SAĞLIK
okuma süresi: 6 dak.

Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ Menopoz Tedavi seçeneklerini anlattı

Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ Menopoz Tedavi seçeneklerini anlattı

Menopoz kelime anlamı olarak aylık adet kanamalarının doğal olarak kesilmesi demektir. Ateş basması, ani terlemeyi izleyen adetten kesilme ile baş gösteren menopozun, ülkemizde ortalama yaşı 47 civarındadır.

Yayın Tarihi: 15/07/15 10:10
okuma süresi: 6 dak.
Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ Menopoz Tedavi seçeneklerini anlattı
A- A A+

Menopoz dönemi birçok kadın için endişe anlamına gelmektedir. Oysa gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygun görüldüğü taktirde doktor kontrolünde düzenlenecek, kişiye özel tedaviyle bu sıkıntılı dönemi aşmak artık mümkündür. Özellikle menopoz döneminde en az yılda bir kez kontrollere gidilmesi çok önemlidir. Çünkü birçok sağlık sorunu ve özellikle meme ve jinekolojik kanserlerin büyük bölümü bu yaşlardan sonra ortaya çıkmaktadır.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlikiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd.Doç.Dr. Tijen Ataçağ "Menopoz Tedavi Seçeneklerini" anlattı.

Yrd.Doç.Dr. Ataçağ; Menopoz bir hastalık değildir, her kadının yaşayacağı hayatının kaçınılmaz bir parçasıdır. Kelime anlamı olarak adet görmenin sonlanması olsa da kadının bu dönemde yaşadıkları ve hissettikleri bununla sınırlı değildir.

Menopoz, insan hayatının uzaması ile beraber kadın yaşamının neredeyse üçte birini kapsar hale gelmiştir. Aslında tamamen fizyolojik ve kaçınılmaz bir süreç olmakla birlikte, eksilen estrojen hormonu sonucunda birçok sistemi ilgilendiren ve kadının yaşam kalitesini belirgin olarak azaltan birçok sonuçları da oluşturabilmektedir.

Erken menapoz, geçirilen bazı cerrahi ve medikal tedav iler nedeniyle daha da hızlandırabilir. Böylelikle bu guruptaki hastalar estrojen hormonunun eksikliğine ve olası komplikasyonlarına daha fazla maruz kalırlar.

Menopoz da sık karşılaşılan belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

ü Ateş Basmaları

ü Terlemeler

ü Hatırlama Güçlükleri

ü Konsantrasyon Bozuklukları

ü Depresyon ve Cinsel İstek Kaybı

ü Kemik Yoğunluğunda Azalma ve Kemik Ağrıları

ü Meme Dokusu Kaybı

ü Ciltte İncelme

ü Vajinada Kuruluk

ü Cinsel İlişkide Ağrı ve Yanma

ü Sık İdrara Çıkma ve Tuvalete Zor Yetişme

Son yıllarda insan ömrünün uzamasıyla tüm ülkelerde menopoz sonrası kadın sayısının artışı, kadınların yaşam kalitesi beklentisinin artmasına yol açmıştır.

Unutulmaması gereken; menopozal dönemin bir hastalık değil doğru ve yeterli takiplerle sağlıkla ve mutlulukla geçirilecek bir dönem olduğudur. Bunun için ise bu döneme yaklaşıldığında mutlaka bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına giderek özellikle de ileri yaşlarda sıklığı artan kötü huylu kadın hastalıklarından korunmak amacıyla gerekli kontrolleri yaptırmaktır.

Uygun tedavilerle, bunlar kişiye özeldir, insan hayatının üçte birinden daha uzun bir süreci kapsayan bu dönem güzellikle, sağlıkla geçirilebilir.

Yrd.Doç.Dr. Ataçağ klasik menapoz tedavilerin dışına çıkarak PRP'den bahsetti. Bazı kişiler geçirmiş oldukları rahatsızlıklarından dolayı veya almaktan çekindikleri için estrojen içeren tedavileri kullanamamaktadırlar. Ancak menapoz döneminde vajinanın ve rahimin iç dokusunun hormon azlığına bağlı olarak incelir ve kırgınlaşır. Bu durum enfeksiyon ve kanamaya eğilimi artırır.

Menopoz süreci kadının değişik sıkıntılarla uğraştığı, cinselliğin bittiği sorunlu bir süreç mi? Yoksa her şey eskisi gibi devam edebilir mi?

Yaşam ve ortalama yaş uzantısını daha kaliteli hale getirmek ve hücresel yapıların yeniden canlandırma gerekliliği sadece yüz ve vücut için değil, tüm anatomik bölgeleri ve vulvar bölgesini kapsamaktadır.

Elbette cinsellik tek başına değil, biyolojik, psikolojik, duygusal ve sosyal iyilik hali olarak genel sağlıkla birlikte değerlendirilmelidir.

PRP:

Bir kişiden alınan az miktardaki kanın santifrujdan geçirilerek (ayrıştırılarak) bileşenlerine ayrıştırılması ve elde edilen "platelet yönünden zenginleştirilmiş plazmanın" yine aynı kişiye cilt gençleştirme ve yapılanmasına destek olmak amaçlı enjeksiyon yoluyla geri verilmesi işlemidir.İnsanın kendi kanından elde edlen hücrelerle tedavi yöntemidir. Damardan alınan kan çeşitli işlemlerden geçirilerek trombositler bir araya toplanır. Trombositler esas olarak kanın pıhtılaşmasından ve kanamanın durdurulmasından sorumludur. Aktive edildikleri zaman trombositlerin aynı zamanda büyüme faktörleri denilen iyileştirici proteinleri salgıladıklarını 30 yılı aşkın bir süredir biliyoruz. PRP'nin ilginç bir özelliği de oldukça dengeli bir büyüme faktör kokteylli olmasıdır. PRP ile ihtiyaç duyulan faktörlerin tama yakını sağlanmış olur. P.R.P yöntemi; cildimizin gençleştirilmesinde saç, yüz, vücut yani vücudumuzun her alanının hızla yenilenmesini sağlamada en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. PRP enjekte edildiği bölgede kök hücreleri uyarır ve kök hücrelerin aktif hale geçmesini sağlar. Bu yöntemde hasarlı dokunun onarımı için onarımı başlatan ve uyaran bir faktör olarak plateletlerden yararlanılmaktadır. Enjeksiyon sıvısı içeriğinde kök hücre yoktur, yoğun olarak trombositler (platelet) ve beyaz kan hücreleri kök hücre aktivasyonunu sağlar. PRP'nin tamir edici, kök hücrenin ise yeniden oluşturucu (regenerative) etkisi vardır.

Ataçağ; PRP'nin Yan Etkisi Yok Denilebilir

PRP'nin yan etkisi yok denilebilir. PRP'de hastanın kendi kanı kullanıldığı için, enfeksiyon riski yoktur ve alerjik reaksiyon ihtimali ise çok düşüktür.

Avrupa'da yaygın olarak kullanılan bu yöntem FDA onaylıdır.

PRP tedavisi ile, vajinadaki kuruluk, incelme, bazi idrar yolu şikayetlerinin önüne geçilebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.