SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Veteriner Dairesi: "Ticari amaç için üretilen süt ve süt ürünlerinden Brucella bulaşma olasılığı yok"

Veteriner Dairesi: "Ticari amaç için üretilen süt ve süt ürünlerinden Brucella bulaşma olasılığı yok"

Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan, basında çıkan brucellalı süt haberini yanıtladı. Veteriner Dairesi Müdürü Ramadan Gökşan Afrika Gazetesi'nin 22/03/2015 tarihli yayınında "Halka 2 yıl Brucellalı Süt içirdiler" manşeti ile yayınlanan haberin kamuoyunu yanıltıcı yanlış bilgiler içerdiğini belirterek, Brucella hastalığı ve ülkemizdeki süt ve süt ürünlerine ilişkin bir açıklama yaptı.

Yayın Tarihi: 23/03/15 15:45
okuma süresi: 3 dak.
Veteriner Dairesi: "Ticari amaç için üretilen süt ve süt ürünlerinden Brucella bulaşma olasılığı yok"
A- A A+

Söz konusu haberde, Brucella hastalığının hayvanlardan insanlara süt, peynir, hellim ve etten bulaştığı yönünde ifadeler yer aldığını beliten Gökşan, brucella hastalığının insanlara hellim ve belli koşullarda (kesildikten sonra 24-48 saat buzdolabında 4 derecede bekletilen etler) burucella olmadığını aynı zamanda 65 santigrad derece ve üzeri ısıl işleme tabi olan tüm et ve et ürünlerinde brucellanın yaşamadığını ifade etti. Süt ve süt ürünleri için de herhangi bir tehditin bulunmadığını belirten Gökşan, ülkemizde süt ürünlerinin pastörize edilmiş sütten imal edildiğinin altını çizerek, bu nedenle ticari amaç için üretilen süt ve süt ürünlerinden brucellanın bulaşma olasılığının bulunmadığını kaydetti.

HABERDE ADI GEÇEN İSİMDE KAYITLI BİR ÜRETİCİ YOK

Ülkemizde brucellalı hayvanların yasal olarak iki şekilde sürülerden çıkarıldığını belirten Gökşan, bunların itlaf ve mezbahalara sevkedilerek kontrollü kesiminin sağlanması şeklinde olduğunu belirtti. Mezbahalarda kontrollü kesilen hayvan etlerinin gereken süre ve ısıda bekletildikten sonra piyasaya sürüldüğünü de söyleyen Gökşan, tüketimden önce zaten pişirilen etlerin brucella hastalığı muhafaza etmesinin söz konusu olmadığını açıkladı. Müteakip defalar yasanın ve uygulamanın ne olduğu açıklanmasına, görsel ve yazılı medyada anlatılmasına rağmen, halkta panik yaratacak, doğru olmayan bu bilgilerin maksatlı olduğu düşüncesinde olduklarını ifade etti. "Afrika gazetesindeki haberde adı geçen Tremeşe köyünden olduğu söylenen Ahmet Kavaz isminde bir üreticinin ne Tremeşe köyünde ne de adanın herhangi bir köyünde kayıtlı bir üretici olmadığını da belirten Gökşan, haberi uyduruk olarak niteledi.

2013 ŞUBATINDA HERHANGİ BİR ÖRNEK ALINMADI

Gökşan, Afrika gazetesindeki haberde 2013 yılının Şubat ayında alındığı öne sürülen örneklerle ilgili de açıklama yaparak kendisinin söz konusu tarihte görevde bulunmadığını ancak yaptığı araştırmada, veteriner dairesinde o döneme ait herhangi bir kayda rastlanmadığını da beliritti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.