SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Diyabet Derneği: "Devletin beni sağlıklı tutma sorumluluğu ve görevi var"

Diyabet Derneği: "Devletin beni sağlıklı tutma sorumluluğu ve görevi var"

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklama şöyle:

Yayın Tarihi: 12/11/15 09:35
okuma süresi: 4 dak.
Diyabet Derneği: "Devletin beni sağlıklı tutma sorumluluğu ve görevi var"
A- A A+

14 Kasım Dünya Diyabet Günü, tüm dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs'ta da anlamına uygun olarak bir dizi etkinliklerle kutlanmaktadır.

20 Aralık 2006 tarihinde tüm üyelerin katılımıyla toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Dünya Diyabet Günü'nün Birleşmiş Milletler günü olarak, diyabete ve komplikasyonlarına dikkat çekmek, diyabetin hızla gelişmesinin engellenmesi için her ülkenin bu konuda politikalar oluşturup bunu sağlık politikalarına entegre etmesi yolunda çalışmalar yapılması şeklinde kutlanmasını karar altına almıştır.

Bu kararla altı çizilen konu; diyabetle ilgili devlet politikası olması gerektiği, bu politikaya uygun programlar ve çalışmalar yapılmadan diyabetin önlenemeyeceğidir.

Diyabet derneği olarak bizler elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Beş yıl önce başlatılan "Diyabet Önlenebilir" kampanyamız sürüyor. Bu yıl Kasım ayı içerisinde yapacağımız bir dizi etkinlik de günün anlamına yönelik çalışmalardır.

20 Kasım'da 2015 Kıbrıs Diyabet Çalıştayı düzenliyoruz. Bu çalıştayda amaçlanan Kıbrıs'ta diyabetin geldiği nokta ve yapılanların, yapılamayanların ortaya konması, kitap haline getirilmesi ve bundan sonra yapılacak çalışmalarda (bilimsel veya politika geliştirmede) kaynak olarak kullanılabilecek duruma getirilmesidir.

Liseler Arası Bilgi Yarışması diğer bir etkinliğimizdir. Bu etkinlikte amaçlanan tüm topluma yönelik bir bilgilendirme yapılması ve farkındalık yaratılmasıdır.

Devletin de bu konuda sorumlulukları ve atması gereken adımları var. Özellikle diyabet gibi kronik hastalıklarla baş edebilmenin yolu sadece ilaçlı tedavi ile olamıyor. Eğer böyle olabilseydi 2013 yılında dünyada saptanan 382 milyon diyabetli sayısının 2035 yılında 592 milyon olacağı tahminleri yapılamazdı.

"İstatistik bile tutulamayan bir sağlık sistemi içindeyiz"

Koruyucu Sağlık sisteminin bir devlet politikası şeklinde geliştirilip ilaçlı tedavi sistemine entegre edilmesi, sadece hastaların değil herkesin bu sistem içerisinde yer alması ve 'yaşam tarzı değişikliği' bir politika olarak devletin zorunlu uygulayacağı hale getirilmelidir.

Ülkemizde hızla gelişen obezite ve diyabet gibi hastalıklara "DUR" demek zorundayız. Diyabetle ilgili bir "devlet politikası" oluşturulmalıdır. Bu nedenle ilgili kurum ve kuruluşlar (iktidarı ve muhalefeti ile), dernekler, birlikler bir araya getirilerek "Koruyucu Sağlık Sistemi" hazırlanmalı, şu anda var olan sistem gözden geçirilip aksayan yanları düzeltilmeli ve iki sistem birbirine entegre edilerek sağlık politikası oluşturulmalıdır. Diyabet politikası da bu sistemde yerini almalıdır.

"Tedavi eden değil hastalıktan koruyan sistem başarılıdır"

Bu bildiriyle, Kıbrıs Türk Diyabet Derneği olarak bu konuda atılacak adımların aktif destekleyicisi olacağımızı, çalışmalarımızı daha da ileriye götürmek için çabalarımızı yoğunlaştıracağımızı kamuoyunun bilgisine getiriyoruz.

Benim sağlıklı olmayı isteme hakkım, devletin de beni sağlıklı tutma sorumluluğu ve görevi var."

Mustafa Oymacı

Başkan

Yönetim Kurulu (a)

Kıbrıs Türk Diyabet Derneği

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.