SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Kocaismail: "Henüz bir kanser politikamız yok"

Kocaismail: "Henüz bir kanser politikamız yok"

Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) Başkanı Raziye Kocaismail, KKTC'de kanser konusunda ulusal politika oluşturulamadığını belirterek, yapılması gerekenin Türkiye'nin bu konuda oluşturduğu kitabı rehber edinerek, KKTC'de de uygulanmasına başlanması olduğunu belirtti.

Yayın Tarihi: 04/02/16 14:27
okuma süresi: 5 dak.
Kocaismail: "Henüz bir kanser politikamız yok"
A- A A+

Kocaismail, KHYD'nin ayakta durabilmesi ve hizmetlerini yürütebilmesi için gelirlerini artırmasının gerekli olduğunu, şu an için sadece vatandaş katkılarıyla ayakta durduğunu söyledi.

4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ve Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, dernek genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Kocaismail, ekonomik sorunların vatandaşları olduğu kadar hastaları da etkilediğini; ilaç, tetkik ve yurtdışı ücretlerine katkının kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, vatandaşları, para katkısı olmasa da giysi yardımı yaparak, Derneğin ayakta tutulmasına katkı sağlamaya çağırdı.

Devlet yetkilileri ve Sağlık Bakanına çağrı da yapan Kocaismail, bir "Ulusal Kanser Politikası" başlatılmasını beklediğini ifade etti.

KKTC'nin bir veri havuzu ve bölgesel bir haritası olmadığına dikkat çekerek, bunun acilen oluşturulmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Kocaismail, Esentepe ve Çatalköy'ün kanser vakaları açısından önde olan bölgeler olduğunun görüldüğünü, buna karşın Mesarya bölgesinde kanser konusunda nispeten daha az vakaya rastlandığını söyledi.

ÇAĞLAR

Dernek Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, kanser hastalığının tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğunu belirterek, 2011 yılından itibaren tüm dünyada hastalıktan olan ölümlere bakıldığında kanserin birinci sırada olduğunu kaydetti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Kanser Araştırmaları Birimi GLOOCAN 2012 verilerine göre, dünyada 14.1 milyon yeni kanser vakasının tespit edildiğini anlatan Çağlar, bu rakamın 2025 yılına kadar 19.3 milyon kişiye ulaşacağının tahmin edildiğini söyledi.

En sık görünen kanser türlerini, akciğer (1.82 milyon) (%13), meme (1.68 milyon) (%11.9), kolorektal (Bağırsak) (1.36 milyon) (%9.7), prostat (1.11 milyon) (%7.9), mide (951 bin 594) (%6.8) olarak sıralayan Çağlar, aynı verilere bakıldığında 8.2 milyon kişinin kanser nedeniyle gerçekleşen hastalıklardan öldüğünü ve bunların 4 milyonunun 30-69 yaş arası kişiler olduğunu kaydetti.

Kansere karşı daha evrensel, bilimsel doğrular ışığında daha sistemli ve organize bir mücadeleye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çağlar, bu nedenle Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC)'ye üye örgütlerin bulundukları ülkelerde, "4 Şubat Dünya Kanser Günü"nde, kanserle mücadele etmek, bu konudaki ortak mesajları yayarak evrensel kanser mücadelesine katkı koymak ve dünyada daha da büyük bir platform oluşturarak evrensel kanser mücadelesini oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.

Çağlar, 2016-2018 yılları arasında, kanser hastalığıyla mücadelede, hastalıktan korunma, erken teşhis ve tedaviye erişim kalitesi konularında mücadeleyle ilgili "We Can, I Can" yani, "Biz Yapabiliriz, Ben Yapabilirim" temalarını içeren mücadele sloganları yer alacağını belirtti.

Çağlar 2 ana başlıktaki 20 temayı şu şekilde açıkladı:

" 'WE CAN' - 'BİZ YAPABİLİRİZ'

"İlham Veren Aksiyon Yapabiliriz..Aksiyona Katıl', 'Kanseri Önleyebiliriz', 'Algılara Meydan Okuyabiliriz', 'Sağlıklı Çevre Yaratabiliriz', 'Hastaların Tedaviye Ulaşmalarının İyileştirilmesini Yapabiliriz', 'Kansere Karşı Kaliteli İşgücü İnşa Edebiliriz', 'Gelişimi Sağlayabilmek İçin Bilgi Ağlarımızı Yayabiliriz', 'Politik Değişimleri Şekillendirebiliriz', 'Kanser Kontrolüne Yatırım Elde Etme Yönünde Çalışabiliriz', 'Etkiyi Arttıracak Şekilde Beraber Çalışabiliriz',

'I CAN' – 'BEN YAPABİLİRİM'

'Erken Tanı Hayat Kurtarır', 'Destek İstemek, 'Diğerlerini Desteklemek', 'Kanser Yolculuğunda Kontrolü Ele Almak', 'Sevmek ve Sevilmek', 'Kendin Olmak', 'İşe Geri Dönmek', 'Hikâyemi Paylaşmak', 'Konuşmak' "

"KONUŞAN ELLER" KAMPANYASINA KATILMA ÇAĞRISI…

Çağlar, Dünya Kanser Günü 2016 dolayısıyla farkındalığın artırılması için UICC'nin organizasyonuyla yapılacak "Konuşan Eller" Kampanyasına katılım çağrısında bulundu.

Bunun için "We Can, I Can" (Biz Yapabiliriz Ben Yapabilirim) temalarından birini ele yazıp, sosyal paylaşım sitelerinde fotoğrafı, #WorldCancerDay" veya #WeCanICan" hashtaglarıyla paylaşım yapmak yeterli.

Daha sonra worldcancerday.org sitesi ziyaret edilerek paylaşılan fotoğraf görülebilir.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.