SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

USAM: "Sıfıra Ulaşmak"

USAM: "Sıfıra Ulaşmak"

Uyuşturucu Sigara ve Alkolle Mücadele Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla bir basn açıklaması yayımladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 01/12/15 12:26
okuma süresi: 5 dak.
USAM: "Sıfıra Ulaşmak"
A- A A+

Bugün 1 Aralık, Dünya Aids Günü ve bu yılın ana teması "Sıfıra Ulaşmak" olarak belirlenmiştir.

İlk kez olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde tanımlandığı 1981 yılından itibaren, AİDS Hastalığı tüm dünyada din, dil, ırk, cins ve ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam etmektedir. 2014 yılı sonu itibarıyle, yaklaşık 37 milyon kişinin HIV virüsü ile enfekte olduğu, 2014 yılı içerisinde 2 milyon kişinin HIV enfeksiyonuna yakalandığı ve 1.2 milyon kişinin de HIV bağlantılı nedenlerden dolayı yaşamını yitirdiği, Birleşmiş Milletler HIV/AİDS Ortak Programı tarafından rapor edilmiştir.

AİDS, Kazanılmış İnsan Bağışıklık Yetmezliği Sendromu anlamını taşımakta ve HIV Virüsünün neden olduğu, vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğinin bozulduğu bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Enfeksiyon, bulaştıktan birkaç hafta sonra gribal bir enfeksiyon gibi başlayıp daha sonra yıllar süren sessiz bir döneme girmekte ve bu süreçte virüsün bağışıklık sistemini mikroplardan koruyan hücrelerde çoğalarak, bağışıklık sisteminde yetersizlik ortaya çıkmakta, kandaki virüs miktarı artmakta ve sonuçta bağışıklık sistemi çökmektedir.

HIV enfeksiyonunda cinsel temas en sık görülen bulaşma şekli iken, ikinci sırayı damar içi uyuşturucu madde kullananların ortak paylaştıkları iğneler almaktadır. Dünyada yaklaşık 13 milyon iğne kullanan uyuşturucu bağımlısı olduğu ve bunların 2 milyonunun ( 13%) HIV taşıyıcısı olduğu tespit edilmiştir. Özellikle yeni HIV enfeksiyonlarının 5-10%'unun ortak enjektör kullanımı sonucu oluştuğu ve Doğu Avrupa ile Orta Asya'da bu oranın 80%'e çıktığı göz önünde bulundurulunca, damar içi uyuşturucu kullanımının azaltılması ve bu kişilerde ortak iğne kullanımının önlenmesi ile bulaşmanın azalabileceği bariz olarak ortaya çıkmaktadır.

AİDS, sadece tıbbi bir hastalık olmayıp, ekonomik, kültürel, psikolojik ve sosyal boyutları da olan bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, hastalığın önlenebilmesi için yılda 10 milyar dolar harcanması gerekirken, "korunma" mücadelenin temelini oluşturmaktadır.

Güvenli cinsellik, tek eşlilik, kan nakillerine dikkat ve ortak yaşanılan ortamlarda vücut sıvıları veya kanla temas etmemeye azami özen gösterilmesi ve antiretroviral ilaç kullanılması başlıca korunma faktörleri olarak bilinmektedir. Özellikle, antiretroviral tedavisi gören HIV Pozitif kişilerin enfekte olmayan cinsel partnerlerine hastalığı bulaştırma riskinin 96% azaldığı saptanmıştır. 2000 yılı itibariyle yeni enfeksiyonların 35%, AİDS'e bağlı ölümlerin 24% azaldığı ve yaklaşık 16 milyon kişinin antiretroviral tedavisi gördüğü, hedefin ise 2030 yılına kadar sıfıra ulaşmak olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanmıştır.

Dolayısıyla, tedavi olanaklarının artırılması ve ulaşılabilir olması, hastalığın önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde halen kayıt altında olup takip edilen hasta sayısı 51 olmasına rağmen, kayıt dışı olan gizli AİDS enfekte populasyon ihtimalini de gözden kaçırmamak ve gerekli önlemlerin alınarak denetimlerin sürekliliğini sağlamak gerekmektedir. Özellikle riskli gruplarda korunma ve önleme çalışmalarına öncelik verilmesi, şüpheli teması olan kişilerin HIV/AIDS Hastalığı, bulaşma, korunma yolları konusunda bilgilendirilmesi ve doğru yönlendirilmeleri, HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz biçimde ulaşmasının sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için çalışmalar yürütülmelidir.

HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. Bu nedenle, çocuklar ve gençler cinsellik konusunda aydınlatılmalı, korunma yolları

hakkında bilgilendirilmeli, cinsel ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanılmalı, evlenmeden önce AİDS Testi yaptırılmalı, asla ortak enjektör kullanmamalı, cerrahi aletlerin temizliği ve sterilizasyonundan emin olunmalı, virüsü taşıyan kadınlar hamile olmaktan kaçınmalı ve uyuşturucuların zararları konusunda gençler eğitilmelidir.

Bu bağlamda, hastalığın ikinci önemli nedeni olan uyuşturucudan uzak durulması ve uyuşturucu ile mücadeleye etkin destek verilmesi, AİDS'le mücadelede de çok önemli bir rol oynayacaktır.

Uzm. Ecz. Ayşe Gökyiğit

( USAM ve Kıbrıs Yeşilay Başkanı)

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.