SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Kanser Hastalarına Yardım Derneği: "Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolü %30-33 oranındadır"

Kanser Hastalarına Yardım Derneği: “Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolü %30-33 oranındadır”

Kanser Hastalarına Yardım Derneği "31 Mayıs, Dünya Sigarasız Günü" nedeniyle acıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 30/05/15 10:08
okuma süresi: 7 dak.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği: “Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolü %30-33 oranındadır”
A- A A+

"31 Mayıs Dünya Sigarasız (Sigarayı bırakma) Günü", Dünya Sağlık Örgütü'ne üye ülkeler tarafından 1987 yılından itibaren her yıl 31 Mayıs tarihinde sigaranın sebep olduğu önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekilmesi amacıyla tüm dünyada ve ülkemizde de çeşitli etkinlikler ile konuya dikkat çekilmeye çalışılmaktadır.

Bizler de bugün, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile ortak proje çalışmalarında işbirliği içinde bulunan UICC (Dünya Kanser Kontrol Örgütü) üyesi Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak, en önemli ve korunulabilir kanser nedeni olan ve toplumumuzda da yaygın bir kullanım alışkanlığı olan ve başta kanser hastalığı olmak üzere diğer önemli sağlık problemlerinin de önemli bir nedeni olan "sigara kullanımı" ve önemli zararları konusunda toplumumuzda farkındalık yaratmak ve konuya dikkatleri çekmek amacıyla bu basın bildirisini hazırlamış bulunmaktayız.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Kanser Araştırmaları Birimi 2012 GLOBOCAN verilerine göre, tüm dünyada yeni kanser vaka sayısı 14.1 milyon kişiye ulaşmıştır. En sık görülen kanser türleri arasında birinci sırada, sigaranın büyük oranda etken olduğu Akciğer Kanseri (%13.0) gelmektedir. Yine 2012 yılı verilerine göre, kanser hastalığına bağlı ölüm sayısı 8.2 milyon kişiye ulaşmıştır. Bu ölümlerin en sıklıkla görüldüğü kanser türlerinin başında yine Akciğer Kanseri (%19.4) gelmektedir.

Kanser hastalığının oluşumunda genetik nedenler (%10-20) ve çevresel nedenler (%80-90) birlikte rol oynamaktadır. Sigaranın tüm kanserlerin oluşumundaki rolü %30-33 oranındadır. En önemli kanser türlerinden birisi olan "Akciğer Kanseri"nin %95-98 nedeni sigaradır. Sigara, Akciğer Kanseri dışında daha birçok kanser türünün gelişiminde de önemli rol oynamaktadır.

Sigara kullanımı, her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600.000 den fazlası ise pasif sigara içimine bağlı olmaktadır. Eğer bu konuda yeterli önlemler alınmazsa 2030 yılında sigaranın 8 milyon insanın ölümüne yol açacağı tahmin edilmektedir.

Bilindiği gibi sigara ve diğer tütün maddeleri kullanımı, halk sağlığı açısından ciddi sonuçları olan küresel bir sorundur. Sigara tüketiminin ve sigara dumanına maruz kalmanın yani pasif içiciliğin; ölümlere, önemli hastalıklara ve sakatlıklara neden olduğu bilinen bir gerçektir. Sigara, en önemli önlenebilir ve korunulabilir bir kanserojen maddedir, yani kanser nedenidir.

Gün geçtikçe özellikle çocuklarda, gençlerde ve kadınlarda tüketimi giderek artan, erken yaşta başlandığı zaman bağımlılık yapıcı etkisi ve zararları daha fazla olan, içerdiği 4000 üzerinde kimyasal zararlı madde ile kanser yapıcı etkisi olan sigara, zararlı ve öldürücü gücünü içerdiği 4000'den fazla kimyasal zehirli maddeden almaktadır.

Sigara, içerisinde hem kanser sürecini başlatan ve hem de bu süreci hızlandıran maddeler içerdiğinden dolayı önemli bir kanserojen maddedir. Sigaranın başta akciğer kanseri olmak üzere çeşitli kanserlere sebep olduğu bilinen bir gerçektir. Bunun yanında sigaranın, kalp-damar hastalıklarına, Solunum sistemi hastalıklarından bronşit, amfizem gibi pek çok hastalığın ortaya çıkmasına sebep olduğu bilinmektedir. Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda sigara içen her üç kişiden birinin kanser hastalığı nedeni ile vefat edeceği bildirilmektedir. Diğer üçte bir kişide de sigaranın meydana getirdiği zararlı etkiler ile oluşan bir başka kronik hastalık (kalp, Solunum sistemi hastalıkları gibi) ile mücadele edeceği bildirilmektedir. "Bana hiç bir şey olmaz" diye düşünmek doğru değildir. Sigara içen kişilerin, gerek kendi sağlığına ve gerekse de çevrelerinde bulunan kişilerin sağlığına önemli derecede zarar verdikleri bir gerçektir. Kişinin kendisinde sigaraya bağlı herhangi bir sağlık problemi görülmese dahi genetik yapıda meydana gelen zararlar genler aracılığı ile gelecek nesillere aktarılmakta ve gelecek nesillerin kanser hastalığına yakalanma risklerinin artmasına neden olmaktadır. Pasif içicilerde, aktif içicilik kadar olmasa da kişinin kanser hastalığına yakalanma riskini artırdığı yapılan bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir.

Sigara kullanımına, kişiler pek çok sebepten dolayı başlayabilirler. Özellikle gençler arasında özenti ve sosyal çevre bulma isteği ile başlanan sigara, çevreye verilmek istenen "ben artık büyüdüm" imajında bir aracı olarak kullanıldığı bilinmektedir. Günlük stres faktörleri, örnek alınan kişilerin etkisi, çevrenin teşviki, yalnızlık gibi faktörlerin etkisi ile kişiler sigaraya başlamakta ve nikotin maddesinin marifeti ile bağımlılık meydana gelmektedir. Günlük iş hayatında kadınların da yerlerini alması ile her konuda olduğu gibi sigara kullanımında da erkekleri aratmadıkları bir gerçektir.

Günümüzde dünyada, sigara ve diğer tütün mamülleri ile her yönlü mücadelede, "Tütün Kontrol ve Önleme Poletikaları" gibi programlar oluşturulup uygulanmaktadır. Bu mücadeledeki başarı, bu tür programların sistemli bir şekilde yürütülerek, denetlenmesinde gizlidir...

Sigaranın zararlarını artık bilmeyenimiz yok fakat ne yazık ki sigarayı içenimiz de azımsanmayacak kadar çok… Özellikle, sigaranın önemli bir sağlık problemi olan kanser hastalığının önlenebilir en önemli nedeni olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Ve sözlerime son vermeden önce bilimsel olarak ispatlanmış bir kanserojen olan, kendi paramızı vererek satın aldığımız hastalık nedenimiz olan "sigara"yı sadece "31 Mayıs, Dünya Sigarasız (Sigarayı Bırakma) Günü'nde" değil, yaşamımızın her gününde kullanmayarak, çevremizde kullanılmasına izin vermeyecek şekilde "sigarasız bir yaşam" diliyorum.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.