SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Klimalar tehdit ediyor yasa hala rafta!

Klimalar tehdit ediyor yasa hala rafta!

"Klima hastalığı" olarak da bilinen Lejyoner hastalığı, yaz mevsiminin de gelmesiyle tekrardan gündemde. Sadece evlerdeki klimalarda değil, otellerin ısıtma soğutma sistemlerinde, su borularında ve duş telefonlarında da oluşan bakteri, ciğere yerleşerek bir çeşit zatürreye yol açıyor.

Yayın Tarihi: 27/05/15 07:50
okuma süresi: 6 dak.
Klimalar tehdit ediyor yasa hala rafta!
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, hastalığa yol açan bakterinin uygun nem ve ısıda su borularında ve duş telefonlarında oluşabileceğini vurgularken, özellikle şeker hastaları, kronik böbrek yetmezleri ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerin özelikle risk altında olduğunu ifade etti.

Otellere Sağlık Bakanlığı tarafından ara ara denetimler yapıldığını ancak bunların yeterli olmadığını belirten Bayraktar, Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan hastalıkla ilgili yasa olmadığı için, cezalandırma da olmadığını vurguladı. Bayraktar, Bununla ilgili Bulaşıcı Hastalıklar Yasası hazırlık aşamasında ama komitede bekliyor" dedi. AB Uyum Yasaları çerçevesinde, AB eksperleri ile bir yasa hazırlayarak ilgili komiteye sunduklarını belirten Bayraktar, yasanın henüz meclise sunulmadığını hatırlattı.

Öte yandan İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde bekleyen Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Tasarısı ile ilgili komite Başkanı Menteş Gündüz mecliste en son Organ Nakli Yasası'nın görüşüldüğünü, Organ Nakli Yasası'nın ardından henüz bir şey görüşülmediğini belirterek söz konusu yasa ile ilgili "Henüz gündeme gelmedi" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası - Firuzan NALBANTOĞLU

Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan ve "klima hastalığı" olarak da bilinen Lejyoner Hastalığı ile ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, hastalığın sadece evlerdeki klimalardan değil, otellerin ısıtma soğutma sistemlerinde de oluşabileceğini söyledi. Hastalığın banyodaki buhardan bile bulaşabilecek durumda olduğunu belirten Bayraktar, hastalığa yol açan bakterinin uygun nem ve ısıda su borularında ve duş telefonlarında oluşabileceğini vurgularken, özellikle şeker hastaları, kronik böbrek yetmezleri ve kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi güçsüz olan kişilerin özelikle risk altında olduğunu ifade etti. Bu kişilere hastalığın daha kolay bulaşabileceğini belirten Bayraktar, otellere Sağlık Bakanlığı tarafından ara ara denetimler yapıldığını ancak bunların yeterli olmadığını belirtti.

"Fıskiyelerden uzak durulmalı"

Boru ve fıskiyelerin filtrelerinin temizliğinin çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, "Su fıskiyelerinin etrafında çok bulunmamayı öneriyoruz çünkü devridaim olduğu için herhangi bir arıtma sistemine sahip değiller. Bu yüzden mikroplar üreyebiliyor" dedi. Nasıl önlem alınabileceği ile ilgili de konuşan Bayraktar, önce arabaların ve evlerin klimalarının muhakkak bakımlarının yapılması ve servislerinin yapılması gerektiğini vurguladı. "Onun dışında otellerin denetimlerinin artırılması gerekir" diyen Bayraktar, evlerde özellikle de yatak odasında kullanılan klimaların bakımının çok önemli olduğunun altını çizdi.

"Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı komitede bekliyor"

Özellikle yaz aylarında ortaya çıkan hastalıkla ilgili yasa olmadığı için, cezalandırma da olmadığını belirten Bayraktar, "Bununla ilgili Bulaşıcı Hastalıklar Yasası hazırlık aşamasında ama komitede bekliyor" dedi. AB Uyum Yasaları çerçevesinde, AB eksperleri ile bir yasa hazırlayarak ilgili komiteye sunduklarını belirten Bayraktar, yasanın henüz meclise sunulmadığını hatırlattı.

Lejyoner hastalığı nedir?

Lejyoner hastalığı, Legionelle pneumophilia adlı bir bakterinin sebep olduğu bir zatürredir. Lejyoner hastalığı adını bu enfeksiyonun ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmesi nedeniyle almıştır. Bu bakteri, klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalıp buralardan ortam havasına dağılmaktadır. Bakteri klima sistemlerinin yanı sıra otel, Hastane vb büyük yapıların su sistemlerinde de (soğutma kuleleri, su depoları, su dağıtım kanalları) bulunabilmektedir.

Gündüz: "Henüz gündeme gelmedi"

Öte yandan İdari Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi'nde bekleyen Bulaşıcı Hastalıklar Yasası Tasarısı ile ilgili komite Başkanı Menteş Gündüz mecliste en son Organ Nakli Yasası'nın görüşüldüğünü, Organ Nakli Yasası'nın ardından henüz bir şey görüşülmediğini belirterek söz konusu yasa ile ilgili "Henüz gündeme gelmedi" ifadelerini kullandı. 1 Temmuz 2015'te Yasama yılının sona ermesi ve Genel Kurul çalışmalarının tamamlamasının komiteleri etkilemeyeceğini belirten Gündüz, "Karar aldık; yasama yılının sonunda genel kurul çalışmalarına ara verse de komiteler çalışmaya devam edecek. Bu süreçte söz konusu tasarıyı görüşmeye başlayacağız diye düşünüyorum. Çok önemli bir konu" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.