SAĞLIK
okuma süresi: 8 dak.

Diş Tabipleri Odası Başkanı Bıçak: "Ağız ve diş sğlığınız genel sağlığı doğrudan etkiliyor"

Diş Tabipleri Odası Başkanı Bıçak: "Ağız ve diş sğlığınız genel sağlığı doğrudan etkiliyor"

Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası, 22 Kasım Diş Hekimliği Günü'nü ve Diş Hekimliği Haftası'nı etkinliklerle kutluyor.

Yayın Tarihi: 16/11/15 13:45
okuma süresi: 8 dak.
Diş Tabipleri Odası Başkanı Bıçak: "Ağız ve diş sğlığınız genel sağlığı doğrudan etkiliyor"
A- A A+

Hafta boyunca halkın bilinçlenmesi için etkinlikler düzenlenecek.?Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Dt. Hüseyin Bıçak, bugün düzenlediği basın toplantısında, diş hekimlerinin sorunlarına dikkat çekti ve haftayla ilgili bilgi verdi.

Basın toplantısında konuşan Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası Başkanı Hüseyin Bıçak, 22 Kasım'ı Diş Hekimliği Günü ve içerisine alan haftayı Diş Hekimliği Haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutladıklarını ve sorunları dile getirdiklerini belirtti.

Bıçak, sağlıklı yaşama hakkının doğuştan kazanılmış bir insan hakkı olduğunu, bu nedenle yaratılacak sağlık planlarında siyasi iktidarların bu hakkın gereğini eşit olarak bireye sunması gerektiğini belirtti.

TEMEL KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ

Bireyi hastalanmadan önce hastalıktan korumanın ve sağlıklı kılmanın devletin kendi yükümlülüğündeki temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayan Bıçak, "Bu nedenle temel koruyucu sağlık hizmetleri ve birinci basamak ana ve çocuk sağlık hizmetleri devletin anayasal güvencesi altında ücretsiz olarak verilmeye devam edilmelidir" dedi.

"SAĞLIĞI İLGİLENDİREN YASALAR BİR AN ÖNCE ÇIKARILMALIDIR"

Bıçak, 1979'da çıkarılan "Tam Gün Yasası"nın siyasi iktidarların gerekli iradeyi gösterememesi nedeniyle uygulanamadığını söyleyerek, sonraları yapılan "Sağlık Şurası'nın", "Sağlık Master Planı'nın" ve "Sağlık Çalıştayı"nın rehber olması beklenirken, gerek hekimleri gerekse halkı memnun edecek bir sistem geliştirilemediğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı'nın halen "Genel Sağlık Sigortası" üzerinde çalışmalar yaptığını basından öğrendiklerini dile getiren Bıçak, gerek sistemi tümden değiştirecek bu çalışmaya, gerekse Meclis'te yapılacak yasalara aktif katkı koymak istediklerini kaydetti.

"KAMU VE ÖZEL DENGE İÇİNDE OLMALI"

Bıçak, "Kurulacak sistemde, kamu ve özel birbirini yok etmeden, bir denge içerisinde olmalıdır. Bunun da sıkı bir denetim ile mümkün olabileceğine inanmaktayız" şeklinde konuştu.

"KAMU HEKİMLERİNİN SORUNLARI GÖZ ARDI EDİLMEMELİ"

Bıçak, yeni bir sistem kuruluncaya kadar özellikle kamuda çalışan hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve özlük haklarının da gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyerek, hekimlerin görev ve çalışma koşullarını gösteren teşkilat yasalarının toplumun yeni nüfus yapısına göre yenilenmesi ve hekim sayısının artırılması gerektiğini belirtti. Bıçak, yetersiz hekim sayıyla hizmetlerin aksamamasının imkansız olduğunu vurguladı.

Bıçak, maddi yönden devlete hiçbir külfeti olmayan diş hekimliği terfilerinin 2008 yılından beri yapılmadığına da işaret ederek, hekimlerin moral ve motivasyonunu etkileyen bu konunun Sağlık Bakanlığı tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğini de söyledi.

Sigortalı hastaların özel diş hekimlerinden herhangi bir şekilde faydalanamamasının, hem hekimler hem de hastalar yönünden büyük bir kayıp olduğunu ifade eden Bıçak, yıllardır ikazlarına rağmen bu yönde herhangi bir adım atılmamasının toplumun ağız ve diş sağlığında büyük bir olumsuzluk olarak görüldüğünü belirtti.

