SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Gülle: "Negatif yaklaşmlar, rağbet görmeyecek"

Gülle: "Negatif yaklaşmlar, rağbet görmeyecek"

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, yürütülen 'Sağlık Reformu' çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Yayın Tarihi: 24/05/15 13:49
okuma süresi: 6 dak.
Gülle: "Negatif yaklaşmlar, rağbet görmeyecek"
A- A A+

Gülle: ''Tüm sağlık paydaşlarını, sorumluluklarının bilinciyle sürece pozitif katkı koymaya ve yıllardır hepimizin dile getirdiği 'çözümsüzlük çözümdür' politikasının uzantısı olan, 'sistemsizlik sistemdir' anlayışını değiştirmek için birlikte çalışmaya davet ediyoruz''

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, sağlığın; toplumların en öncelikli ve ertelenemez gündemi olduğuna dikkat çekerek, sağlıkta mevcut süregelen durumun, sağlık alanında birçok güzel hizmetin veriliyor olmasına rağmen, toplam kalite üretme boyutuyla günümüz toplumunun beklentilerine yeterince yanıt veremediğinin herkes tarafından bilinmekte olduğuna dikkat çekti.

Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, yürütülen 'Sağlık Reformu' çalışmaları hakkında değerlendirmelerde bulunan Ahmet Gülle, sağlıkta mevcut yapının sürdürülebilir olmadığının altını çizerek, sağlık reformunun yapılması gerekliliğini, görevde olduğu yaklaşık bir buçuk yılda, her platformda ortaya koyduğunu, bundan sonra da koymaya devam edeceğini keydetti.

Sağlıkta reforum Genel Sağlık Sigortası ile...

''Sağlıkla ilgili bugüne kadar yapılan tüm şura ve çalıştaylarda da, sağlık reformunun gerekliliği, bunun da Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması ile birlikte, kamu ve özel sağlık kurumlarının ayrı ayrı hizmet vereceği şekilde olabileceği herkes tarafından, anayasal haklar boyutu dahil olmak üzere irdelenmiş ve net bir şekilde herkes tarafından kabul edilmiştir'' diyen Bakan Gülle, 2013 Kasım ayında gerçekleştirdikleri Sağlık Çalıştayında, konunun her boyutuyla bir kez daha değerlendirildiği ve 2014 Şubat ayında yapılan 'Stratejik Planlama Çalışması' ile de, yol haritasının belirlendiğini belirtti.

Reformun finansal boyutunu içeren GSS çalışmasında sona gelindi...

Sağlık Reformunun finansal boyutunu içeren Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile ilgili olarak yürütülen çalışmalarda artık sona gelindiğini ifade eden Bakan Gülle, ''Sağlık yasalarının bütünsel olarak ele alınması ve gerekli düzenlemelerin yapılıp meclise sevkedilmesi sürecine gelinmiştir. Sağlık örgütlerinin reform istencinin kararlılıkla ortaya konulması gereken bir süreç başlıyor'' dedi.

Sağlık otomasyonunda çalışmalar kararlılıkla devam ediyor...

Sağlık alanında yürütülen reform çalışmalarının önemli bir bacağının 'sağlık otomasyonu' olduğun belirten Bakan Gülle, ''Sağlığın otomasyon sistemine geçmesi çalışmaları, uygulama sürecinde ortaya çıkan sorunlar giderilerek kararlılıkla devam etmektedir''dedi.

Serbest Çalışan Hekimler Birliğinin açmış olduğu dava...

''Tüm sağlık paydaşlarının kararlılık ve samimiyetlerinin ortaya konulacağı sağlık reformunun başlatılması aşamasına gelinmiştir'' diyen Bakan Gülle, sağlıkta reforma yönelik tüm bu süreçler yaşanırken kabul edilemez iki yaklaşımın gerek Sağlık Bakanlığını, gerekse konu ile ilgili duyarlı hekimleri rahatsız ettiğine dikkat çekerek, bu yaklaşımların reform sürecini olumsuz etkilemekte olduğunu söyledi.

Kabul edilemez olarak gördüğü ilk yaklaşımın, Serbest Çalışan Hekimler Birliğinin açmış olduğu dava sürecinin olduğuna değinen Bakan Gülle, ''Bağımsız kurumların atacağı adımları elbette ki engelleme gibi bir rolümüz olamaz. Ancak, yıllarca bizden önceki hükümetler sağlıktaki anomalilerin giderilmesi konusunda hiçbir çalışma yapmadığı halde sessiz kalınması ve kendilerinin de dahil olduğu Çalıştay ve stratejik plan çalışmalarında ortaya çıkan yol haritasına göre hareket eden bir Bakanlığın olduğu dönemde, böyle bir süreç başlatmaları doğru değildir. Bu yaklaşımın reform sürecini olumlu etkilemesinin de mümkün olmadığı ortaya çıkmıştır. Tüm sağlık paydaşlarının biraraya gelerek, meslek onuruna yakışır bir şekilde sorunları çözmemiz gerektiğine inanıyorum. Bu konu dava yolu ile değil, hep birlikte belirlediğimiz ve üzerinde çalıştığımız yol haritasına göre çözülecektir. Bunun için de, reform sürecine inanılıyorsa dava sürecinden vazgeçilmesi gerekmektedir'' dedi.

''Rahatsız edici olan ikinci yaklaşımınsa, Bakanlığın sanki dava ile ilgisi olduğunu ortaya atıp reform sürecini bozma çalışmalarıdır'' diyen Gülle, sürdürülebilir olmayan sizstemsizliğin üzerinde çalışılan reformla değişmesinden başka yol olmadığının yaklaşık 25 yıldan beri tüm örgütlerce söylendiğini ve bundan dolayı kimsenin reform sürecini sekteye uğratmaması ve herkesin çok daha dikkatli bir şekilde sürece sahip çıkması gerektiğini ifade ederek, anlamsız suçlamalarla hereket etmenin kimseye faydası olmayacağını belirtti.

Reform sürecinden rahatsız olanlar var...

Reform sürecinden rahatsız olup siyasi amaçlar için kaotik ortamlar yaratılmasından fayda umanların olduğunu üzülerek gördüğünü belirten Gülle, Bakanlığın, bu tür yaklaşımlarla süreci bozmak isteyenlerin farkında olduğunu söyledi.

'Çözümsüzlük çözümdür' politikasının uzantısı olan, 'sistemsizlik sistemdir' anlayışını değiştirmek için birlikte çalışılmalı...

Gülle açıklamasının sonunda, tüm sağlık paydaşlarını, sorumluluklarının bilinciyle sürece pozitif katkı koymaya devam ederek, ''Yıllardır hepimizin dile getirdiği 'çözümsüzlük çözümdür' politikasının uzantısı olan, 'sistemsizlik sistemdir' anlayışını değiştirmek için, tüm paydaşları birlikte çalışmaya davet ediyoruz. Sağlık camiasının bu olgunlukta olduğuna ve negatif yaklaşımların rağbet görmeyeceğine inanıyor, Sağlık Reformu için tüm paydaşları var gücüyle çalışmaya davet ediyoruz'' dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.