SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Çağlar: "Adenovirüs, Parainfluenza virüs ve Beta mikrobu kapıda"

Çağlar: "Adenovirüs, Parainfluenza virüs ve Beta mikrobu kapıda"

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kudret Çağlar, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada Ocak ayı boyunca etkili olan grip salgını ve önümüzdeki dönemde etkili olabilecek yeni salgınlar ile ilgili bilgi verdi.

Yayın Tarihi: 07/02/16 11:20
okuma süresi: 4 dak.
Çağlar: "Adenovirüs, Parainfluenza virüs ve Beta mikrobu kapıda"
A- A A+

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kudret Çağlar, Ocak ayı boyunca etkili olan grip salgınının sonuna gelindiğini müjdelerken, şimdi ise gözde kızarıklık ile ortaya çıkan ve yüksek ateşe neden olan Adenovirüs, nezle olarak bilinen Parainfluenza ile çocuklarda görülen ve boğaz ağrısıyla kendini gösteren Beta mikrobunun kapımızı çalmak üzere olduğunu anlattı.

Ocak ayı boyunca etkili olan grip salgınının her yıl olduğu gibi seyrettiğini belirten Çağlar, belli başlı hastalığı olan ve gereksiz antibiyotik kullanan kişilerde risk yarattığını ifade etti. Antibiyotiğin virüslerde etkili olmadığının altını çizen Çağlar, "gereksiz antibiyotik kullanımı bizi ürkütüyor. Kişi bu şekilde savunma sistemine çok sağlam zarar veriyor. Grip virüsünde antibiyotik kullanımı boşuna olmasından öte sakıncalıdır da" dedi.

Filiz Seyis - Kıbrıs Postası

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kudret Çağlar, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamada Ocak ayı boyunca etkili olan grip salgını ve önümüzdeki dönemde etkili olabilecek yeni salgınlar ile ilgili bilgi verdi.

'Paçavra' geçmek üzere…

Ocak ayı boyunca etkili olan grip salgınının sonuna gelindiğini belirten Çağlar, yaşanan bu salgının eskilerin deyimi ile 'paçavra' olduğunu ve bu salgının her yılki gibi yaşandığını, gelecek yıl da aynı şekilde yaşanacağını anlattı.

Yaşanan sürecin doktorlar için normal bir süreç olduğunu kaydeden Çağlar, gereksiz antibiyotik kullanımının risk yarattığını ifade etti.

Çağlar şunları kaydetti:

"Gereksiz antibiyotik kullanımı bizi ürkütüyor"

"Bu yıl da Ocak ayında her yıl olduğu gibi grip salgını yaşandı. Yaşanan bu salgın eskilerin deyimi ile 'paçavra'idi. Bunun geçmiş yıl yaşananlardan farkı yoktu, gelecek yıl da yaşanacak. Bu süreç biz doktorlar için normal bir süreçti, ancak insanlar bu salgına takılan isimler nedeni ile biraz ürktü.

Sayısız hasta oldu. Bu salgın belli başlı rahatsızlığı olan kişilerde ve gereksiz antibiyotik kullananlarda risk yarattı. Bir ay içinde kendi kararı ile 9 farklı antibiyotik kullanan hasta oldu. Bir antibiyotik kullanıyor, rahatsızlığı geçmeyince başka bir antibiyotik kullanmaya başlıyorlar. Geçmez tabii, grip antibiyotikle geçmez. Bu şekilde gereksiz antibiyotik kullanımı bizi ürkütüyor. Kişi bu şekilde savunma sistemine çok sağlam zarar veriyor."

"Günlük takip çok önemli"

"Antibiyotikler, bizi bir elbise gibi saran ve kötü huylu mikroplar ile virüslerden koruyan iyi huylu mikroları da öldürüyor, savunma sistemimizi bozuyor.

Bu nedenle, grip virüsünde antibiyotik kullanımı boşuna olmasından öte sakıncalıdır da! Grip öldürmez, üzerine binen mikrop öldürür. Grip vakalarının %5'inde üzerine mikrop biner. Biz bu %5'e antibiyotik veriyoruz. Bu yüzden gripte günlük takip çok önemli… Grip olan hasta her gün doktoruna gidip gelecek, doktoru gerek olursa antibiyotik verecek."

Yeni salgınlar yolda

Grip salgınının etkisini yitirdiğini, mevsim gereği bitmek üzere olduğunu yineleyen Çağlar, şimdi ise gözde kızarıklık ile ortaya çıkan ve yüksek ateşe neden olan Adenovirüs, nezle olarak bilinen Parainfluenza ile çocuklarda görülen ve boğaz ağrısıyla kendini gösteren Beta mikrobunun kapımızı çalmak üzere olduğunu anlattı.

Çağlar, gelmek üzere olan hastalıklarla ilgili şu bilgileri verdi:

"Bunların aralarında en ciddi ve bulaşıcı olan Adenovirüs, gözlerde kızarıklık ile ortaya çıkar ve yüksek ateşe neden olur. Parainfluenza virüsü ise nezledir.

Beta mikrobu da Mart ayı itibarıyla görülmeye başlanacak. Beta'da antibiyotik tedavisi şarttır. Çünkü Beta mikroptur, diğerleri virüs… Virüslerde değil mikroplarda antibiyotik kullanılır."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.