SAĞLIK
okuma süresi: 2 dak.

LAÜ'de "Şiddet Sarmalı" konuşuldu

LAÜ'de "Şiddet Sarmalı" konuşuldu

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından "Ve Şiddet Sarmalı" konulu konferans düzenlendi.

Yayın Tarihi: 12/04/15 12:30
okuma süresi: 2 dak.
LAÜ'de "Şiddet Sarmalı" konuşuldu
A- A A+

LAÜ Rauf Raif Denktaş Eğitim Kompleksi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferans Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Beril Tufan'ın sunumuyla gerçekleşti.

Toplumsal cinsiyet, biyolojik cinsiyet üzerine eklenen toplumsal öğretilerdir

Konferansın asıl amacını, bir yaşam olayı olan şiddetin nedenlerinin ve sonuçlarının ele alınması olduğunu söyleyen Tufan, sunumunda toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, şiddet, şiddetin nedenleri, çeşitleri ve şiddetin uygulanması konularına değindi. Tufan, toplumsal cinsiyet kavramını, "doğumla birlikte kazanılan biyolojik cinsiyetin üzerine eklenen bireye, ailesi, çevresi ve yaşadığı toplum tarafından öğretilen, kadın ya da erkek olmayı içeren durumların tümünü kapsamaktadır" diyerek tanımladı.

Tufan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından şiddetin tanımını "Sahip olunan güç veya kudretin, yaralanma ve kayıpla sonlanan veya sonlanma olasılığı yüksek bir biçimde bir başka insana, kendine, bir gruba, bir topluma karşı tehdit yoluyla ya da bizzat uygulanması" olarak yapıldığını ifade etti.

Şiddet çeşitlerini fiziksel şiddet, cinsel şiddet, duygusal şiddet ve ekonomik şiddet şeklinde sıralayan Tufan, Türkiye genelinde kadınların genellikle en yakın akrabaları tarafından şiddete maruz kaldığını söyledi. Şiddete maruz kalan kadınlar arasında, kurumsal başvuruda bulunanların oranını % 11 olarak belirten Tufan, bu oranın düşük olmasını ise kadınların maruz kaldıkları şiddeti ciddi bir sorun olarak algılamamaları, çocuklarının mutsuz olacağından çekinmeleri, eşlerinin değişeceğini düşünmeleri ve başvuracakları kurumları bilmemeleri gibi nedenlerden kaynaklandığını açıkladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.