SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

UKÜ Öğretim Üyesi organ bağışına vurgu yaptı: "Her bağış yeni bir yaşamdır"

UKÜ Öğretim Üyesi organ bağışına vurgu yaptı: "Her bağış yeni bir yaşamdır"

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neşegül Orçun Organ Bağışı Haftası nedeniyle açıklamada bulundu. Orçun yaptığı açıklamada her bağışın yeni bir yaşam olduğunu vurguladı.

Yayın Tarihi: 25/11/15 14:08
okuma süresi: 3 dak.
UKÜ Öğretim Üyesi organ bağışına vurgu yaptı: "Her bağış yeni bir yaşamdır"
A- A A+

Organ bağışı yaparak insanların yaşamaları için umut olabileceğimizi, birgün bizlerin ve sevdiklerimizin de organ bağışına ihtiyaç duyabileceğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Neşegül Orçun, bugün Türkiye'de 25 bine yakın kişinin organ nakli için beklediğini dile getirdi.

Orçun, organ nakli ameliyatı olmak için uygun organ bulunmasını bekleyen hastaların normal yaşamlarından, üretkenlikten uzak yaşadıklarını ve yaşamlarını diyaliz makinelerine bağlı sürdürmek zorunda olduklarını hatırlatarak, sağlıklarına kavuşturulmasının önemini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Neşegül Orçun bu konuda yapılacak en önemli çalışmanın ise, organ bağışının arttırılması ve kamuoyunun bu konuda bilinçlendirilmesi olduğunu hatırlattı.

"Bir insanı yaşatmak, insanlığı yaşatmaktır. Gelin organ bağışlayalım, bir yaşam biterken, bir yaşam başlatalım"

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Neşegül Orçun, Türkiye'de organ naklinin 1969 yılında İstanbul ve Ankara'da gerçekleştirilen iki kalp nakli ile başladığını söyleyerek ilk canlıdan böbrek naklinin 1975'te, ilk kadavradan böbrek naklinin ise 1978'de gerçekleştiğini aktardı. Yrd. Doç. Dr. Orçun, "Başarılı örnekler öncelikle parlamento üyelerine gösterilerek önce onların desteği daha sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan destek alınmıştır. Türkiye'de ilk karaciğer naklini gerçekleştiren kişi, Dr. Haberal'dir. Bugün Türkiye'de 111 nakil merkezi bulunmaktadır." dedi.

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkesin organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Neşegül Orçun organ bağışı için organ bağışı kartının iki tanık huzurunda doldurulup imzalanmasının yeterli olacağını kaydetti.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Neşegül Orçun 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası ile ilgili yaptığı açıklamada organ bağışı ve din konusuna da değinerek, "Dinlerin çoğu organ bağışını onaylamakta ve desteklemektedir. Doku ve organ nakli gerek dünyada gerekse Türkiye'de beklenenin çok altındadır. Her geçen yıl bu açık gittikçe artmaktadır. Tüm dünyada nakil bekleyenlerin sayısı bir milyara yakındır." şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.