SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çakır: "Hayatın tadı kaçmasın"

Çakır: "Hayatın tadı kaçmasın"

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamada bulundu.

Yayın Tarihi: 14/11/15 12:16
okuma süresi: 3 dak.
Çakır: "Hayatın tadı kaçmasın"
A- A A+

"Diyabet Hastalığı, beslenme alışkanlıklarındaki değişim ve bozulma, hareketsiz yaşama gerek tercihen gerekse zorunlu yatkınlık temeliyle giderek artan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır." diyen Yrd. Doç. Dr. Çakır, bu bağlamda diyabetli hastalarda yaşam kalitesinin artırılması noktasında Fizyoterapinin temel bir köşe taşı olduğunu vurguladı.

"Fizyoterapistler, yapılandırılmış, güvenli ve etkili egzersiz programlarının reçetelendirilmesinde uzmandırlar."

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi öğretim üyesi Özge Çakır, Diyabet hastalığının, kandaki glikoz miktarının doku hasarına neden olacak biçimde çok fazla yükselmesi olduğunu ve iki farklı tıp olarak meydana geldiğin belirtti. "Tip I Diyabet Hastalığı, vücudun kandaki glikoz oranını düşüren insulin hormonunu hiç üretemediği durumlarda oluşur. Tip II Diyabet Hastalığı ise yetersiz insulin üretimi ya da insuline direnç oluşumu nedeniyle gelişir. Bu tip Diyabet hastalarının büyük çoğunluğu aşırı kiloludur." şeklinde konuşan Yrd. Doç. Dr. Çakır, "Fizyoterapistler, yapılandırılmış, güvenli ve etkili egzersiz programlarının reçetelendirilmesinde uzmandırlar. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sağlıklı bir diyet programıyla birlikte haftanın en az 5 günü tempolu yürüyüş gibi 30 dakikalık orta-şiddetli bir fiziksel aktivite, Tip II Diyabet Hastalığı riskini azaltabilir. Kas kuvvetlendirme programlarıyla birlikte ya da tek başına orta-şiddetli bir aerobik egzersiz reçetesi, kan glikoz seviyelerinin kontrolü, bel çevresinin normal değerlerinin korunması noktasında önemlidir ve bu şekilde kalp-damar sisteminin kronik hastalıkların ciddi sonuçlarından olumsuz etkilenmesi de önlenebilir." dedi.

"Hareketli meditasyon ile yaşam kalitenizi arttırın"

Gelişen Dünya ile birlikte hareketsizlik ve algılanan stres düzeyindeki artışın birçok hastalığa davetiye çıkardığının altını çizen UKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Özge Çakır, "Stresle baş etme noktasında basit, etkili yöntemlerin başında doğru soluk alıp-verme ve gevşeme teknikleri gelmektedir." dedi. Diyabet'li hastalarda dengenin etkilenimi düşmeye bağlı kırık gibi ciddi kısıtlılıklara, günlük yaşam kalitesinin azalmasına yol açtığını belirten Çakır hareketli meditasyon olarak isimlendirilen Tai Chi egzersizlerinin, özellikle kas-iskelet sistem problemlerinde, düşmeyi önlemede ve stres düzeyinin azaltılmasında önemli bir rol oynadığın belitti.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.