SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

İmge: "Organ kaçakçılığına fırsat verilmemesine dikkat edildi"

İmge: "Organ kaçakçılığına fırsat verilmemesine dikkat edildi"

Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde iki hafta sonra başlayacağı açıklanan organ nakli ile ilgili Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge, nakillerin sorunsuz ilerleyebilmesi için devlet denetiminin şart olduğunu belirtti. İmge, "Organ nakillerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için devlet sorumluluklarını yerine getirmelidir. Yasa çıkana kadar uzun yıllar beklendi. Organ kaçakçılığına fırsat verilmemesine dikkat edildi. Nakiller için ilk etapta akrabalık aranacak. Hasta hakları açısından olumlu bir adım" şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 30/05/15 09:53
okuma süresi: 3 dak.
İmge: "Organ kaçakçılığına fırsat verilmemesine dikkat edildi"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Evrensel Hasta Hakları Derneği Başkanı Emete İmge iki hafta sonra başlayacak olan organ nakli konusunda Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulundu. İmge, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi'nde hazırlıkların ne aşamada olduğuna dair bir bilgisinin olmadığını, ancak yasanın ne dediğinin bilindiğini belirtti. Koordinasyon kurulunun kurulması, uzmanların eğitilmesi, denetleyecek mekanizmaların kurulması ve tüzüğün çıkması gerektiğini ifade eden İmge, tüzüklerin hazır olup olmadığının açıklanmadığını söyledi.

İmge: "Hasta hakları açısından olumlu bir adım"

İmge, hasta hakları açısından bakıldığında organ naklinin başlayacak olmasını hasta hakları açısından olumlu bir adım olarak değerlendirdiğini söyleyerek, denetçi halinde olan devletin üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydetti. Yapılan açıklamalardan hekimlerin eğitildiğinin ve koordinasyon kurulunun kurulduğunun anlaşılmakta olduğunu belirten İmge, iki hafta sonra böbrek nakillerinin başlayacağını, bu aşamadan sonra kalite kontrolünün yapılması gerektiğini kaydetti. İmge, belirli aralıklarla denetleme mekanizmalarının çalışması gerektiğini söyleyerek, bu çalışmaların tamam olup olmadığını bilmediğini dile getirdi.

"Devletin denetim ayağı zayıf"

Devletin sadece sağlıkta değil, birçok alanda denetim ayağının zayıf olduğunu ifade eden İmge, tüm koşullar sağlansa bile önemli olanın sürdürülebilir olması olduğunu anlattı. İmge şunları söyledi: "Organ nakillerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması için devlet sorumluluklarını yerine getirmelidir. Yasa çıkana kadar uzun yıllar beklendi. Organ kaçakçılığına fırsat verilmemesine dikkat edildi. Nakiller için ilk etapta akrabalık aranacak. İlerleyen zamanlarda gönüllü bağış aranacak. Bugün bazı böbrek hastaları dışarda tedavi görüyor. Ülkemizde nakil için talep sayısı bellidir. Ada dışında talep varsa ve altyapı da yeterliyse sayı artacaktır. Hasta hakları açısından bu süreç sevindirici ama denetim mekanizması şart. Süreç iyi değerlendirilmelidir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.