SAĞLIK
okuma süresi: 10 dak.

KAMU-SEN ve KTHES: "Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi imkansız hale geldi"

KAMU-SEN ve KTHES: "Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi imkansız hale geldi"

KAMU-SEN ve KTHES, Ebe ve Hemşirelerin hizmetlerini yürütmesinin imkansız hale geldiğini vurgulayarak, Sağlık Bakanı İzbul'a çözülmesi gereken sorunları hatırlattılar. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 17/08/15 16:36
okuma süresi: 10 dak.
KAMU-SEN ve KTHES: "Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi imkansız hale geldi"
A- A A+

"Kamu Sağlık Hizmetlerinde görev yapan Ebe ve Hemşirelerimiz, giderek artan nüfus ve hasta sayısına, eksik personel ve araç gereç sıkıntılarına rağmen görevlerini fedakarca yapmaya devam etmektedirler.

Ancak artık sağlık hizmetlerinin bu şekliyle yürütülmesi imkansız hale gelmiştir.

Öyle ki, hemşirelerimiz iş yoğunluğu ve personel eksikliği nedeni ile aileleriyle, çocuklarıyla zaman geçiremez olmuşlardır.

Bir çok hemşiremiz, yıllardır ikamet ettiği yerin dışında görev yapması nedeni ile vardiya görevlerine gidiş gelişlerinde hayati tehlikelerle dolu trafik kazalarına maruz kalmaktadırlar.

Servislerinden diğer servislere nöbet takviyesine gönderilen hemşirelerimiz, mesleklerinde branşlaşamamanın sıkıntılarını yaşamaktadırlar.

Artık hemşirelerimizin mesleklerinde branşlaşıp, seçtikleri dalda uzmanlaşması gerekir ki, hasta hakları açısından da en doğrusu budur.

Ebe ve Hemşirelerin performans değerlendirmeleri kendilerine en yakın üstleri olan ve birlikte çalıştıkları hemşire (ilk Amir) ve Baş Hemşiresi tarafından (İkinci Amir) yapılmalıdır.

Şuanda sayıları yaklaşık 700'ü bulan Ebe ve Hemşirelerimizin sorunlarının asgariye, indirilmesi, mesleklerinde branşlaşmaları, ilerlemeleri, hizmet içi eğitimlerinin planlanması, performans değerlendirmeleri ve diğer sorunlarının aşılması için de "Hemşirelik Dairesi Müdürlüğü" kurulmalıdır. Bu konuyla ilgili olarak bir taslak yasa hazırlamıştı.

Bizler Sağlık Bakanlığında yetkili sendikalar olarak bakanlığınıza her türlü katkıyı koymaya ve ortak çalışmalar yapmaya hazırız.

Yıllardır dile getirilen, yazışmalar yapılan ancak çözülemeyen bu sorunların artık belli bir takvimlemeyle çözülmesini istiyoruz.

Bilgilerinize getirilen bu sorunlara kayıtsız kalınması, ciddiye alınmaması ve/veya geçiştirilmeye çalışılması halinde ise sonuç alana kadar yasal eylemlerde bulunacağımızı ve bu eylemlerden olacak olumsuzluklardan da bakanlığınızın sorumlu olacağının bilinmesini isteriz.

Çözülmesini istediğimiz sorunların konu başlıkları şunlardır;

