SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Beyitler: "Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli olabilir"

Beyitler: "Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli olabilir"

Çocuklarda sık görülen enfeksiyonlardan olan idrar yolu enfeksiyonu, zamanında belirlenip tedavisi yapılmadığında; büyüme ya da gelişme geriliği, kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve ilerleyen yaşlarda gebelik sorunlarına neden olabilir.

Yayın Tarihi: 26/04/15 10:31
okuma süresi: 4 dak.
Beyitler: "Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu tehlikeli olabilir"
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Uzm. Dr. İlke Beyitler ; "Bağırsak bakterilerinden E.coli mikrobuyla, diğer bazı bakteriler, virüsler ve mantarların neden olduğu, çocuk idrar yolu enfeksiyonu, özellikle 5 yaşından küçük çocuklarda görüldüğünde daha fazla risk taşır. Büyüme ya da gelişme geriliği, kronik böbrek yetmezliği, hipertansiyon ve ilerleyen yaşlarda gebelik sorunlarına neden olmaması için, çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonlarının zamanında belirlenmesi ve tedavi edilmesi önem taşımaktadır".dedi

Belirtiler Yaşa Göre Farklılık Göstermekte

Uzm. Dr. İlke Beyitler, belirtilerin yaşa göre farklılıklar gösterdiğini belirterek şöyle devam etti; çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonu belirtilerini "Çocuklardaki idrar yolu enfeksiyonu üç yaş grubuna ayrılır. Yeni doğan ve süt çocuklarında belirtiler; yüksek ateş, düşük ateş, huzursuzluk, emmeme, uykuya eğilim, aktivite azlığı, sarılık, kusma, ishal, karında gerginlik, kilo alamama ve geçmeyen pişik olarak görülür. Okul öncesi ve okul çağı çocuklarda belirtiler; karın ağrısı, kusma, ateş, ishal, kabızlık, idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, idrar kaçırma ve kötü kokulu idrar şeklindedir. Ergenlik çağında belirtiler; idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma, ateş, halsizlik, yan ağrısı, karında ağrı veya rahatsızlık hissi olmasıdır."

Kız Çocukları İdrar Yolu Enfeksiyonuna Daha Yatkın

Çocuğun yaşı ne kadar küçükse, belirtileri saptamak o kadar zorlaşır. Hastalığın tanısı için idrar tahlili ve idrar kültürü yapılarak uygun antibiyotik tedavisi kullanılır. Enfeksiyonun şiddetine ve tekrarlama durumuna göre gerekli tetkikler planlanmalıdır. Çocukların ellerini sabunla yıkamaları ve tuvaletten sonra önden arkaya doğru tuvalet kağıdıyla temizlik öğretilmeli, ayrıca çocuklar ayakta duş şeklinde yıkanmalıdır. Kız çocuklarda sahip oldukları anatomik yapı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu daha sık oluşmaktadır. Sünnetsiz erkek çocuklarında da sünnet derisi altında toplanan bakteriler hastalığa neden olabilmektedir.

Nedensiz Ateş Enfeksiyon İşareti Olabilir

Bebekte nedeni açıklanamayan ateş varsa, idrar yolu enfeksiyonu olasılığı mutlaka düşünülmelidir. Bazen de gece yatak ıslatma nedeniyle incelenen çocuklarda tesadüfen idrar yolu enfeksiyonu saptanabilir. Mesaneden böbreğe idrar kaçağı, taş veya tıkanıklık olması, genital temizliğin yetersiz olması, küvet banyosu yapılması, kronik kabızlık gibi durumlarda da idrar yolu enfeksiyonu daha sık olur. Özellikle tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu olan çocuklarda erken tanı konulması, eşlik eden yapısal bozukluklar varsa saptanması, riskli çocukların belirlenerek tedavi edilmesi önemlidir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.