kendiliğinden iyileşir" dedi.

Hayvanlar arasındaki bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10'un altındadır

Hastalığın hayvanlar arasındaki bulaşıcılığı % 40, ölüm oranı % 10'un altında olduğunu kaydeden Esendal "Hastalık gebelerde nadiren yavru atmaya sebep olabilir. Hastalığın seyrine göre süt veriminde azalma, halsizlik, hızlı kilo kaybı ve topallık da görülebilir. Buzağılar hastalığı yetişkin sığırlara nazaran daha ağır geçirir" diye konuştu.

Hastalık sinekler tarafından ve enfekte ağız-burun akıntısı yanısıra sütle direkt temas sonucunda hayvanlar arasında bulaşıyor…

Hastalık kan emici sinekler tarafından bulaştırılmakla birlikte, enfekte ağız-burun akıntısı ve sütle direkt temas sonucunda da hayvanlar arasında bulaşma görülebildiğini anlatan Prof. Dr. Esendal "LSD virüsünün insanlara bulaşması hakkında bugüne kadar bildirilmiş bilimsel bir veri bulunmamaktadır" dedi.

LSD'ye karşı korunmada bilinen bütün biyogüvenlik uygulamaları yerine getirilmeli ve hijyenik tedbirler alınmalıdır…

Sokucu ve kan emici sineklerle mücadele hastalıktan korunmada çok önemli olduğuna işaret eden Esendal "bütün bulaşıcı hayvan hastalıklarında olduğu gibi, LSD'ye karşı korunmada da bilinen bütün biyogüvenlik uygulamaları yerine getirilmeli ve hijyenik tedbirler alınmalıdır" dedi.

Hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imha edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Esendal hastalık çıkan bir yerde (25-50 km mesafede) karantina uygulanması, hayvan hareketlerinin kontrol altına alınması, sağlıklı hayvanlarla hasta veya hastalıktan şüpheli hayvanların derhal birbirlerinden ayrılması, barınaklarda ve çiftliklerde temizlik ve dezenfeksiyonun yapılması ve hastalıktan dolayı kesilen hayvanların imha edilmesi büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kesin teşhis laboratuvar koşullarında virüsün elde edilmesi ile mümkündür…

Hasta hayvanların durumu hastalıktan şüphe ettirebileceğini belirten Esendal kesin teşhisin laboratuvar koşullarında virüsün elde edilmesi ve diğer yardımcı testler ile mümkün olabileceğini söyledi.

Hastalığın özel bir tedavisi yok!

Hastalığın özel bir tedavisi olmadığını anlatan Prof. Dr. Esendal "Hasta hayvanlar zaman içinde kendiliğinden iyileşebilirler. Ancak bu süre içinde hasta hayvanları bakteriyel enfeksiyonlardan korumak için antibiyotik tedavisi uygulanabilir" dedi.

Hastalığa karşı KKTC'de kullanılan özel bir aşılama programı bulunmuyor…

LSD'nin görüldüğü birçok Afrika ülkesinde aşılama yapıldığını söyleyen Esendal "Hastalığa karşı Türkiye'de veya KKTC'de kullanılan özel bir aşılama programı bulunmamaktadır. Ancak hastalık etkenlerinin birbirlerine yakınlığı dikkate alınarak, gerekli durumlarda koyunlardaki çiçek hastalığına karşı kullanılan aşılar LSD'ye karşı da kullanılabilir" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.