SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Sıcaktan korunmak için ne yapmalı?

Sıcaktan korunmak için ne yapmalı?

Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Kardiyoloji Şefi Uzm. Dr. Gülgün Göktuna Vaiz, sıcaklardan korunmak için yapılması gerekenler ile ilgili açıklama yayımladı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 04/08/15 10:51
okuma süresi: 5 dak.
Sıcaktan korunmak için ne yapmalı?
A- A A+

Öldüren Sıcaklar

İstatistikler her yıl sıcaktan,depremden ve sellerden daha çok insanın öldüğünü söylüyor.Bunaltıcı sıcaklar bizi rahatsız etmekle kalmıyor, öldürücü sonuclara da yol açabiliyor.

Özellikle kavurucu yaz sıcaklarında kalp sağlığımızı korumak için ne gibi önlemler almalıyız?

Kalp hastalıklarının ve yüksek tansiyon ilaçlarının çoğu etkilerini damarları genişleterek yapar.Sıcak havada vücut kendini soğutmak icin derideki damarları zaten genişletmiştir. Üzerine ilaçların etkisi de eklenince tansiyon istenilenden çok fazla düşebilir, halsizlik,baş dönmesi, baygınlık olabilir.

Kalp ve tansiyon hastalarının çoğu idrar söktürücü adını verdiğimiz ilaçlar kullanır. Böbreklerden su ve tuz atılmasını artıran bu ilaçlar vücudun sıvı hacmini azaltarak etki eder.Terle zaten sıvı kaybeden kalp hastaları bu ilaçların da etkisiyle fazla sıvı kaybedip halsiz düşebilir.Kalp hastaları aşırı sıcaklara maruz kalacaklarsa kullandıkları ilaçları ve dozlarını doktorlarıyla gözden geçirmelidir.Doktorlarına danışmadan değişiklik yapmamalıdır.

Yaz mevsiminde tüm diğer insanlarda olduğu gibi kalp hastalarını da etkileyen diğer sorun bağırsak enfeksiyonlarıdır.Aşırı sıcaklarda ishaller sık görülür.Bağırsak yoluyla kaybedilen sıvı ve tuzlar hastayı halsiz ve susuz bırakabilir. Hiyjenik kurallara çok iyi uyulmalı,sık sık el yıkanmalı,sebze meyveler iyice yıkanmalı ,temiz su kullanmalı ve benzeri kurallara çok dikkat edilmeli.

Aşırı sıcaklarda terle sıvı kaybeden vücudun sıvı ihtiyacı artar.Yazın çok sıcak günlerinde susamayı beklemeden saatte 2-3 bardak su içmekte yarar var.

Sıcakta alkollü içki alımından kaçınılmalıdır.Alkol idrarla su kaybını artırarak yarardan çok zarara yol açar.

Bol şekerli meşrubatlar da kaçınılması gereken içeceklerdir.Şekerli içecekler hem idrarla fazla sıvı kaybına sebep olur hem de fazladan kalori alınmasına neden olur.

Çok sıcak havalarda içilen suyun aşırı soğuk olmamasına dikkat edilmelidir.Bol buzlu veya çok soğutulmuş sıvılar mide kramplarına yol açar.

Vücudun ısısını dengede tutmak için havayla vücudun rahat temas etmesi gerekir.Kalp hastaları evin içinde olabildiğince az, dışarıda açık renkli ,ince ve bol elbiseler giymeye dikkat etmelidir.

Güneşten korunmak için şapka ,güneş gözlüğü ve ultraviyole ışınlarının deriyi etkilemesini önleyici kremleri ihmal edilmemeli.Uzun süre dışarıda kalınacaksa güneş kremini tekrar tekrar sürmek gerekir.

Kalp hastaları aşırı sıcak saatler sabah 10.00 öğleden sonra 16.00 arası gerekmedikçe dışarı çıkmamalı, bu saatlerde egzersiz yapmamalıdır.

Aşırı sıcakların ölümcül rahatsızlıklara yol açabileceği unutulmamalıdır.Zorunlu olmadıkça kalp hastaları dışarı çıkmamalı , serin yerlerde mümkünse klimalı ortamlarda oturmalıdır.

Güneş çarpması belirtileri ortaya çıkarsa hemen senin serin bir yere taşınmalı.Vücut ısısını düşürmeye çalışırken, bir yandan da hastayı acil servise ulaştırmalıdır.Vücut ısısını düşürmenin en iyi yolu ılık suyla duş yaptırmak, ıslak bezlerle hastayı sarmak ,vücudu soğutmaya çalışmak gerekir.Güneş çarpan kişinin şuuru tam açık değilse su içirmeye çalışmamalıdır.

Sıcaklara vücudu yavaş yavaş alıştırmalı . Önce yavaş ve kısa sürelerle başlayıp sonra sıcakta çalışılan süre artırılmalıdır. Mümkünse 12- 16 saatlerinde açık havada çalışmaya ara verilmeli.

Ülkemiz Akdeniz ikliminin görüldüğü oldukça sıcak bir ada. Kalp ve damar hastaları yaşam biçimlerini sıcağa adapte eder,beslenme , giyim tarzlarını sıcağa göre düzenler , ilaçlarını doktorlarına danışarak düzenlerlerse sağlıklı sorunsuz bir yaz mevsimi geçirebilirler.Sağlıklı günler dileğiyle...

UZM. DR.GÜLGÜN GÖKTUNA VAİZ

LEFKOŞA BURHAN NALBANTOĞLU HASTAHANESİ KARDİYOLOJİ SEFİ

LEFKOŞA

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.