SAĞLIK
okuma süresi: 5 dak.

Türkkök Projesi dünyaya açılıyor

Türkkök Projesi dünyaya açılıyor

Kemik iliği nakline ihtiyacı bulunan ancak akrabasında vericisi olmayan hastalar için başlatılan, "Türkkök Projesi" uluslararası bankalara bağlanarak verici havuzu genişletilecek. Bu sayede Türkiye'deki kayıtlı vericilerden donör bulunamaması halinde, sayısı 26 milyona uluşan dünya genelindeki vericilerin kayıtlı bulunduğu havuzdan da tarama yapılabilecek.

Yayın Tarihi: 06/02/16 13:24
okuma süresi: 5 dak.
Türkkök Projesi dünyaya açılıyor
A- A A+

KKTC'de düzenlenen 3. Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumu'nda kan ve kemik iliği kanserlerinin tedavisindeki gelişmeler masaya yatırıldı.

Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye'nin kemik iliği nakillerinde dünyada "Şampiyonlar Ligi"nde olduğunu belirtti.

Ülkede yılda 3 bin 600 kemik iliği nakli yapıldığını bildiren Prof. Dr. Altuntaş, "Türkiye artık bu alanda gelişmiş ülkelerin düzeyinde, üst gruptayız. Bu Türkiye açısından gurur verici bir tablo" dedi.

Ailesinde vericisi olmayan hastalar için oluşturulan Türkkök Projesi'nde önemli gelişme kaydedildiğini vurgulayan Altıntaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçmişte akraba dışı verici aradığımız hastalar 6-7 ay beklemek zorunda kalıyordu. Türkkök sayesinde bu süre yarı yarıya azaldı. Türkkök'e her platformda sahip çıkmak hepimizin görevi. Buna sadece Türk Kızılayının veya Sağlık Bakanlığının projesi diye bakmamak lazım. Türkkök ile yaklaşık 9 aylık süreçte donör bulunması konusunda yüzde 23 oranında başarı elde edildi. Bu büyük bir oran. Türkkök'te benzer genetik yapıya sahip vericilerin kayıtlı bulunması büyük bir avantaj. Bu sayede Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine de yardımcı olabiliriz. Ayrıca Türkkök dünyaya açılıyor. Uluslararası verici bankalarıyla akreditasyon süreci sağlanmak üzere. Dünya genelinde verici bankalarını 26 milyon donör kayıtlı. Bu bankalarla doğrudan irtibata geçilerek Türkiye'de vericisi bulunmayan hastalar için yurt dışından tarama yapılabilecek."

Bugüne kadar Türkkök'e 115 bin verici kaydedildiğini, hedefin 250 bin olduğunu anlatan Prof.Dr. Altuntaş, "Buradan kemik iliği nakli olması gereken hastalar için 330 uyumlu donör bulundu. Bu yeterli değil. Oran yüzde 60-70'lere çıkmalı. Hala çekingenlik var" diye konuştu.

Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Seçkin Çağırgan da kök hücre naklinde ülkenin Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri ile aynı seviyede bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Hastalarımızın tedavisinde süreç ve yüksek maliyetler çok önemli. Türk bilim insanlarının büyük başarısı olan ulusal doku bankamız Türkkök, kök hücre naklinde maliyeti 7 kat, süreci ise yarı yarıya düşürmeyi başardı. Uluslararası doku bankalarından yararlanma maliyeti ortalama 35 bin Avro ve süreç ortalama 6-8 ay iken Türkkök ile Türkiye'den hastaların doku bulma maliyeti 5 bin Avro süreci ise ortalama 3 aya indi. Artık Türkiye'den hiç kimse ilik nakli olmak için yurt dışına gönderilmiyor."

"KÖKTEN DEĞİŞEN HAYATLAR"

Hematolojik Onkoloji Derneğinin (HOD) kök hücre vericisi olmanın önemine dair farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlediği "Kökten Değişen Hayatlar" öykü yarışmasının ödül töreni de sempozyum kapsamında yapıldı.

Yarışmada, ödüle layık görülenlerin yanı sıra beğeni toplayan ve yayımlanmaya değer bulunan öyküler de bir kitapta toplandı.

Ödül töreninde konuşan HOD Genel Sekreteri Doç. Dr. İsmail Sarı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Önemi giderek artan sosyal sorumluluk olgusuna katkı vermeye çalışıyoruz. Geçen sene düzenlediğimiz 'Hayata Tutunma Öyküleri' isimli öykü yarışması ile kanser ve kanser hastalarının yaşadıkları üzerine bir farkındalık gerçekleştirdik. Bu sene ise kök hücre vericisi olmanın önemine dair bir farkındalık oluşturmak üzere 'Kökten Değişen Hayatlar' isimli bir öykü yarışması düzenledik. Yarışma ve kitaptan oluşan bu sosyal sorumluluk projesiyle hem kemik iliği ve kök hücre bağışına dikkat çekmek hem de bu bağışı yapmış, tedavi görmüş ya da tanıklık etmiş insanların sesini duyurmayı amaçlıyoruz."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.