SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Çocuklukta en sık görülen kronik hastalık: Astım

Çocuklukta en sık görülen kronik hastalık: Astım

Toplumlarda %1 ile %30 arasında görülen astım, hava yollarında kronik iltihap hastalığıdır. Yakın Doğu Üniversitesi Çocuk Alerji Bölümü tarafından Kıbrıs'ta yapılan bir çalışmada bu sıklığın çocukluk çağında %20 olduğu belirlendi. Oldukça sık rastlanılan bir hastalık olan astımda erken tanı, çocuk hastalar için son derece önemlidir.

Yayın Tarihi: 19/01/15 14:54
okuma süresi: 5 dak.
Çocuklukta en sık görülen kronik hastalık: Astım
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji İmmunoloji ve Astım Ünitesi'nden Doç. Dr. Arzu Babayiğit Hocaoğlu; Astım, farklı nedenler ile hava yolunda ortaya çıkan iltihabi süreçte, hava yolu duvarında hasarlanma, daralma, balgam artışı ve hava yolunda tıkanıklığa neden olur. Bulgular başlangıçta kendiliğinden ya da tedavi ile tamamen geri dönüşümlü olmasına karşın, ileri zamanlarda yangı hissi ve yineleyen hasar hava yolu duvarında bazı geri dönüşü olmayan değişikliklere neden olur. Bu nedenle, çocuk hastalarda astım tanısının erken konulması, gerekli tedaviye akciğerde kronik değişiklikler oluşmadan başlanması çok önemlidir.

Modern toplumlarda değişen yaşam şekilleri, sanayileşme, yoğun trafiğin neden olduğu dış ortam hava kirliliği, iç ortam hava kirliliği, alerjen yoğunluğunun artması, ev dışı oyun alanları kısıtlanan çocuklarda astım sıklığını arttırmaktadır.

Astımın bulguları nelerdir?

Astım belirtileri arasında tipik olarak yineleyen hırıltı, hışıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste daralma hissi ile kendini gösteren ataklar yer alır. Bu bulguların ağır kokular, sigara dumanı gibi uyarıcılarla ya da gece artması beklenebilir. Astımda görülen öksürüğün diğer hastalıklarda görülen öksürükten farkı, özellikle uyuduktan 1-2 saat sonra veya sabaha doğru ortaya çıkması, gece uyanmaya neden olabilmesi, oyun oynadıktan veya egzersiz yaptıktan sonra artması, çok fazla gülmek ve çok fazla ağlamak ile şiddetlenmesidir.

Nefes darlığı ve nefeste daralma astım belirtisidir

Astım belirtileri görülen çocukların, mutlaka çocuk alerjisi ve astım uzmanlarınca muayene edilmesi gerekir. Astım tanısı koymada en değerli tanı aracı hastanın şikayetleridir. Öksürük, hırıltı, hışıltı ve/veya nefes darlığı belirtilerinin varlığı ve bu belirtilerin bronş açıcı tedaviyle veya kendiliğinden kaybolması, ancak bir süre sonra tekrar ortaya çıkması ön planda astımı düşündürür. Yattıktan sonra veya sabaha karşı yaklaşık 30 dakika süreyle devam eden ve bronş genişletici ilaçlara olumlu yanıt veren öksürük atakları da aksi ispat edilene kadar astım olarak kabul edilmelidir.

Çocuklarda astımın % 80'i alerji kökenli olduğu için alerji testlerinin yapılması da, tanı ve tedavi için önemlidir. Alerji testleri her yaştaki hastaya uygulanabilmektedir. Bu testler gerekli görüldüğü takdirde her yaşta yapılabilen testlerdir. Eğer hasta 5 yaşın üzerindeyse Solunum fonksiyonlarının ölçümü tanıda yardımcıdır.

Çocuklarda astım nasıl tedavi edilir?

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Alerji İmmunoloji ve Astım Ünitesi'nden Doç. Dr. Arzu Babayiğit Hocaoğlu, astım tedavi yöntemlerini ve astıma kesin çözüm olan aşı tedavisini "Çocuk yaşlarda yapılan doğru tedavilerden olumlu sonuç alınmaktadır. Tedavi için hastalığa sebep olan alerjenden korunma, ilaç tedavisi ve uygun hastalarda alerji aşı tedavisi (immunoterapi) yapılmaktadır. Tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavi alerji olunan maddeden uzak durmaktır. Çevre önlemlerinin yeterli olmadığı, ilaç tedavisinin uygun görüldüğü hastalarda sprey şeklindeki ilaçlar kullanılmaktadır. Tedavi seçiminin hastaya göre belirlenmesi ve ilaçların doğru teknikle kullanılması tedavi başarısındaki önemli unsurlardır. İlaçlarla tedavi hastalığı kökten yok edememektedir. Alerjik astımda hastalığı kökten tedavi edecek ve doğal seyrini değiştirebilecek tek tedavi yöntemi alerji aşı tedavisidir." şeklinde açıklamaktadır.

Alerjenler astımı tetikliyor

En sık tespit edilen ve astım gelişimi için çok önemli bir risk faktörü olarak kabul edilen duyarlılık, ev tozu (akar) alerjen duyarlılığı ve küf mantarı alerjisidir. Mevsimsel yakınma olan hastalarda çayır poleni, yabani ot poleni ve zeytin poleni duyarlılığına da sık olarak rastlanmaktadır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.