SAĞLIK
okuma süresi: 4 dak.

Tatilciler dikkat, soğuk suya ani dalış kalp krizi nedeni

Tatilciler dikkat, soğuk suya ani dalış kalp krizi nedeni

Yaz tatilinde havuz ve denizi tercih edenlere uzmanlardan uyarı var: Yüksek sıcaklık altında uzun süre güneşlendikten sonra soğuk havuza ya da denize atlamak kalp krizine ve su altında bayılmaya davetiye çıkarabilir.

Yayın Tarihi: 30/08/16 15:39
okuma süresi: 4 dak.
Tatilciler dikkat, soğuk suya ani dalış kalp krizi nedeni
A- A A+

Yaz tatilinde havuz ve denizi tercih edenlere uzmanlardan uyarı var: Yüksek sıcaklık altında uzun süre güneşlendikten sonra soğuk havuza ya da denize atlamak kalp krizine ve su altında bayılmaya davetiye çıkarabilir.

Bulunulan dış ortamın sıcaklığı her ne olursa olsun, insan vücut sistemi oldukça sabit bir sıcaklığa ihtiyaç duyuyor. Bunun için vücutta çalışan pek çok uyum sistemi bulunuyor.
Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sinan Coşkun Turan, bu durumda başlıca düzenlemeyi vücut organizmasının, cilt kan akımını değiştirmekle yaptığını söyledi.

Dış ortam sıcaklığı, vücudun sahip olduğu ısıya oranla azaldığında organizmanın, cilt altındaki damarları büzdüğünü ve cilde pompalanan kan miktarının azaldığını aktaran Turan, "Böylece dış ortama karşı ısı kaybı azaltılarak vücut sıcaklığı korunur. Tam aksi şekilde dış ortam sıcaklığı yükseldiğinde ise organizma, cilt altı kan damarlarını genişletir, kalbi daha fazla çalıştırır ve kalbe daha fazla kan pompalar. Bunun sonucunda vücutta ısı kaybı başlar ve terleme yaşanır. Böylelikle vücut sıcaklığının yükselmesi önlenir" dedi.

Kalp yetersizliği olanların, sıcak hava şartlarından en çok etkilenen grup içinde bulunduğunu belirten Dr. Turan, "Bu hastaların birçoğu, sürekli ve önemli dozlarda idrar söktürücü almak durumunda olduklarından, sıcakla ilişkili sıvı kaybının da eklenmesiyle beraber tansiyon düşmesi ve elektrolit kaybına bağlı bozukluklarla sıklıkla karşılaşabiliyor. Bu nedenle kalp yetersizliği tanısı konan ve özellikle bu tip ilaçlar kullanan bireylerin ev ortamının ve yattıkları odanın serin tutulması özel önem taşıyor" uyarısında bulundu.

Önemli düzeyde kalp hastalığı bulunanlarda yalnızca sıcaklık artışı değil, ani soğuk maruziyeti de beklenmedik sorunların ortaya çıkmasına zemin hazırlayabiliyor.

Dr. Turan'a göre, vücut sıcaklığı yüksek seviyelere ulaşmışken birden bire soğuk suya dalış yapmak en tehlikeli olanlardan biri:

"Bu durum, vücut ısısının aniden değişmesine bu da kalp krizlerinin yaşanmasına, hatta su altında bayılmalara dahi neden olabiliyor. Özellikle yaz aylarında uzun süre güneşlendikten sonra birden bire soğuk deniz ya da havuza girmek, vücutta geçici şok, ani kalp krizi, ritim bozukluğu ve hatta bazen ani kalp durmasına kadar varabilen tablolarla sonuçlanabiliyor.BU UYARILARA DİKKAT!

Hastaların, hekimlerinin kontrolü altında hareket etmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Turan, risk grubunda bulunanların bu uyarılara dikkat etmesini önerdi:

  • Sıcaklığın en yüksek olduğu 11.00-15.00 saat aralığında güneşlenmekten kaçınılmalı,
  • Uygun saatlerde yeteri kadar güneşlenildiğinde ve serinlemeye ihtiyaç duyulduğunda, suya girmeden önce mutlaka 5-7 dakika kadar şemsiye altında oturulmalı ve vücut sıcaklığının normal seviyelere düşmesi beklenmeli,
  • Susama hissi duyulmasa dahi mutlaka her saat başı 1 bardak su içilmeli,
  • Sıcağa uyum sağlamayı zorlaştıran ve sıvı kaybına yol açan kafeinli, şekerli ve alkollü içeceklerden uzak durulmalı,
  • Pamuklu ve vücudun hava almasına müsait kumaşlardan üretilen açık renk kıyafetler ve ayakkabıların kullanımı tercih edilmeli,
  • Bu önlemlere rağmen vücutta bir sıkıntı hissediliyorsa derhal serin bir ortama geçiş yapılmalıdır.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.