SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Hamilelikte mide bulantısı ve kusma ile baş etmek mümkün

Hamilelikte mide bulantısı ve kusma ile baş etmek mümkün

Günün her saatinde oluşabilen "sabah hastalığı" hamilelikte hormon değişimine bağlı olduğu düşünülerek, genellikle hamileliğin 6. haftasında başlar, 14. haftasında yatışır. Her hamile kadında görülmese de, bazılarında şiddetli etkilere yol açabilir.

Yayın Tarihi: 01/03/15 14:06
okuma süresi: 4 dak.
Hamilelikte mide bulantısı ve kusma ile baş etmek mümkün
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr.Eyüb Yaycı; Hasta olunan süre de kilo kaybı görülebilir. Az miktarda kilo kayıpları bebeğe zarar vermese de, kilo kaybıyla birlikte kusmaların uzaması durumuna dikkat edilmelidir. Kaybedilen kilolar, normal şekilde yemeye başlandığında kısa sürede yeniden kazanılabilir. Sabah hastalığında, iyi dengelenmiş bir diyet uygulanarak beslenme arttırılmalıdır. İştah geliştikçe, daha fazla miktarda ve çeşitte gıda alınabilir. Bulantının yorgunken daha kötü etkilenmesi nedeniyle, bolca dinlenilmeli ve stresten uzak durulmalıdır.

Su Kaybına Karşı Bol Sıvı Tüketilmeli

Yrd. Doç. Dr.Eyüb Yaycı, sabah hastası hamilelerin şikayetleri önlemek için yapması gerekenleri "Su kaybı, mide bulantısı ve kusmayı kötüleştireceği için bol miktarda sıvı almalıdır. Sıvı ihtiyacını karşılayacak alternatif içeceklerde tercih edilebilir. Bazı hastalarda zencefil mide bulantısını yatıştırmaktadır. Şekersiz zencefil birası (gingerale), zencefil çayı ya da zencefil tabletleri denenebilir. Hastalık çeşitli gıda alımı ile yatıştırılabilir. Çok miktarda yemekler yerine, sık sık az miktarlarda yenilmeli, mide boş kalmamalıdır. Yemek saatleri arasında, yataktan kalkmadan önce ve gece uyanınca bisküvi gibi hafif yiyeceklerin alınması, sabahları erken saatlerde görülen mide bulantısının önlenmesine yardımcı olabilir." şeklinde açıklamaktadır.

Çeşitli gıdalarla bulantıyı yatıştırmak mümkün

YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr.Eyüb Yaycı, çeşitli gıdalarla bulantıyı yatıştırmanın mümkün olduğunu belirterek; sabah hastalarına; patates gevrekleri, tuzlu bisküviler, arpa şekeri, kaynamış tatlılar şekersiz, sade tatlı bisküviler, bal ya da reçelle birlikte kızarmış ekmek, domates, salata gibi az düzeyde yağ içeren gıdalarla yapılmış sandviçler, az yağlı çorbalar, taze ya da haşlanmış meyve, dondurma, muhallebi, yoğurt, ızgarada pişmiş yağsız et, buharda pişmiş piliç, fırında ya da ızgarada pişmiş balık, omlet, haşlanmış pirinç, patates püresi gibi gıdalar önerilir.

Hastalar kendini iyi hissettiği zamanları iyi değerlendirmeli ve acıkıldığında bolca yemek yenmesinin gerekliliğine vurgu yaparak, mümkünse, yemek pişirmekten kaçınılmalıdır, bu konuda arkadaşlardan ve akrabalardan yardım alınabilir. Çabuk ve kolay hazırlanabilen basit yemekler seçilmeli, yemek hazırlamak için çok fazla zaman harcanması durumunda, yeme isteği kalmayabilir. Hazır yiyecekler, karışık acı baharat, patates kızartması, çikolata gibi yağlı ya da baharlı gıdalardan kaçınılmalıdır dedi.

Bazı Vakalarda Yüksek Derece Kusma Görülebilir

Yrd.Doç.Dr. Eyüb Yaycı şöyle devam etti; Kadınların az bir oranı, "hiperemezis" olarak tanımlanan aşırı ve uzun süreli kusma sorunuyla karşılaşır. Tedavi edilmemesi halinde, hiperemezis su kaybına yol açabilir. Belirtilerin şiddetli olması durumunda, doktora başvurulmalıdır. Tedavide, şiddetli belirtilerin giderilmesine yardımcı olacak çeşitli güçlerde bir dizi ilaç kullanılmaktadır. İlaçların öngörüldüğü gibi düzenli alınmasına dikkat edilmelidir. Yeterli miktarda sıvı içilememesi durumunda, düzenli olarak damardan sıvı alımı için hastaneye başvurulmaldır. Sıvı alımının haftada iki ya da üç kez uygulanması önerilebilir. Su düzeyinizi korumak için olabildiğince sıvı içilmelidir. Belirtiler geçince, giderek sağlıklı gıda tüketimine dönülmeli, kaybedilen besinler yeniden yerine konulmalıdır. Gerekli durumlarda diyetisyenler multivitamin önerebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.