SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Prof.Dr. Ali Ulvi Önder: "Böbrek kistleri kişiye göre farklılık gösteriyor"

Prof.Dr. Ali Ulvi Önder: "Böbrek kistleri kişiye göre farklılık gösteriyor"

Vücudumuzda en fazla kist görülen organlardan biri olan böbreklerde, kistik hastalıklar genetik olan ve olmayan kistler olarak karşımıza çıkar. Doğuştan ve sonradan oluşan olarak incelenip, genelde kalıtsal olarak görülen kistler, kromozom bozukluklarından dolayı da ortaya çıkabilir.

Yayın Tarihi: 21/02/15 15:03
okuma süresi: 4 dak.
Prof.Dr. Ali Ulvi Önder: "Böbrek kistleri kişiye göre farklılık gösteriyor"
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne Böbrek kistlerinin kişilere göre farklılıklar gösterdiğini anlatan YDÜ Hastanesi Üroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Ali Ulvi Önder; Kistlerin ortaya çıkış nedeni ve zamanı, sayısı, büyüklüğü, başka hastalıklarla birlikte olup olmadığı, böbrekte bulundukları yerlere göre değişik davranış şekilleri gösterir. Kistik hastalıklar bu özelliklere göre adlandırılır. "Polikistik böbrek hastalığı" denildiğinde böbreğin her yerinde sayılamayacak kadar fazla sayıda irili ufaklı kistlerin olduğu, genellikle her iki böbreği de tutan, doğuştan ortaya çıkan ancak 40 yaş üzerinde hastalık belirtilerine neden olan ilerleyici bir hastalık anlaşılmaktadır. Bu hastalığa sahip kişiler hastalığı %50 oranında kalıtsal olarak çocuklarına geçirirler, benzer klinik özellikler gösterirler.

Basit Kistler En Sık Görülen Böbrek Kisti

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder; hastanın genel durumuna göre şekillenen, kişiye göre değişiklik gösteren böbrek kistlerini, "Böbrek kistleri çok sayıda ve farklı klinik özelliklere sahip olan hastalıklardır. Bu hastalıkların toplumda görülme sıklığı çok değişiktir. Ayrıca aynı kistik hastalığın kişiden kişiye değişik özellikler gösterebilmesi nedeniyle bu hastalığın tanısında ve tedavisinde ikilemler yaşanabilmektedir. (Tablo 1) Böbrek kistlerinin birkaç tipi dışında diğerleri çok ender görülen, kalıtsal ya da doğuştan ortaya çıkan hastalıklardır." şeklinde açıklamaktadır.

Böbreğin Kistik Hastalıkları

Kalıtsal

Kalıtsal olmayan

Polikistik böbrek hastalığı

Benign multiloküler kist

Juvenil nefronofitizis

Basit kist

Medüller kistik hastalık

Medüller sünger böbrek

Konjenital nefrozis

Sporadik glomerulokistik hastalık

Ailesel hipoplastik glomerulokistik hastalık

Kazanılmış renal kistik hastalık

Multikistik böbrek

Kalisyel divertikül

Tablo: 1: Böbrekte görülen kistik hastalıkların tip ve sınıflanması.

Prof. Dr. Ali Ulvi Önder; daha sık karşılaşılan basit böbrek kistlerine ve önemine "Böbrek kistleri iki açıdan çok önemlidir. Birincisi bazı kistik hastalıkların böbrek fonksiyonlarını bozarak son safha böbrek yetmezliğine neden olmaları, diğeri ise yine bazı böbrek kistlerinin kanserle birlikte olmaları ya da kanser barındırmalarıdır (kistik böbrek kanseri). Ayrıca böbrek kistine sahip olan hastalarda kistlerin enfekte (iltihap) olması, kist içine kanama ve hipertansiyon gelişme riski de bulunmaktadır. Toplumda 18 yaşına kadar %1 oranında görülen, 40 yaşında %20 ve 60 yaşından sonra da %33 oranında görülme sıklığına sahip olan basit kistler (Resim 1), çok sayıda, farklı büyüklüklerde görülebilirken böbrek pelvisine (böbrek leğeni) veya üretere (idrar yoluna) bası yapıp idrar akımına engel olduğunda ve kist içine kanama veya kist enfeksiyonu oluştuğunda ağrılı olabilir." sözleriyle dikkat çekmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.