SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Şeker Yükleme testi gebelikte gerekli bir uygulamadır

Şeker Yükleme testi gebelikte gerekli bir uygulamadır

Kadınların hayatında çok özel, bir o kadar da hassas bir dönem olan gebelikte diyabet, anne adayları için oldukça önemli bir konudur. Son dönemde çıkan haberlerin aksine, şeker yükleme testi anne-bebek sağlığı için zararsız ve oldukça gerekli bir uygulamadır.

Yayın Tarihi: 31/01/15 14:12
okuma süresi: 4 dak.
Şeker Yükleme testi gebelikte gerekli bir uygulamadır
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. Burcu Özbakır, Son dönemde çıkan haberlerin aksine, şeker yükleme testi anne-bebek sağlığı için zararsız ve oldukça gerekli bir uygulamadır dedi.

Uzm. Dr. Özbakır; gebelik dönemi, anne adaylarının hem kendi vücudundaki değişikliklere hem de bebeğine alışma süreci yaşadığı önemli bir dönemdir. Anne adayları, tüm bu değişim sürecine ve yeni hayata alışabilmek, en uygun şartları sağlayabilmek için birçok bilgiye ihtiyaç duyar. Teknoloji bu süreçte anne adaylarının bilgiye kolay ulaşmasını sağlarken, hızla yayılan yanlış bilgilerle de tehlike oluşturmaktadır. Bir televizyon kanalında 'gebelikte şeker yükleme testi bebekte ciddi zararlar oluşturuyor' şeklinde yer alan ifade, internette de bilgi kirliliğine neden olmaktadır. Anne ve bebek konusunda bilgi alınabilecek en doğru kaynak kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.

Testte Uygulanan Şeker Miktarı Limonatadaki Kadar

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzm. Doktorlarından Burcu Özbakır, diyabetin gebeliği olumsuz etkileyebilen bir tehlike olduğunu vurgularken, özellikle fark edilmemiş veya geç tanı konmuş diyabette, hem annenin hem de bebeğin ciddi zararlar gördüğüne, hatta bu zararların ölüme varabildiğine dikkat çekti.

Uzm. Dr. Özbakır, şeker yükleme testini "Diyabet, kana karışan şeker düşürülemediğinde, bebekte anomalilere ve gelişim bozukluklarına neden olabilen çok ciddi bir hastalıktır. Şeker yükleme testinin amacı, bu hastalığın, bebeğe zarar vermesine engel olunabilecek dönemde tespit edilmesidir. Şeker yükleme testi ile gebelikte azımsanamayacak oranda görülen diyabetin tanısının erken konulabilmesi, anne ve bebeğin korunabilmesi hedeflenir. Kullanılan şeker miktarı sadece bir gofretteki veya limonatadaki şeker miktarı kadar olduğu için, test dozunda kullanım ile bebeğe veya anneye uzun dönemde yan etkisi olması mümkün değildir. Diyabetin dikkatle takip edilmesi, sorunsuz gebelik ve doğum için çok önemli ve gereklidir. Bu nedenle; her anne adayı, kendisi ve bebeğinin sağlığı için şeker yükleme testi taramasından mutlaka geçmelidir." şeklinde açıklamaktadır.

Kişiye Göre Şeker Miktarı Uygulanır

Şeker yükleme testi, gebeliğin 24.-28. haftaları arasında yapılır, yüksek risk mevcut ise, şeker yükleme testi daha erken gebelik haftalarında da yapılabilir. Doktorun talebine göre hastadan 50 gr, 75 gr veya 100 gr saf şeker ile uygulanan şeker yükleme testi istenir. Hasta, ilk şeker tespiti için alınan kan örneğinden sonra, belirlenmiş miktarda hazırlanmış şekerli suyu birkaç dakika içinde içer. Sonraki 1, 2 veya 3 saatte, belirlenmiş teste göre tespit edilen aralıklarla kan şekerine tekrar bakılır. En fazla iki kere yapılan şeker yükleme testinin sonuçları hastanın normal, diyabet veya bozulmuş glukoz toleransı gruplarından hangisinde olduğuna dair net bilgi verir. Bu tanılarla annenin beslenme biçimi ve beslenme miktarıyla ilgili düzenleme yapılır, annenin kan şekeri takibe alınır ve gerektiğinde ilaç tedavisine başvurulur.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.