SAĞLIK
okuma süresi: 2 dak.

YDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ilk bilim yüksek lisans öğrencisini mezun etti

YDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ilk bilim yüksek lisans öğrencisini mezun etti

Yakın Doğu Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Biyoloji Ve Genetik Anabilim Dalı, ilk bilim yüksek lisans öğrencisini başarı ile mezun etti.

Yayın Tarihi: 19/07/15 13:34
okuma süresi: 2 dak.
YDÜ Sağlık Bilimleri Enstitüsü ilk bilim yüksek lisans öğrencisini mezun etti
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi,Lefkoşa (Near East University,Nicosia) Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, Uzm. Biyolog Meral Karafistan Kızılkanat, Prof.Dr. Nazmi Özer, Doç Dr. Oya Orun ve Prof. Dr. Nedime Serakıncıdan oluşan tez savunma jürüsi önünde tezini başarı ile sunarak uzman biyolog ünvanını aldı.

Danışmanlığını Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı'nın yaptığı tez çalışmasında Vitamin D reseptör genini (VDR gen) polimorfizmlerinin metabolik hastalıklarda biyomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağı ve VDR gen polimorfizminin metabolik hastalıklar ile genotip- fenotip bağlantısına bakmış ve VDR geni FokI polimorfizminin Kardiyovaskülar hasatalık risk faktörleri arasında yer alan biyokimyasal değerleri etkileyerek, Kardiyovaskülar hasatalıklara olan yatkınlık da rol oynayan bir etken olduğu ileri sürmüş ve bu varyasyonun, klinik uygulamalarda değerlendirilebilir bir belirteç olabileçeği bu çalışma ile ileri gösterilmiştir. Ayrıca bu çalışma sonuçları FokI polimorfizminin yüksek kolesterol paneli ve glukoz düzeyi durumunda Kardiyovaskülar hasatalıklara yakalanma riskini 2 kat artırdığını göstermiştir.

Proje ekibinin toplumsal bir sağlık sorunu olan kardiyovasküler hastalıklara yatkınlık sağlayan genetik nedenleri belirlemek amacıyla çalışmaları genişleterek devam etmektedir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.