SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Kan Bankası'nda stoklar tükeniyor

Kan Bankası'nda stoklar tükeniyor

Kan Bankası'nda kan stokları tükeniyor. Özellikle kan alma yönünden en çok mağdur olan thalassaemia hastalarının 3 haftada 2 ünite kan alması gerekirken, 1 ünite bile kan alamadığı öğrenildi.

Yayın Tarihi: 28/01/16 07:58
okuma süresi: 4 dak.
Kan Bankası'nda stoklar tükeniyor
A- A A+

Kıbrıs Postası'na konuşan Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven, kan bağışı için kampanyalar düzenlendiğini, ancak yeterli olmadığını belirterek, Sağlık Bakanlığı'nın çok acil donör oluşturması gerektiğini söyledi. Güven, "Thalassaemialı çocuk doğmuyor diye övünüyoruz, ancak olan hastaya da 3 yıldır kaliteli tedavi uygulayamıyoruz. Kan Bankası'nın yenilenmesi şarttır"diye konuştu.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı stoklarda yaşanan sıkıntıdan dolayı acilen Arh + kana ihtiyaç olduğunu duyurdu. Bakanlık yaptığı açıklamada, Arh + kan grubundaki kan vermeye müsait duyarlı kişilerin, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kan Bankası'na müracaat edip kan bağışında bulunabilecekleri belirtildi.

Kıbrıs Postası - Deniz ABİDİN

Kan Bankası'nda kan stokları tükeniyor. Özellikle kan alma yönünden en çok mağdur olan thalassaemia hastalarının 3 haftada 2 ünite kan alması gerekirken, 1 ünite bile kan alamadığı öğrenildi.

Thalassaemia Derneği Başkanı Derya Güven Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada, thalassaemia hastalarının kan almada sıkıntı yaşadığını belirterek, Kan Bankası'nda kan miktarının yetersiz olduğunu, kendi imkanlarıyla etraftan kan bulmaya çalıştıklarını kaydetti. Güven, ülkede 152 tane thalassaemia hastası olduğunu ifade ederek, çoğunun A Rh pozitif kana ihtiyacı olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı'ndan yetkililerle her zaman görüştüklerini ve bu yöndeki sıkıntılarını aktardıklarını anlatan Güven, bakanlığın donör oluşturması gerektiğini belirtti.

Güven: "Sağlık Bakanlığı'nın çok acil donör oluşturması gerekiyor"

Güven şunları söyledi: "Derneğimizin kan toplama ekibi yoktur. Sağlık ekibimiz de yoktur. Toplanan kanları test yapabileceğimiz bir labaratuarımız yoktur. Bizim dernek olarak görevimiz, hastalarımızın sağlıklı yaşama adapte olmalarını sağlamaktır. Tek var olan Kan Bankası'dır. Kan bağışı için kampanyalar düzenleniyor, ancak yeterli olmuyor. Kan Bankası'ndaki kanlar, kanamalı hastalar için de kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın çok acil donör oluşturması gerekiyor. Bu kişilerin 3-4 ayda bir kan bağışı için çağrılması gerekiyor. Bu sistem ülkemizde işleyebilirse thalassaemia hastaları rahatlayacaktır. Bu iş Kan Bankası'nın tek ekibiyle olacak iş değildir. Bir thalassaemia hastasının 3 haftada 2 ünite kan alması gerekiyor. Bugün 1 ünite bile kan alamayan hasta var. Etraftan arkadaş ve tanıdıklarımıza çağrı yapıyoruz. Hastalarımızın artık sabrı kalmadı. Doğduğumuz günden beri biz bu sıkıntıları yaşıyoruz. Başka ülkelere baktığımızda kan bankaları çok iyi çalışıyor. Kan almak için Güney'e gitmek zorunda kalan hastalarımız oluyor. Thalassaemialı çocuk doğmuyor diye övünüyoruz, ancak olan hastaya da 3 yıldır kaliteli tedavi uygulayamıyoruz. Kan Bankası'nın yenilenmesi şarttır"

Sağlık Bakanlığı: "Acilen Arh + kana ihtiyaç var"

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı, stoklarda yaşanan sıkıntıdan dolayı acilen Arh + kana ihtiyaç olduğunu duyurdu.Bakanlık basın bürosundan yapılan yazılı açıklamada, Arh + kan grubundaki kan vermeye müsait duyarlı kişilerin, 08.30-19.00 saatleri arasında Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Kan Bankası'na müracaat edip kan bağışında bulunabilecekleri belirtildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.