  • Hemşirelik Ön Lisans Okulu sekiz yıl önce kapatıldığına göre artık 4.'üncü Derece Hemşire alımı yapılamayacaktır. Bu nedenle de Şuanda kamuda çalışan geçici ve/veya sözleşmeli ön lisans mezunu kadar kadro bırakıp, diğer 4'üncü derece ebe ve hemşire kadrolarının tümünün iptal edilerek, 3'üncü derece yüksek hemşire kadroları tüm ihtiyacı karşılayacak sayıda artırılmalıdır. ( yılsonuna kadar)
  • Teknik Kurulu toplanarak Yataklının, Temel Sağlığın ve yeni hemşirelik dairesi Müdürlüğünün Teşkilat Yasalarını yıl sonuna kadar güncelleştirilmemiş şekilde yapmalıdır.
  • E.R. Merkezi ve Barış Sinir ve Ruh Hastanesinin ayrı başhekimlik olarak teşkilat ve kadro yasaları ihtiyaca cevap verecek şekilde yeniden ve yıl sonuna kadar yapılmalıdır.
  • E.R. Merkezi ve Barış Sinir ve Ruh Hastanesinde de ek mesaiden kısıntı için nöbetlere tek hemşire bırakılmaktadır. Bu hem hastaların hayatlarını tehlikeye atmakta, hem de tek kalan hemşirelerimize vicdani ve hukuki sorunlar yaşatmaktadır. Bu sorun en geçe Nisan 2015 sonuna kadar çözülmelidir.
  • Ambulanslarda doktor bulunması bir yana tek hemşireyle göreve çıkılması kabul edilebilir bir durum değildir. Tek hemşireyle göreve çıkılması insan hayatını hiçe saymak demektir. Bu durumun hemen düzeltilmesi gerekir.
  • Ebe ve Hemşirelerimizin vardiya değişimlerinde geçen bir saatlik devir teslim süresinin çalışma saatlerinden sayılması gerekmektedir. Bu yasa gereğidir.
  • Vardiya çalışanların normal mesai çalışanlarla aynı tutulması kabul edilemez. Vardiyada çalışılan personelin haftalık çalışma saatlerinin 35 saat olmasını ve düzenlemenin yılsonuna kadar yapılmasını talep ediyoruz.
  • Vardiya çalışan Ebe, hemşire ve diğer sağlık çalışanlarının gece yapılan çalışma saatleri için hafta içi saatlerinin 1,2 katı, hafta - sonu çalışan saatlerini ise 1,3 kat sayıları uygulaması ile hem gece nöbetleri çalışmalarından dolayı eksik saat sıkıntısı giderilecektir hem de gece nöbetlerine yaşanan mağduriyetler giderilerek gece nöbetlerine olan talep artacaktır.
  • Çok ivedi olarak açılan sağlık servislerinin hizmet verebilmesi ve mevcut servislerin dönebilmesi için, Ebe, Hemşire ve anestezi teknisyen/hemşiresi kadroları açılmalıdır.
  • B.N.O.D.H Taş Kırma Ünitesinde şua izinleri verilmemektedir yasa gereği şua izinleri ivedilikle verilmelidir.
  • En stresli, zor ve riskli mesleklerde çalışan ebe ve hemşirelerimiz risk ödeneği almamaktadırlar. Ayrıca doktorlara brüt maaşlarının % 10'u kadar "meslek ödeneği" verilirken ve bu ödenek emeklilik açısından da hesaba katılırken, sağlık ekibinin temel taşı olan ebe ve hemşireler bu haktan yararlanamamaktadırlar. Benzer hakkı ebe ve hemşirelere de verilmesi için yıl sonuna kadar yasal düzenleme yapılmalıdır.
  • Birlikte uzlaşarak belirlenen süre kadar vardiya çalışan (örnek 15 yıl) bir hemşirenin gece vardiyasından çıkartılması konusu belirli kriterlere bağlanarak yıl sonuna kadar çözülmelidir.
  • Sağlıkta eksikliği çekilen radyografer, biyolog, kimyager, Acil Tıbbi Teknisyen, Ambulans ve acil bakım teknikeri, Diyaliz teknikeri ve diğer teknisyenlerin teknisyen gibi diğer sağlık personeli eksiklikleri görev yetki ve sorumlulukları da yıl sonuna kadar yasayla güncellenmelidir.
  • Meclis Alt Komitesinde olan ve bizim için oldukça önemli olan " Hemşireler Birliği Meslek Yasası" en geç yıl sonuna kadar yasallaşmalıdır.
  • Emeklilik yasası 25 fiili hizmet yılı çalışanları emekli olabileceğini belirtmesine rağmen, emekli maaşı alınabilmesi için 55 yaşını doldurma şartı getirmektedir. Çok zor, stresli ve yıpratıcı işlerde çalışan ebe ve hemşirelerimizin 25 yıl fiili hizmetten sonra emekli olmaları halinde emekli maaşını 55 yaşının dolması beklenmeden alabilmesi şeklinde düzenleme yapılması için bakanlık olarak desteğinizi istiyoruz.
  • Rutin tetkik istekleri bazı doktorlar tarafından bilgisayara işlenmiyor ve bu iş hemşirelere bırakılıyor, bu durum hemşirelerle doktorlar arasında sürtüşmelere neden olduğu gibi, hukuki sonuçlarda sorumlu olma riskleri de taşıyor. Bu konuda yasalara uyulması sağlanmalıdır.
  • Görev yeri L.D.B.N hastanesi olup Mağusa ve Karpaz bölgelerinde ikamet eden hemşerilerimiz vardiya çalıştıklarından kendi araçları ile gidip gelmeleri yollarda kaza riskini de getirmektedir. Görevlerine servisle gidip gelen hemşirelerimizin servis sorunu kalıcı olarak çözülmelidir.
  • Girne de erkek ve bayan lojman sıkıntısı çözülmelidir.
  • Yer değiştirmeler, görevlendirmeler, nakiller ve servisler arası geçişlerde büyük huzursuzluklar yaşanmaktadır.

