SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Kilo almadan atıştırmanın 4 püf noktası

Kilo almadan atıştırmanın 4 püf noktası

Sağlıklı atıştırmalık seçerek kilo almadan da kaçamak yapabilirsiniz. Nasıl mı? İşte kilo almadan atıştırmanın 4 püf noktası...

Yayın Tarihi: 05/02/15 16:23
okuma süresi: 3 dak.
Kilo almadan atıştırmanın 4 püf noktası
A- A A+

Fazla kiloların başlıca sebeplerinden biridir atıştırmalıklar. Kendimizi her aç hissettiğimizde ısırdığımız çikolata, 1–2 cipsten ne olacak canım deyip silip süpürdüğümüz cips paketleri, canım istedi bahanesi ile arkadaşın tabağından alınan kurabiyeler. Sonu bitmek bilmeyen atıştırmalar ile günlük enerjimizin yaklaşık %10-15'ini karşıladığımızı düşünürsek durumun ne kadar vahim olduğunu kolayca anlarız.

Yaptığımız ikinci bir yanlış ise, atıştırmalık deyince aklımıza yağdan ve şekerden zengin yiyeceklerin gelmesi. En sağlıklı atıştırmalıklar ise %30'dan daha az yağ içeren ve tercihen şekersiz yiyecekler. Yani ana öğün seçimi kadar atıştırmalık seçimi de dikkat ve bilgi gerektiriyor. Doğru atıştırmalıkları seçmeye devam ettiğiniz sürece sağlıklı ve formda kalabilirsiniz.

Sağlıklı atıştırmalık seçmenin 4 püf noktası:

1- Yağ oranı ve çeşidi önemli

Tüketeceğiniz atıştırmalıkların yağ oranına ve çeşidine dikkat etmelisiniz. Yapılan bir araştırmada sürekli yağlı atıştırmalıklar tüketenlerin, sağlıklı atıştırmalıklar tercih edenlere göre daha sık acıktığı ve gün boyunca daha fazla enerji tükettiği belirlenmiş. Sürekli açlık duygusunun oluşma sebebi beyindeki tokluk merkezi ile ilgili. Bu nedenle yağdan zengin atıştırmalıklar seçip kendinizi ateşe atmanın bir anlamı yok.

2- Etiket okumayı öğrenin

Sizi formda tutacak uygun atıştırmalığı bulmak için etiket detektifi olmanız gerekebilir. Süpermarkete gittiğinizde alacağınız ürünlerin etiketlerini mutlaka kontrol edin. Etiketteki besin değerlerini doğru değerlendirmeye dikkat edin. Etikette ürünün 100 gramındaki ve 1 paketindeki besin öğelerinin değerleri belirtilir. Fakat sizin tüketmeniz gereken porsiyon miktarı genellikle etikette belirtilenden oldukça farklıdır.

3- Light deyip geçmeyin

Et ve süt ürünlerinde doymuş yağ ve kolesterol alımını azalttığından ötürü günümüzde sıklıkla tercih edilen light ürünler konusunda da dikkatli olmak gerekir. Yapılan araştırmalar, kişilerin "nasıl olsa light ürün tüketiyorum" düşüncesi ile fazla miktarda tüketim nedeni ile normalden daha fazla enerji aldığını gösteriyor. Enerjisi azaltılmış ürünlerde de miktar sınırı olduğunu unutmayın.

4- Sağlığa şans verin

Atıştırmalıklar keyiflidir ve ana öğünler arasındaki lezzet molalarıdır. Fakat sağlıklı atıştırmalıklar lezzetli olmaz diye düşünmekte yanlıştır. Birçok sağlıklı atıştırmalık, atıştırmanın keyfine varmamızı sağlayacağı gibi enerji alımımızı da dengede tutar.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.