SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Panik atak tedavi edilebilir bir hastalıktır

Panik atak tedavi edilebilir bir hastalıktır

Panik bozukluğu, kişilerin birdenbire hiç beklemedikleri bir anda kendilerini tamamen güvende hissettikleri bir ortamda herhangi bir özgül bir nesne ya da duruma bağlı olmaksızın görünür hiçbir tetikleyici neden yokken panik atak yaşamaları durumudur.

Yayın Tarihi: 22/08/15 15:24
okuma süresi: 4 dak.
Panik atak tedavi edilebilir bir hastalıktır
A- A A+

Yakın Doğu Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü'ne açıklamalarda bulunan YDÜ Hastanesi psikoloğu Tuğçe Denizgil, birtakım kişilerde sözgelimi birkaç ayda bir olmak üzere, oldukça seyrek görülebilirken, başka birtakım kişilerde de, günde birkaç kez gibi sık aralıklarla olmak üzere, çok sık da görülebilir olduğunu,her yaşta ve her cinsiyette panik bozukluğun görülebileceğini ancak belli gelişim dönemlerinde daha sık görüldüğünü ve toplumumuzda da görülme oranının gittikçe arttığını belirtti.

Psikolog Denizgil; Panik atak, korku, (ölüm korkusu gibi) endişe, sıkıntı duygularını içinde bulunduran, nöbetler şeklinde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Panik bozukluklar sadece psikolojik sıkıntı yaşayanlarda değil ayni zamanda bazı hastalıklarla beraber de görülebilir. Atak sırasında kişi ani bir korku ve endişe nöbeti içindedir. Kişi kalp krizi geçireceğini ya da ölmek üzere olduğunu düşünür. Atak 10 dakika içinde en şiddetli halini alır. Bu atak sırasında kişi panik halinde kötü şeyler olacağını düşünerek doktora başvurur. Yarım saat içerisinde atak kendiliğinden hafiflemeye ve geçmeye başlar.

Uzm.Psk. Tuğçe Denizgil Panik Atağın Temel Belirtilerini Şöyle Sıraladı..

Kalp çarpıntısı (ateş basması, üşüme, titreme), nefes almada güçlük, boğulma korkusu, tıkanma, baş dönmesi , bayılacağını düşünme, bulantı, karın ağrısı çekme, nefesi kesilmek, aldığı havanın yetmediğini düşünerek derin nefes alma, göğüs sıkışması, kendini hissedememe, kendine yabancılaşma, algılama güçlüğü (depersonalizasyon), çevrenin gerçek olmadığını düşünme (derealizasyon), ölmekten korkmak, çıldıracağını düşünmek, başkasına zarar verme korkusu, vücutta uyuşma, karıncalanma

Atak Sırasında Kişi Neler Yapabilir?

Kişi bir yere oturmalı ya da uzanmalı. Kişi kendi kendine bunun sadece bir atak olduğunu, korkulacak bir durum olmadığını söylemeli ve atağın geçmesini beklemelidir. Atak sırasında üzücü, heyecanlandırıcı tartışmalardan kaçınmalı,kafeinli içecekler, sigara ve alkol kullanımından uzak durarak kendini kontrol etmeye çalışmalıdır. Atak sırasında derin nefes almaktan mutlaka kaçınmalıdır çünkü bu fiziksel şikayetleri daha da artıracaktır.

Panik Atağın Tedavisi Mümkün...

Denizgil hastalığın bilimsel araştırmalar ile kanıtlanmış ilaç tedavisi ve psikoterapi olmak üzere iki tür tedavisinin mümkün olduğunu belirtti.İlaç tedavisinde; beyin sinir hücrelerinde bozuk olan hormon faaliyetlerini düzeltecek panik atakları önleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Bir diğer tedavi yöntemi olan psikoterapide ise aslında tamamen zararsız olan bu atakların ve yaşattığı hem fiziksel hem de psikolojik sıkıntılar hakkındaki yanlış bilgi ve inanışların yeniden yapılandırılması ve BDT denilen yöntemlerle kişinin korkularının üzerine giderek, başetme stratejilerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Unutmayın panik atak fizksel değil ruhsal bir hastalıktır. Tedavisi de mümkündür.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.