SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

"Hastanın güvenliği ve konforu açısından en ideali, MR uyumlu anestezi cihazıdır"

"Hastanın güvenliği ve konforu açısından en ideali, MR uyumlu anestezi cihazıdır"

YDÜ Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Doktoru Yrd Doç Dr Serpil Deren, Anestezi cihazı, monitör, metal içeren havayolu gereçleri, şayet MR-uyumlu değilse ortamda bulundurulamaz. Ayrıca ortamın loş ve soğuk olması nedeniyle hastaya damar yolu açılması ve hastadaki değişikliklerin (morarma, cilt değişiklikleri) fark edilmesi güç olabilir dedi.

Yayın Tarihi: 16/08/15 11:59
okuma süresi: 3 dak.
"Hastanın güvenliği ve konforu açısından en ideali, MR uyumlu anestezi cihazıdır"
A- A A+

Anestezi uygulamalarında en önemli konu hasta güvenliğidir. MR çekim alanlarında anestezi uygulamalarını zorlaştıran bazı faktörler mevcuttur.

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Doktoru Yrd Doç Dr Serpil Deren, Anestezi cihazı, monitör, metal içeren havayolu gereçleri, şayet MR-uyumlu değilse ortamda bulundurulamaz. Ayrıca ortamın loş ve soğuk olması nedeniyle hastaya damar yolu açılması ve hastadaki değişikliklerin (morarma, cilt değişiklikleri) fark edilmesi güç olabilir dedi.

Hastanın güvenliği ve konforu açısından en ideali, MR uyumlu anestezi cihazı ve monitör eşliğinde genel anestezi uygulanmasının en iyi yol olduğunu aktaran Anesteziyloji ve Reanimasyon uzmanı Yrd. Doç.Dr. Serpil Deren; MR çekimlerinde bazı hastalara anestezi uygulamak gerekmekte olduğunu özellikle çocuklar, kapalı yer korkusu olan (klostrofobi) erişkinler , Solunum destek cihazına bağlı yoğun bakım hastaları ve şiddetli ağrı nedeniyle hareketsiz kalamayan (bel fıtığı, kırıklar, vb nedeniyle) hastaların bu grupta yer aldığını aktardı. MR çekiminden önce ise hastaların en az bir gün önce anestezi polikliniğinde anestezi uzmanı tarafından genel anestezi için muayene olması gerektiğini. Ateş, üst Solunum yolu enfeksiyonu, öksürük varlığında ise işlem ertelenmesi gerektiğini, Anestezi verileceği gün hastaların en az 6 saat önce aç olması, işlemden 2 saat öncesine kadar su içebileceklerini dile getiren Deren; Çocuklarda ise genel anestezi uygulanmadan 30 dakika önce ağızdan verilen sıvı bir ilaçla sedasyonun sağlandığının daha sonra yüz maskesi ile solutulan anestezik gazlarla hastanın uyutularak ve damar yolunun açıldığını ve Hava yolu güvenliğinin sağlandığını. Hasta tamamen monitorize durumda, işlem süresince anestezi ekibi tarafından takip edildiğini anlatan Yrd. Doç.Dr. Serpil Deren; Erişkin hastalarda ise damar yolu açıldıktan sonra verilen ilaçlarla sedasyon yeterli olurken bazı hastalarda da MR uyumlu anestezi cihazı ile genel anestezi gerekebildiğini dile getirdi.

Deren; MR uyumlu anestezi cihazı olmayan merkezlerde ise merkezi oksijen ve MR uyumlu pulseoksimetri monitörizasyonu ile yalnızca sedasyon altında çekim yapılabileceğini . Bu merkezlerde hastanın Solunumu, oksijen satürasyonu ve kalp hızı takip edilmesini , oksijen kanülü ile oksijen verilmesi gerektiğini. Solunum ve dolaşımda oluşabilecek sorunları düzeltmek için acil müdahale ekipmanı, defibrilatörün hazır olmasının önemini vurguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.