Yapılan bu uygulamalarda adaletsizlik ve kayırma olduğu inancı oldukça yüksektir...

Bazı çalışanların sağlık raporu olmasına, bazılarının eşlerinin de vardiya çalışan meslekler de (polis, asker, hemşire gibi) olmasına ve çocuklarının sorunları olmasına rağmen yer değiştirme ve/ veya nakil talepleri; " yerlerine başkası alınması koşuluyla daha sonra olabilir !" denilmesine rağmen ve yeni istihdamlarda yapılmış olmasına rağmen yerine getirilmemiş, çok daha kıdemsiz ve nakil mazeretleri daha az önemli olan bazı kişilere nakiller yapılmıştır.

Nakil ve yer değiştirmelerde açıklık, şeffaflık, katılımcılık ve kriterler olmalıdır.

Defalarca dilekçelerle nakil ve yer değişikliği isteyen çalışanların durumu yeniden değerlendirilerek, adil şekilde sonuçlandırılmalıdır.

  • Mağusa Hastanesi'nde 3 Mesul Hemşire boşluğu, Lefkoşa'da ise birçok mesul hemşire fazlalığı olduğu söylenmektedir.

Lefkoşa'dan Mağusa'ya gitmek isteyen 3 kadrolu Mesul Hemşire vardır . İstekli olan üç mesul hemşirenin Mağusa Hastanesi'ne verilmesi, Mağusa da hem rahatlama ve hem de huzurlu bir çalışma ortamı yaratacaktır.

  • 1 haftalık izin için memurlar 5 iş günü izin yazarken hemşirelere 7 gün izin yazdırılması adaletsizliktir. Bu uygulamanın bir an önce son verilmelidir.

Bilgilerinize getirilen bu sorunların bu takvim yılı içerisinde çözümlenmesi için bakanlığınızdan ve Bakanlığınızda yetkili olan sendikalarımızdan (KAMU-SEN ve KTHES) oluşan bir çalışma komitesi kurarak, iş barışını ve huzurunu da koruyacak olan sorunların çözülmesi yönünde çalışmalar başlatılmasını talep ediyoruz. Saygılarımızla.

Mehmet Özkardaş - Kamu-Sen Genel Başkanı

Nihat Şencan - KTHES Başkanı

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.