SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Çevre Bakanlığı: "Çam kese böceğinin şu anki tek zararı, muhtemel alerjik etkisi"

Çevre Bakanlığı: "Çam kese böceğinin şu anki tek zararı, muhtemel alerjik etkisi"

Çevre Bakanlığı, çam kese böceği ile ilgili basın açıklaması yayımladı. Açıklamanın tam metni şöyle:

Yayın Tarihi: 12/02/16 10:21
okuma süresi: 3 dak.
Çevre Bakanlığı: "Çam kese böceğinin şu anki tek zararı, muhtemel alerjik etkisi"
A- A A+

Son günlerde gerek basınımızda gerek ise sosyal medyada ve kamuoyumuzda "çam kese böceklerinin ormanlarımızı yok ettiği" yönünde yapılan söylemler nedeniyle konuyla ilgili bazı hususları hatılatarak dikket çekmeyi uygun görmüş bulunmaktayız.

Bilinmesini isteriz ki, Orman Dairemizin konuyla ilgili uzman ekipleri tarafından Şubat ayı içerisinde ülke genelindeki ormanlarda yapılan incelemeler sonrasında çam kese böceğinin evrimini tamamladığı ve artık toprağa inmeye başladığı tespit edilmiştir.

Kızılçam ormanlarımızda mevcut olan kızıllıklar, çam kese böceğinin , ağaç ibrelerini yiyerek beslenmelerinden kaynaklanmaktadır.

Ağaçlarımız, çam kese böceğinden kaynaklı kurumamış olup, Nisan-Mayıs aylarında vejetasyon dönemi başladığında tekrar yeşilleneceklerdir.

Çam kese böceğinin şu anki tek zararı insanlar üzerinde gerçekleşmesi muhtemel alerjik etkileridir.

Orman Dairemiz, bir süre önce kamuoyuna da açıkladığımız ve çevre ile ilgili sivil toplum örgütlerinin destek verdiği eylem planı kapsamında orman zararlıları ile mücadele konusunda daha etkili ve doğru mücadele yöntemleri uygulamaya karar vermiştir.

Bu kapsamda Biyolojik ve mekanik mücadele yöntemlerini de kapsayan entegre mücadele yöntemleri uygulanmış ve uygulanmaya devam etmektedir.

Mekanik mücadele çalışmaları kapsamında adacıklar hazırlanmaktadır. Şu anki adacık sayısı 33 olup bu rakam 50'ye tamamlanacaktır. Bu sayede tırtıl paraziti çoğaltılması hedeflenmektedir.

Çam Kese Böceği ile beslenen kuşların artırılması amacıyla yapılan 400 adet kuş yuvası sayısı Şubat ayı sonuna kadar 1000 adete çıkarılacaktır.

Bu arada geçtiğimiz gün kamooyumuza duyurduğumuz gibi, Silvikültürel Orman Bakımı ile ormanlarımızdaki zayıf bireyler kesilip çıkarılmaya başlanmıştır. Böylece hem daha sağlıklı ormanlar yaratılacak hem de orman zararlılarına karşı direnç sağlanacaktır.

Yine Çevre Örgütlerinin de tam destek verdiği plan kapsamında , 2016-2018 yıllarını kapsayan mücadele programı hazırlamıştır.

Ormanda doğal dengenin iyileştirilmesi sonucu önümüzdeki yıl Çam kese böcekleri önemli ölçüde baskılanacak ve gerekmesi halinde de yine biyolojik mücadele yöntemleri uygulanarak 3 yıl içinde sorunun kontrol edilebilir edilebilir sınırlar içine çekilmesi sağlanacaktır.

ORMAN DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.