"KORUYUCU DİŞ HEKİMLİĞİNE ÖNEM VERİLMİYOR"

Bıçak, "Ağız sağlığını bozan etkenler bilinmektedir. Koruyucu diş hekimliği ile bunlar azaltılabilmektedir. Koruyucu diş hekimliğine önem verdiğimiz oranda tedavi edici hekimliğe olan ihtiyaç azalacaktır. Bizlerin oda olarak bu yönde yaptığımız çalışmalar devam edecektir" dedi.

"DİŞ LABORATUVARLARI TÜZÜĞÜ OLMAMASI BÜYÜK EKSİKLİK"

Hekimin sağ kolu olan diş teknisyenlerinin genellikle modern laboratuvarları bulunmasına rağmen, bu laboratuvarları düzenleyecek herhangi bir tüzük olmamasını büyük bir eksiklik gördüklerini ifade eden Bıçak, yıllardır ikazlarına ve görüşlerinin alınmasına rağmen bu tüzüğün halen hazırlanmamasının düşündürücü olduğunu söyledi.

Bıçak, "Ağızda çalışmakta olan diş teknisyenlerinin bu tür faaliyetlerini önlemek için çabalar sarf edilmelidir. Halkın da bu yönde bilinçlendirilmesi gerekmektedir" dedi.

"İŞSİZ DİŞ HEKİMİ ORDUSU YARATILIYOR"

Diş hekimliği mesleğinin öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde tercih edildiğine de işaret eden Dt. Hüseyin Bıçak, ancak eğitimdeki plansızlık, programsızlık ve ihtiyaca göre yönlendirme olmaması, ek kontenjanlarla diş hekimliği fakültelerine öğrenci gönderilmesinin ileriki yıllarda işsiz diş hekimi ordusu yaratacağını savundu.

"HASTALAR BİLİNÇSİZCE TEDAVİ İÇİN TÜRKİYE'YE GİDİYOR, BEDELİNİ AĞIR ÖDÜYOR"

Bıçak, ülkemizde elektrik ve diş hekimliği alet ve malzemelerinin yanında, emeğin de pahalı olması nedeniyle diş hekimliği hizmetlerinin yüksek ücretlerle verildiğine dikkati çekerek, "Bunun neticesinde ağız ve diş sağlığına verilen önem azalmaktadır. Bir kısım hasta ise daha ucuz olması nedeniyle Türkiye'nin güney illerini tercih etmektedir. Ancak bilinçsizce yapılan bu hareketler sonrası bedelini daha ağır ödemektedir" dedi.

YURT DIŞI TEMSİLİYETLER

Diş Tabipleri Odası olarak "Balkan Stomatoloji Cemiyeti'nde ve "Komşu Ülkeler Diş hekimleri Birlikleri Platform "unda ülkeyi ve diş hekimleri temsil ettiklerini de belirten Bıçak, çağdaş bilgileri bu örgütler aracılığı ile meslektaşlarına aktardıklarını söyledi.

Bıçak konuşmasını "Ağız ve diş sağlığınız genel sağlığınızı doğrudan etkilemektedir. Sağlıklı bir ağız diş yapısı ve sağlıklı bir yaşama sahip olmanız dileğiyle" sözleriyle tamamladı.

ETKİNLİKLER

Bıçak'ın konuşmasının ardından oda üyesi Gülizar Büyüktepe hafta içerisinde yapılacak etkinlikleri sıraladı.

Büyüktepe, Ağız ve Diş Sağlığı konusunda halkı bilinçlendirmek amacıyla radyo ve TV. programlarına konuk olarak katılacaklarını ve diş hekiminin önemi ve diş hekimlerinin sorunlarını paylaşacaklarını söyleyerek, kamu spotu hazırlatılarak tüm televizyon kanallarında yayın yapılacağını belirtti.

Haftanın önemine dikkat çekmek ve sorunları konuşmak üzere Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Ömer Gür'ü ziyaret edeceklerini de belirten Büyüktepe, ayrıca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi Çocuk Yuvası'nı da ziyaret ederek eksikliklerin giderilmesine katkıda bulunacaklarını ifade etti.

KONFERANS

Büyüktepe, 21 Kasım Cumartesi saat 15:00'te Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Konferans salonunda, Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reha Kişnişci'nin sunumunda konferans gerçekleştirileceğini de duyurdu.

Büyüktepe, karikatürist Cemal Tunceri'nin bir çiziminin ağız sağlığına dikkat çekmek amacıyla afiş olarak bastırılıp tüm okullara, diş hekimlerine kurum ve kuruluşlara dağıtılacağını ifade ederek ayrıca geleneksel olarak Colgate sponsorluğunda ortaokul öğrencilerine yönelik afiş yarışmasını bu yıl da düzenleyeceklerini bildirdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.