SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Adahan: "LSD hastalığı mücadelenin ötesinde şova dönüştü"

Adahan: "LSD hastalığı mücadelenin ötesinde şova dönüştü"

Tropik Hastalıklar Uzmanı Veteriner Hekim Feridun Adahan, sığırlarda görülen ve son zamanlarda tartışma konusu olan LSD hastalığının "mücadelenin ötesinde şova dönüştüğünü"belirterek, hastalığın ülkede görülmeye başlandığı andan itibaren gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi…

Yayın Tarihi: 22/02/15 10:59
okuma süresi: 7 dak.
Adahan: "LSD hastalığı mücadelenin ötesinde şova dönüştü"
A- A A+

Deniz ABİDİN - Kıbrıs Postası

Tropik Hastalıklar Uzmanı Veteriner Hekim Feridun Adahan,sığırlarda görülen ve son zamanlarda tartışma konusu olan LSD hastalığının "mücadelenin ötesinde şova dönüştüğünü"belirterek, hastalığın ülkede görülmeye başlandığı andan itibaren gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi…

Kıbrıs Postası'na değerlendiren Adahan, "İnsana geçme olasılığı yoktur. Sadece sığırlar arasında yayılan bir hastalıktır. Et tüketimi yapılmamasını gerektirecek bir olay da söz konusu değildir. Sadece ekonomik yönü, önemli ve büyüktür. Tedbir alınmaması hayvancıya darbe vurdu" dedi.

Uzmanı Veteriner Hekim Adahan, hastalığın yayılmasını önlemek için, görülen ilk bölgede gerekli ilaçlamanın yapılmasının önemine değinerek, hayvan hareketlerinin ise mutlaka kısıtlanması gerektiğini ifade etti.

Sığırlarda görülen ve sonzamanlarda tartışma konusu olan LSD hastalığıyla ilgili uzman görüşüne başvurduğumuz Tropik Hastalıklar Uzmanı Veteriner Hekim Feridun Adahan,hastalığın ülkede görülmeye başlandığı andan itibaren gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Adahan, Kıbrıs'ın tarihine bakıldığı zaman hayvanlar üzerinde ciddi salgın hastalıkların görüldüğünü, bilinçi bir şekilde üzerine gidilerek gerekli tedbirlerin alınarak yayılmasının engellendiğini anlattı. Adahan, hastalığın yayılmasını önlemenin üç adımı olduğunu belirterek, birinci adımın dezenfeksiyon, ikinci adımın karantina, üçüncü adımın da itlaf olduğunu söyledi.

Adahan: "Aşılama en son tedbir"

Adahan, hastalığın yayılmasını önlemek için görülen ilk bölgede gerekli ilaçlamanın yapılmasının önemine değinerek, hayvan hareketlerinin ise mutlaka kısıtlanması gerektğini kaydetti. Adahan, aşılama tekniğinin alınabilecek en son tedbir olduğunu ifade etti. Feridun Adahan, yeterli dezenfekte, karantina ve itlaf gibi önlemler alınmadan aşılama sistemine geçilmesini Nasreddin Hoca'nın göle maya çalmasına benzetti. Adahan, önlem alacak olan kişilerin çok iyi bir şekilde bilgi sahibi olması gerektiğini ifade ederek, ülkede görülen LSD hastalığının şova dönüştüğünü kaydetti. Adahan, hükümetin gerekli tedbirleri aldığı yönünde açıklamaları olduğunu söyleyerek, "gerekli tedbir alınmış olsaydı, hastalık yayılmazdı" dedi.

1974 yılında Yeniceköy'de koyun çiçeği hastalığı çıktığını örnek gösteren Adahan, "Biz o dönem geceyi gündüze kattık, işin başında durduk, tedbirlerimizi aldık, hastalık ana yola bile yaklaşmadı" şeklinde konuştu.

