SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Dalkan: "Bebeklerde aşılama aksatılmamalı"

Dalkan: "Bebeklerde aşılama aksatılmamalı"

Aşılar, insan ve hayvanlarda hastalık yapabilecek virüs, bakteri ve mikropları öldürerek, hastalık yapma özeliğine son veren, bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin), hücre yapılarındaki etkisini ortadan kaldıran biyolojik maddelerdir. Ucuz ve oldukça etkili olan aşılar hasta olmayan kişilere önlem amaçlı uygulanmaktadır.

Yayın Tarihi: 28/02/15 17:07
okuma süresi: 5 dak.
Dalkan: "Bebeklerde aşılama aksatılmamalı"
A- A A+

Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan; Bebeklerde Aşılama Aksatılmamalı

Aşılar, insan ve hayvanlarda hastalık yapabilecek virüs, bakteri ve mikropları öldürerek, hastalık yapma özeliğine son veren, bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin), hücre yapılarındaki etkisini ortadan kaldıran biyolojik maddelerdir. Ucuz ve oldukça etkili olan aşılar hasta olmayan kişilere önlem amaçlı uygulanmaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan; Aşılama, ölü ya da etkisi azaltılmış maddenin vücuda uygun miktarlarda verilmesi ile gerçekleştirilir. Aşılama için harcanan paranın çok fazlası hastalanma, sakatlanma ve ölümlerin engellenmesinden dolayı tasarruf edilir. Aşılar ince uçlu iğne yoluyla kas içine, cilt altına veya ağıza damlatma şeklinde yapılır. Bebekleri bulaşıcı hastalıklardan korur, hastalık geçirmeden bağışıklık kazandırır. Bebeklerin aşılarının zamanında ve eksiksiz yapılması çok önemlidir.

Aşılar Belli Bir Periyoda Göre Yapılmakta

Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan; bebeklik çağından başlayan çocuklukta da devam eden aşıları "Bebeklere yapılan aşıların belirli bir periyodu vardır. Bu periyot; doğumda Hepatit B aşısının ilk dozu, 1. ayda ikinci dozu, 2. ayda 5'li karma aşı (difteri, boğmaca, tetanoz, inaktifpolio, menenjit), zatürre ve rota (ishal) aşılarının ilk dozu, 4. ayda 2. dozları, 6. ayda Hepatit B'nin, 5'li karmanın ve zatürre aşılarının 3 dozu, 12. ayda zatürrenin 4. dozu, KKK (kızamık-kızamıkçık-kabakulak), su çiçeği ve Hepa A aşılarının ilk dozu, 18-24 ay arasında 5'li karmanın 4. dozu, Hepa A'nın 2. dozu, 4-5 yaş arasında KKK ve Hepa A'nın 2. dozu ve Td (erişkin tip difteri, tetanoz) aşısının ilk dozu, ilkokul 8. sınıfta Td'nin ikinci dozu olarak yapılır." şeklinde açıklamaktadır. Yrd. Doç. Dr. Ceyhun Dalkan, aşılama ile çocukların birçok hastalıktan korunduğunu ve hastalıkların kolayca önlendiğini, aşılama yapılmaması durumunda ciddi sorunların oluşabildiğini belirtmektedir.

Aşılama Hastalıklara Karşı Önemli Bir Önlem

5'li karma aşının yapılmaması durumunda Hepatit B virüsü karaciğer iltihabına yol açabilir, kalıcı olması durumunda karaciğer yetmezliğine, siroz veya karaciğer kanserine neden olabilir. Difteri mikrobu Solunum güçlüğü, kalp yetmezliği ve sinir sistemi hasarı yaratırken, tedavi edilse de ölümcül enfeksiyona yol açabilir. Boğmaca mikrobu, nefes almayı engelleyebilecek şekilde öksürük nöbetlerine yol açabilen bir hastalık oluşturur. Tetanoz, doğum sonrasında göbek kordonunun mikroplu bıçak veya jilet ile kesilmesi yeni doğan tetanozuna yol açabilir. Zatürre aşısıyla, Solunum yoluyla sağlıklı kişilere bulaşan ve akciğerlerde iltihaba yol açan hastalık engellenmektedir. Zatürreye yol açan pnömokok bakterisi, orta kulak iltihabı ve menenjite de yol açabilir.

Aşılarla; ateş, kaşıntı döküntü ile seyreden bir enfeksiyona yol açan bazı olgularda eklem, akciğer ve sinir sistemi enfeksiyonuna yol açan su çiceği, ateş, halsizlik ve sarılığa neden olabilen Hepatit A virüsü, 1 yaş altı çocuklarda ciddi ishale, sıvı kaybına, hatta ölüme yol açabilen bir rotavirus ishali ve kızamık-kızamıkçık-kabakulak hastalıkları ve bırakacakları hasarlar önlenebilir.

Aşı Nadir Olarak Yan Etkilere Yol Açabilir

Aşılar nadir olsa da yan etkiler oluşturabilirler. Bu yan etkiler; şiddetli alerjik reaksiyon, solukluk, güçsüzlük ve tepkisizlik şeklinde görülebilir. Yan etkiler aşı uygulandıktan sonraki 48 saat içinde kendini gösterebilir. Aşı yerinde görülen şişlik ve/veya kızarıklık durumunda, daha fazla sıvı tüketilmeli, çok fazla giyilmemeli, ağrıyan aşı yerine soğuk, ıslak bir bez yerleştirilmelidir. Gerekli durumlarda doktora danışarak uygun dozda ağrı kesici, ateş düşürücü alınmalıdır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.