SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla açıklama yaptı

Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla açıklama yaptı

Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği, Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 17/04/15 13:53
okuma süresi: 4 dak.
Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği Kalp Sağlığı haftası dolayısıyla açıklama yaptı
A- A A+

"Kalp sağlığımız için dünya çapında her yıl harcanan milyarlarca dolar, görevli sağlık ordusu, TV programları , verilen eğitimler, yapılan toplantılar, dernekler,vakıflar, kutlana günler ,haftalar ve benzeri faaliyetlere rağmen giderek bozuluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre Kalp ve Damar hastalıkları (KDH) 20.Yüzyılın ortalarından itibaren başlayan ve geliştikce tüm ülkeleri saran hızlı bir artış gösteriyor. Bu kadar bilgi ve imkana sahip iken KDH ile mücadelede neden başarılı olamıyoruz?

Aslında DSÖ suçluyu açıkladı.... Sizsiniz.

DSÖ raporuna göre;

1 – Tütün kullanıyorsanız, 2 – Alkol alıyorsanız, 3 – Yüksek tansiyon hastası oluyorsanız

4 – Hareketsiz yaşamınız varsa 5 – Sağlıksız gıda ile besleniyorsanız erken yaşta kalp ve damar hastalığına bağlı ölüm riskiniz % 80 artar. Bunlardan uzak durursanız % 80 azalır.

Tütün ve alkol zararları ispatlanmış kötü alışkanlıklardır.Tüketimlerini engellemeye yönelik çalışmalar yetersiz ki KDH azalmıyor. Kanunlar olsada projeler yapılsa da uygulamada eksikliklerin olması istenilen hedefe ulaşılmasını engellemektedir. DSÖ sigara kullanımından değil tütün kullanımından bahsetmektedir. Nargile kullanımı tütün kullanım yöntemlerinden bir diğeridir. Son yıllarda giderek popularite kazanan bu zararlı alışkanlığın tüketimini sağlayan yerlerin kolayca açılması DSÖ önerileri ile çelişmektedir.

Hareketsiz yaşamdan uzak durun diyoruz ama DSÖ raporuna göre çocuklar her gün en az 1 saat orta- yoğun ağırlıkta ve haftada 3 kez kas-kemik güçlendirecek fiziksel aktivite göstermeleridir. Mevcut eğitim sistemi içerisinde çocuklarımızın yaşamı öyle bir planlanmış ki çocuklarımızın tamamına yakını sağlıklı olmak için DSÖ önerisi olan günlük askari fiziksel aktivite faaliyetine zaman ayıramıyor ve bu haktan mahrum kalıyorlar.

Sağlıksız gıda ile beslenmeyin diyoruz. Peki ama tüm dünyayı saran, KDH yanında diğer kronik hastalıklara yol açan sağlıksız gıdalar hangileridir. Pek çok bilim insanı resmi olmayan açıklamalarda sağlıksız çevre ve gıdalardan bahsederken ülkemizde resmi makamların yaptığı denetimler sonucunda hava,su ve gıdamızın avrupa standartlarında olduğu açıklanmaktadır. Ancak ne ilginçtir ki ülkemize ve avrupaya baktığımızda KDH hızla artmaktadır. Her yıl değişen AB standartları çok şeyin eksik veya yanlış olduğunu bize göstermiyor mu?

DSÖ raporları, KDH azaltılmasında DSÖ nün belirlediği 5 konuda yapılan mücadelede ülkemiz ve diğer dünya ülkelerinin başarısız olduğunu göstermektedir. Endüstrileşmiş ülkelerde KDH bağlı ölümler teknoloji kullanılarak azaltılırken aynı ülkelerde KDH artışı engellenememektedir. Global bir sistem değişikliğine ihtiyaç vardır.

Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği olarak DSÖ kriterlerine ulaşmak amacı ile başarısız olan mevcut sistemde değişiklikler yapmak üzere çalışmalarımıza başladık. Hep birlikte doğru adımları atarak bu mücadelede başarılı olmak arzusundayız.

Güvenli Gıda ve Sağlıklı Yaşam Derneği

Başkan

Dr.Saltuk Aytaçoğlu

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.