SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Zika virüsü için küresel acil durum ilan edildi

Zika virüsü için küresel acil durum ilan edildi

Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine neden oldu.

Yayın Tarihi: 02/02/16 09:13
okuma süresi: 3 dak.
Zika virüsü için küresel acil durum ilan edildi
A- A A+

Zika virüsünün ilk tahminlerden çok daha hızlı yayıldığı ve büyük bir salfına dönüşme riskinin bulunduğu ifade edildi.

WHO, Zika'yı binlerce insanın ölümüne yol açan Ebola salgını ile aynı kategoride ele alacağını da duyurdu.

Acil durum ilanı, tıbbi yardım ve aşı araştırmalarının hızlandırılmasını sağlayacak.

WHO Başkanı Margeret Chan, özellikle Amerika kıtasında etkin olan Zika salgını için 'olağanüstü bir durum' yorumunu yaptı ve "Latin Amerika'da gözlenen mikrosefali uluslararası bir sorun niteliği taşımaktadır" dedi.

WHO Başkanı, öncelikle hamile kadınlar ile çocuklarını korumaya odaklanacaklarını ifade etti ve virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı da adım atılacağını açıkladı.

WHO'nun hamile kadınlara iki tavsiyesi oldı:

  • Zika virüsünün görüldüğü ülkelere ziyaretlerin ertelenmesi
  • Virüsün görüldüğü bölgelerde yaşayanların doktor muayenesinden geçmesi ve kendilerini sivrisineklerden kouyacak tedbirler alması

WHO, Ebola salgını sırasında küresel acil durum ilan etmekte gecikmekle suçlanmıştı.

Zika virüsüne karşı bir aşı ya da ilaç bulunmuyor. Sağlık uzmanları, virüsten korunmanın tek yolunun Aedes cinsi sivrisineklere karşı korunmak olduğunu belirtiyor.

WHO, geçen hafta da Zika virüsünün 'patlayıcı bir hızla' yayıldığını belirterek 2016'da virüsün 3 ila 4 milyon kişiye bulaşabileceğini ifade etmişti.

Şu ana kadar 20 ülke Zira virüsü vakalarının tespit edildiğini açıkladı.

Virüse yakalananlarda görülen rahatsızlıkların büyük kısmı hafif düzeyde. Az sayıda vakada kısmi felç rapor edilmiş durumda.

Virüsün en çok hamile kadınlar ve henüz doğmamış bebekleri için tehlikeli olduğu ifade ediliyor.

Ekim ayından bu yana sadece Brezilya'da 4 bin civarında bebeğin az gelişmiş beyinler ve normalden küçğk kafalarla doğduğu belirtilmiş durumda.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.