SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

"Obezite ile mücadelede en etkili yöntemin cerrahi müdahale olduğu" savunuldu

"Obezite ile mücadelede en etkili yöntemin cerrahi müdahale olduğu" savunuldu

Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan, obezite ile mücadelede en etkili yöntemin cerrahi müdahale olduğunu savundu.

Yayın Tarihi: 22/08/15 13:43
okuma süresi: 3 dak.
"Obezite ile mücadelede en etkili yöntemin cerrahi müdahale olduğu" savunuldu
A- A A+

Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 8 yıldır DÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı bünyesinde obezite cerrahisi yaptıklarını söyledi.

"Bir tecrübe olarak, obezite cerrahisi yüzde 100 başarılıdır noktasından hareket etmemek gerektiğini söylemek mümkün" diyen Pehlivan, "Biliyoruz ki obezite düzeyine göre uygulanan ameliyatlarının başarı oranında değişkenlikler olabiliyor" dedi.

Beden kitle endeksi 40-45 bandındaki hastalarda obezite cerrahisinin başarı oranının yüzde 100'e yakın olduğunu belirten Pehlivan, "Ama 45-50 bandında başarı yüzde 80'lere hatta 'süper obez' dediğimiz beden kitle endeksinin yüzde 50'yi geçtiği hastalarda ise başarı oranının yüzde 60-70'lere düşebildiğini görüyoruz" diye konuştu.

"CERRAHİ KADAR BAŞARILI BİR SEÇENEK OLUŞMADI"

Hastaların obezite durumlarına endeksli olarak başarı elde ettiklerini anlatan Pehlivan, "Karşımızda henüz cerrahi kadar başarılı bir seçenek oluşmadı. Diyet ve diğer yöntemlerin başarı oranları en iyi serilerde bile yüzde 10'ları bulmuyor. Dolayısıyla en kötü başarımız olan yüzde 70 bile, yüzde 10'dan 7 kat fazla" ifadelerini kullandı.

Obezite cerrahisi sürecinde hastanın uyumu ve tedaviye katılımının önemli olduğunu vurgulayan Pehlivan, şunları söyledi:

"Cerrahi yöntemimiz değişmediği halde dramatik sonuçların yanı sıra verdiği kiloyu bir süre sonra geri alma eğilimine giren hastalarımız da var. Bütün cerrahların serisinde bunu görebiliyorsunuz. Biz genel anlamda obezite cerrahisinde iki yolu kullanıyoruz. Bir tanesi yenen miktarı kısıtlayıcı cerrahilerdir, bunun popüler olanı tüp mide. Bir diğeri de gıdanın bağırsaklar tarafından emilim düzeyini azaltıcı yani hasta gıdayı alacak ama vücuda yansımayacak cerrahiler. Tabii ki her birinin hastalarda oluşturabileceği uzun dönem etkiler var. 'Olumlu noktalara doğru gidiyoruz' diyebiliriz."

Obezite cerrahisinin hasta hekim uyumuyla süreklilik göstermesi gerektiğini savunan Pehlivan, "En azından bu ameliyatın balayı dönemini sürdürebilmek açısından hastaların uyumuna ihtiyacımız var. Ameliyatlar net kilo kayıpları sağlıyor ama sürdürmek için hastaların hayat tarzı değişikliğini göstermeleri gerekiyor" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.