"İnsana geçmez"

Adahan, LSD hastalığının veteriner hekimlik alanında en son akla gelen hastalık olduğunu söyleyerek, insanlara geçme olasılığının olmadığını, sadece sığırlar arasında yayılan bir hastalık olduğunu belirtti. Adahan, Dünya Sağlık Örgütü'nün de bu konuda aynı fikirde olduğunu, önlem alınması konusunda da dezenfekte, karantina ve itlaf gibi önlemlerin alınması gerektiğini savunduğunu söyledi. Hastalığın yaz ayında yayılmasınındaha kolay olduğunu anlatan Adahan, aşı ile hastalığın ne denli kontrol altına alınacağının soru işareti taşıdığını belirtti. Adahan, tedbirler alınırken karantina kapsamında emniyet teşkilatından da destek alınması gerektiğini belirterek, bunun geçmişte örneklerinin olduğunu söyledi.

"Hayvancıya darbe vuruldu"

Adahan, aşılamanın yapılmasıyla herşeyin kontrol altına alınacağı anlayışının yanlış olduğunu söyleyerek, rutin karşılaşılan bir hastalık olmadığı gibi, aşısının da rutin olamayacağını kaydetti. Feridun Adahan, aşılamanın ülke çapında yapılmaya başlandığını, ancak bunun yeterli olmadığını, ortaya çıkan bağışıklığın incelenmesi gerektiğini belirtti. "Aşı ile LSD'yi yok edeceğiz demek kesinlikle yanlıştır. Hastalığı belki önleyebilirsiniz" diyen Adahan, hastalığın ilk görüldüğü yerde katı önlem alınmadığı için bu sürecin işlediğini kaydetti. Adahan, "LSD ilk Karpaz Bölgesi'nde görüldü. Bu hastalık sinekle geçen bir hastalıktır. Sinek uçtu ve Mora'daki hayvana mı kondu? Bu mümkün değildir. Benim kanaatimyeterli önlem alınmamıştır. Hayvancı hayvanlarını başka alana taşıdı, böylece hastalık mesaryaya kadar yayıldı..." dedi.Adahan, aşılama konusunda son günlerde ortaya atılan, aşı yapılan hayvanın hamile ise düşük yapacağı ya da verimli süt veremeyeceği yönündeki görüşlerin yanlış olduğunu söyledi. Tüm bu yaşananlarda esas zarar görenin hayvancılar olduğunu anlatan Adahan, "Tedbir alınmadan itlaf yapıldı. Bunu kim karşılayacak? Parasını ödeseniz ne olacak? Hayvancıya darbe vuruldu" dedi.

"Öldürülmüş aşı tercih edilmeli"

Feridun Adahan, aşının tipinin de bu aşamada önem taşıdığını söyleyerek, hastalığın devamı açısından zayıflatılmış canlı aşı ise tehlikeli olabileceğini, öldürülmüş aşının tercih edilmesi gerektiğini kaydetti. Adahan, bugün yapılan aşılama tekniğinde hangi aşının kullanılmakta olduğunun bilinmediğini söyledi.

Adahan, aşılamanın can kurtarma simiti gibi gösterildiğini dile getirerek, Tarım Bakanı'nın konuyla ilgili bilgi sahibi olan kişilerden gerekli bilgiyi almadığını, sadece çevresindekilerle görüştüğünü söyledi.Adahan, Bakanlığın, LSD ilk görüldüğü zaman bir TV kanalında birkaç kez açık oturum düzenlemesi gerektiğini ve birçok taraftan fikir alması gerektiğini dile getirdi.

"Et tüketilebilir"

Adahan,scarpie hastalığıyla ilgili ise ülkede görülüp görülmediği hakkında bir bilgisinin olmadığını belirtti. Adahan, scarpieveya LSDhastalığının hiçbir şekilde insana geçmediğini, o nedenle et tüketimi yapılmamasını gerektirecek bir olayın söz konusu olmadığını söyledi. Adahan, et yenmemesi yönündeki açıklamaların tamamen sansasyon olduğunu ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.