SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Hipertiroidide, Radyoaktif İyot Tedavisi dünyanın tercihi

Hipertiroidide, Radyoaktif İyot Tedavisi dünyanın tercihi

Bir radyonüklid tedavi yöntemi olan "radyoaktif iyot tedavisi" 1950'lerden beri uygulanmakta, halk arasında "atom tedavisi" olarak bilinmektedir. Radyo aktif iyot tedavisi, tiroid bezinin çok hızlı çalıştığı hipertiroidi durumunda ve tiroid kanserinde başarıyla kullanılmaktadır.

Yayın Tarihi: 05/03/15 14:14
okuma süresi: 3 dak.
Hipertiroidide, Radyoaktif İyot Tedavisi dünyanın tercihi
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Deniz Bedel; Tiroid bezinin normalden çok çalışarak aşırı miktarda tiroid hormonu üretmesine hipertiroidi (zehirli guatr) denir . Hastalarda çarpıntı, kilo kaybı, aşırı terleme, sıcağa karşı tahammülsüzlük gibi belirtilerle kendini gösteren hastalığın teşhisinde; tiroid fonksiyon testleri, USG ve tiroid sintigrafisi yöntemleri kullanılmaktadır. Atom tedavisi hipertiroidi tedavisinde düşük dozlarda, tiroid kanseri tedavisinde yüksek dozlarda kullanılır.

Radyoaktif İyot Hipertiroidi Kısa Sürede Yok Ediyor.

Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'ndan Yrd. Doç. Dr. Deniz Bedel; hipertiroid hastalığının tedavi yöntemlerini "Hipertiroidi, hastaları çok rahatsız eden toksik bir klinik tablodur. Bu yüzden mutlaka tedavi edilmeli ve kısa sürede tedaviye başlanmalıdır. Tedavide çeşitli seçenekler mevcuttur. İlaç tedavisi ile hastalığın belirtileri kısa sürede ortadan kaldırılır. Ancak hastalığın anti-tiroid ilaçlarla tedavisi oldukça uzun sürmektedir. Hastalar 1-2 yıl ilaç kullanmak zorunda kalırlar. Buna rağmen hastaların önemli bir kısmında tekrarlama görülür. Ayrıca ilaçların çeşitli yan etkileri vardır. Radyoaktif iyot tedavisi (atom) diğer bir tedavi seçeneğidir. Bugün dünyada çoğu ülkede hipertiroidi hastalarının çoğunda ilk tedavi yöntemi olarak radyoaktif iyot tedavisi kullanılmaktadır." dedi.

Radyoaktif iyot tedavisi zararsız

Radyoaktif iyot (atom) kapsül veya sıvı şeklinde hastaya içilerek uygulanmaktadır. Radyoaktif iyot, tiroid organı tarafından yakalanır ve yaydığı radyasyon ile çok çalışan tiroid hücrelerini yok eder. Böylece tiroid bezinin fazla hormon üretmesi önlenmiş olur. Atom tedavisinin vücuda zararlı bir etkisi bulunmamaktadır. Hipertiroidi tedavisinde, radyoaktif iyot düşük dozda kullanıldığından tedavi sonrasında hastaların hastanede yatmalarına gerek yoktur. Yaklaşık 60 yıldır güvenle uygulanan bu basit ve kolay yöntem, hipertiroidi hastalığının tedavisinde ilk seçenekler arasında değerlendirilmelidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.