SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Topuklu ayakkabı giymenin zararları

Topuklu ayakkabı giymenin zararları

Türkiye'nin ilk ayak-ayakkabı uyum uzmanı Başak Kurtoğlu şiddetli ağrılara neden olabilen kemik çıkıklarının sebeplerini ve engelleme yollarını açıklıyor

Yayın Tarihi: 29/05/16 20:01
okuma süresi: 3 dak.
Topuklu ayakkabı giymenin zararları
A- A A+

Özellikle kadınları yakından ilgilendiren bir sorun olan kemik çıkığı, farklı nedenlerle ortaya çıkabiliyor. Öncelikle genetik mirasla ilgili olan kemik çıkığı, ayağa uygun olmayan sağlıksız ayakkabıların tercih edilmesi nedeniyle de görülebiliyor. Türkiye'nin ilk ayak-ayakkabı uyum uzmanı Başak Kurtoğlu şiddetli ağrılara neden olabilen kemik çıkıklarının sebeplerini ve engelleme yollarını açıklıyor.

KADINLARDA 9 KAT DAHA FAZLA

Kadınlarda erkeklere oranla 9 kat daha fazla görülüyor. Yoğun olarak tercih edilen yüksek topuklu ve öne doğru sivrilen ve daralan ayakkabı modelleri ayak yapısına uyumsuz oluşları nedeniyle Hallux Valgus oluşumuna neden oluyor.

YÜRÜMEKTE ZORLUK ÇEKEBİLİRSİNİZ

Başparmakta görülen kemik çıkıkları yoğun ağrılara neden olabiliyor. Yürümekte zorluk çekilmesine ve giyilen her ayakkabının rahatsızlık yaratmasına sebep olan çıkıklar günlük hayatı zorlaştırıyor.

UYGUN AYAKKABI SEÇİMİ İLE AĞRILARIN ÖNÜNE GEÇİLEBİLİYOR

Kemik çıkığı rahatsızlığı yaşayan kişilerin ağrıları, kızarıklık, nasır gibi problemleri doğru ayakkabı ve tabanlık seçimi ile azaltılabiliyor. Amacımız bu kişilerin giydiği ayakkabılar içerisinde rahat edebilmesini sağlamak, yürüyüş ve yaşam kalitesini arttırmak. En önemli nokta yüksek topuklu, dar kalıplı ve sivri burunlu ayakkabılar yerine ayak yapısına uygun, gerektiğinde geniş kalıplı ve kemiği rahatsız etmeyen ayakkabılar kullanılmasıdır.

Kişinin ayak tipine özel olarak üretilen tabanlıkların kullanımı da başparmakta meydana gelen deformasyondan kaynaklanan yanlış basmaların önüne geçerek denge yakalanmasını sağlıyor, böylece belirli bölgelerde biriken baskının ortadan kalkmasıyla birlikte ağrılar azalıyor. Bu yöntemlerle sonuca ulaşılamayan ileri derece vakalarda ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurmak gerekebiliyor. Ayak başparmağı çıkıklarının verdiği rahatsızlıkların büyük kısmı cerrahi operasyonlara gerek kalmadan doğru ayakkabı ve tabanlık kullanımı ile azaltılabilmektedir.

Ayak başparmağı kemiklerinde oluşabilecek çıkıkların ve ağrıların önüne geçebilmek için:

* Ayağın genişliğine uygun, öne doğru sivrilmeyen ayakkabılar tercih edilmeli.
* Ayakkabının bitiş noktası kemiğin orta kısmına gelmemeli.
* Toka, fiyonk gibi detaylar kemiğin üzerine gelmemeli.
* Astarında dikiş olmayan, yumuşak derili ürünler tercih edilmeli.
* Yüksek topuklu ayakkabılar kısa sürelerle kullanılmalı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.