SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Yakın Doğu Üniversitesi LSD hastalığı hakkında bilgilendirme konferansı düzenliyor

Yakın Doğu Üniversitesi LSD hastalığı hakkında bilgilendirme konferansı düzenliyor

Yakın Doğu Üniversitesi son günlerde ülke gündemini meşgul eden ve de hayvancılık sektörünü etkileyebilecek LSD (Lumpy Skin Disease) hastalığı hakkında ülkedeki hayvancılarave de veteriner hekimlere yönelik bilgilendirme konferansı düzenliyor.

Yayın Tarihi: 21/01/15 09:17
okuma süresi: 3 dak.
Yakın Doğu Üniversitesi LSD hastalığı hakkında bilgilendirme konferansı düzenliyor
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre ülkede hayvancılık sektörünü etkileyebilcek riskler taşıyan hastalıkla ilgili hayvancılara ve de veteriner hekimlere alınması gereken önlemler ve de koruma yönünde yapılması gerekenler hakkında bilgi vermek üzere, Prof. Dr. Sezgin Şentürk'ün sunum yapacağı konferans 22 Ocak Perşembe günü saat 11:00'da Yakın Doğu Üniversitesi Büyük Kütüphanede salon 4'te gerçekleştirliyor.

Lumpy Skin Disease (LSD) olarak ta adlandırılan Nodüler Ekzantem hastalığı, Poxviridae ailesi, capripoxvirus genusu içinde yer alan ve Neethling olarak da bilinen virüsun neden olduğu sığırların akut viral bir enfeksiyondur.

Klinik bulgular, yüksek ateş ve sonrası deride oluşan bir iki taneden yüzlercesine 0,5 cm-7 cm çapında derinin kalınlığı boyunca kabarık ,dairesel ve sert kalınlaşmalarla karakterize nodül ve yumrular, ağız çevresi ve iç organlarda ortaya çıkan nodüller, lenf yumrularında büyüme ile karakterizedir. İneklerde özellikle laktasyon döneminde yüksek ateş nedeni ile süt veriminde ciddi düşüşlere, boğalarda ise geçici veya kalıcı kısırlığa neden olmaktadır. Enfekte hayvanların zayıflaması ve birkaç aya varan iyileşme periyodu damızlıkların büyüme oranında düşüşlere neden olmaktadır. Derin deri lezyonları kalıcı yara izleri oluşmasına ve buna bağlı derinin değerinin düşmesine de neden olmaktadır. Yoğun sığır yetiştiriciliğinin yapıldığı bölgelerde LSD' den kaynaklı direk ve indirek üretim kaybının % 45-65 olduğu tahmin edilmektedir. Canlı hayvan ve hayvansal ürünlerin ticaretine getirilen kısıtlamalar ve hayvan hareketlerinin geçici olarak sınırlandırılması gibi pahalı kontrol ve eradikasyon ölçütleri, ulusal düzeyde önemli finansal kayıplara neden olmaktadır. Hastalığın büyük ekonomik kayıplara neden olan salgınlara sebep olması öenmini artırmaktadır. LSD virusu kan, burun ve göz akıntısı semen, salya ile yayılmaktadır. Sokucu sinekler hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.