SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

ParkinSON, "son" değil!

ParkinSON, “son” değil!

Parkinson hastalığı konusunda toplumsal farkındalık ve bilinçlenme yaratmak adına her yıl 11 Nisan "Dünya Parkinson Hastalığı Günü"nde tüm dünyada çeşitli aktiviteler yapılıyor.

Yayın Tarihi: 10/04/15 16:28
okuma süresi: 3 dak.
ParkinSON, “son” değil!
A- A A+

Bu bağlamda da ülkemizde Kıbrıs Türk Nöroloji Derneği (KTND) de 11 Nisan'ı içine alan hafta boyunca hastalıkla ilgili toplum bilincini arttırmak için çalışmalar yürütüyor.
Dernek başkanı Yrd. Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu'nun yaptığı açıkmaya göre Türkiye'de 100 bin civarında Parkinson hastası olduğu tahmin ediliyor, ancak ülkemizde de nadir görülmeyen bu hastalığın sıklığı ile ilgli veriler bulunmuyor.
2030 yılında tüm dünyada Parkinson hasta sayısının iki katına çıkacağı öngörülüyor. Erken tanı, yavaş ilerleyici olan bu hastalığın seyrini olumlu etkiliyor ancak hastalık çok iyi tanınmadığı için hastaların sadece %40'ının tanı ve tedavi alabiliyor.
Nörolojik bir hastalık olan Parkinson hastalığı sıklıkla 50 yaşından sonra ortaya çıkan ömür boyu süren yavaş ilerleyici bir hastalıktır. En sık belirtileri parmaklarda, ellerde titreme, hareketlerde yavaşlık, kücük adımlarla yürüme, yüz ifadesinin donuklaşması, düşük tonlu konuşma, koku almada azalma ve kabızlıktır. Erken teşhis ve doğru tedavi yöntemleri ile belirtileri hafifletmek mümkündür. Tedavide çoğu ağız yolu ile alınan olan birçok farklı ilaç yanında cerrahi tedavi imkanı da mevcuttur ve tedavi hastalığın aşamasına, hastanın yaşına ve belirtilerine göre en akılcı şekilde düzenmelidir.
Parkinson hastalarına özgü fizik tedavi uygulamaları hastaların günlük hayatta yaşadıkları zorlukların aşılmasında ilaç tedavisi ile birlikte büyük katkı sağlamakta ve yaşam kalitesini arttırmaktadır. Yrd. Doç. Dr. Bahar Kaymakamzade Çulhaoğlu'nun erken teşhis ve doğru tedaviyle Parkinson'un etkilerini azaltmanın münkün olduğunu, uzun soluklu olan bu süreçte toplum, hasta bilinçliliğinin, hasta-hekim ilişkisinin ve ekip çalışmasının en önemli unsurlar olduğunu belirtiyor.
Kıbrıs Türk Nöroloji derneği web sitesi www.ktnd.org sitesinden Parkinson hastalığı ile ilgili daha detaylı bilgilere ve hasta ve hasta yakınlarına yol gösteren dökünanlara ulaşılabilmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.