SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Devlet hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor

Devlet hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor

Devlet hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor.Devlet Hastanelerinden ilaç temin edemeyen birçok vatandaş gazetemizi arayarak şikayetlerini dile getirdi

Yayın Tarihi: 01/03/15 10:34
okuma süresi: 5 dak.
Devlet hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor
A- A A+

Deniz ABİDİN - Kıbrıs Postası

Devlet Hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor… İlaç temin edemeyen birçok vatandaş gazetemizi arayarak şikayetlerini dile getirdi…

Tıp-İş Başkanı Erol ŞeherlioğluKıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, Devlet Hastanelerinde ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği sorununun uzun yıllardır var olduğunu belirterek, İhale Komisyonu'ndan kaynaklı sorunlar yaşandığını,talep edilen birçok ilaç ve malzemenin komisyona takıldığını, ilaç temininde Sağlık Bakanlığı'nın yetersiz olduğunu söyledi.

Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge isehastanelerde yaşanan ilaç eksikliğinin artık kronik bir hal aldığını söyleyerek, hastane yönetiminin zamanında ilaç talebinde bulunmaması, bürokratik ve mali gecikme gibi durumların etkili olduğunu belirtti.

Devlet Hastanelerinde yaşanan ilaç sıkıntısı bitmek bilmiyor.Devlet Hastanelerinden ilaç temin edemeyen birçok vatandaş gazetemizi arayarak şikayetlerini dile getirdi. Vatandaşlar, hastanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığını, ilaç bulamadıklarını belirtiyor.Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, devlet hastanelerinde ilaç ve malzeme sıkıntısının yıllardır var olduğunu, ihale komisyonundan kaynaklı sorunlar yaşandığını belirtti. Şeherlioğlu, ilaç temini konusunda Sağlık Bakanlığı'nın yetersiz olduğunu ifade ederek, bazı ameliyatların yapılabilmesi için malzeme sıkıntısı yaşandığına dikkat çekti.

Şeherlioğlu: "İlaç ihale komisyonuna takılıyor"

İhale komisyonunun işleyişiyle ilgili sıkıntılar olduğunu söyleyen Şeherlioğlu, komisyonun özel malzemelerin getirilmesi konusunda taraf olduğuna vurgu yaptı. Şeherlioğlu, "Örneğin, yemek ihalesinde bile nöbetçilere yemek verilmesi konusunda sıkıntı yaşanıyor" diyerek, bunun Maliye Bakanlığı'ndan kaynaklı olduğunu, tasarruf yapılmak istendiğini söyledi. Talep edilen birçok ilaç ve malzemenin ihale komisyonuna takıldığını dile getiren Şeherlioğlu, kişiye veya branşa özel malzeme getirilmesi konusunda talepte bulunulduğunu kaydetti. Şeherlioğlu, devletin daha önce ilaç ve tıbbi malzemeleri direkt yerinden getirdiğine dikkat çekerek, şimdi yerli firmaların oluştuğunu ve ihaleye çıkıldığını anlattı. İhaleye çıkılan yerli firmaların bu konuda uzman olmadıklarına vurgu yapan Şeherlioğlu, ihaleye şirket vasıtasıyla girildiğini belirtti.

"Gecikmeler yaşanıyor"

Şeherlioğlu, "Bir röntgen cihazı alınmak istendiğinde önceden uzmanların görüşüne başvururuldu. Şimdi ihale yapılıyor. Devlet önceleri ilaç ve malzemeleri yerinden alırdı. Şimdi ihale komisyonu karar alıyor, malzemeler gümrükte bekliyor, gecikmeler oluyor" diyerek, yerli firmalar desteklensin mantığıyla hareket edildiğini söyledi. Bu süreçten memnun olmadıklarını dile getiren Tıp-İş Başkanı Erol Şeherlioğlu, "Bu süreç bürokratik işleyişi daha karmaşık hale getirdi, bu iş karayollarındaki gibi malzeme almaya benzemez. Aciliyeti vardır. Bu mekanizma böyle işleyecekse de süratli yapılmalıdır" dedi.

İmge: "Sorun kronik bir hal aldı"

Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, ülkede ilaç ve malzeme eksikliği sorunu yaşanmasının kronik bir hale geldiğini ifade etti. İmge, ilaçların geldiğini, hastanelere dağıtımının yapıldığını anlatarak, biteceğine yakın ihaleye çıkıldığını, Maliye Bakanlığı'nın ödemede sıkıntı yaşaması durumunda vatandaşa da yansıdığını belirtti. İmge, hastanelerin zamanında kontrol yapmaması, talepte bulunmaması durumunda çoğu zaman ilaçların depoda kaldığını söyledi. Ülkede bu sorunların yirmi yıldır çözülemediğini dile getiren İmge, Hasta Hakları Derneği olarak taleplerde bulunduklarını, sağlık çalıştaylarında bu sorunları dile getirdiklerini belirtti. Emete İmge, "Hastane yönetiminin zamanında ilaç talebinde bulunmaması, bürokratik gecikme, mali gecikme gibi durumlarda bu sorunlar her zaman yaşanıyor" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.