SAĞLIK
okuma süresi: 7 dak.

Denetlenmeyen GDO'lu ürünlerde balık yeminden maymun genine ne ararsanız var!

Denetlenmeyen GDO'lu ürünlerde balık yeminden maymun genine ne ararsanız var!

Ülkemizde genetiği değiştirilmiş GDO'lu ürünler hakkında hiçbir denetimin söz konusu olmadığını ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, "Bu ürünlerin içinde, balık yeminden maymun genine, ne ararsanız var!" diye konuştu ve ısrarlı denetim çağrılarının cevapsız kaldığını vurguladı…

Yayın Tarihi: 16/01/17 07:44
okuma süresi: 7 dak.
Denetlenmeyen GDO'lu ürünlerde balık yeminden maymun genine ne ararsanız var!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Cansu Yarışan

Ülkemizde genetiği değiştirilmiş GDO'lu ürünler hakkında hiçbir denetimin söz konusu olmadığını ifade eden Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, ''Bu ürünlerin içinde, balık yeminden maymun genine, ne ararsanız var!" diye konuştu ve ısrarlı denetim çağrılarının cevapsız kaldığını vurguladı…

Kıbrıs Postası'na konuşan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Soyel, GDO'lu ürünlerin tüketilmesinin insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini belirterek, "Yerli üretim gıdaların tüketilmesi daha güvenli olsa da, dışarıdan getirilen GDO'lu ürün tohumlarının ekilip yetiştirilmesi de mümkün…" dedi.

Oda Başkanı Naile Soyel, gıda ambalajlarının tüketici tarafından kontrol edilerek 'organik' ibaresi taşıyan ürünlerin veya güvenilir markaların mamüllerinin tercih edilmesi gerekliliğine vurgu yaptı.

Kıbrıs Postası'nın konu hakkında bilgi almak için aradığı Sağlık Bakanlığı yetkililerine ise hiçbir şekilde ulaşılamazken Soyel, oda olarak GDO'lu ürünlerin kullanımı hakkında, devlet tarafından denetimlerin yapılması yönünde ısrarlı taleplerinin olduğunu ifade ederek, bu konuda hiçbir denetiminin olmadığını söyledi.

Açlığa çözüm bulunması nedeniyle 1960'lı yıllarda ürünlerin genetiğinin değiştirildiğine vurgu yapan Gıda Mühendisleri Odası Başkanı Naile Soyel, geçmiş yıllardan beri bu uygulamanın devam ettirildiğini ve maddi kazanç sağlanması amacıyla gıda şirketleri tarafından sürdürüldüğünü ifade etti.

Genetiği değiştirilmiş ürünlerin insan sağlığı açısından ciddi tehlikeleri olduğunu belirten Soyel, tüketicileri uyararak, "Üzerinde 'organik' ibaresi bulunan ürünler ve ithal ürünler yerine de yerli ürünler tercih edilmeli… Zamanında üretilen meyve ve sebzeler tüketilmeli" dedi.

"FASULYEDE BALIK YEMİ, MAYMUN GENİ..."

Genetiği Değiştirilmiş Ürünler'in (GDO) insan sağlığı açısından dünyada büyük endişeler taşıdığını söyleyen Soyel, "Balık yemini alıp fasulyenin içine koyuyorlar veya maymun genini alıp başka ürünlerin içine ekliyorlar. Hormonlu tavukların tüketilmesi, kız çocuklarının ergenlik dönemine daha hızlı girmelerine ve hormonal bozukluklara neden oluyor. Görünüşte hiçbir sakıncası olmayan gıdaların içindeki yabancı maddeler, insan bedeninin bilgeliği tarafından fark ediliyor. Farklı ürünlerin bedene girmesiyle insan sağlığında manipülatif etkiler yaratılıyor. GDO'lu milyonlarca ürün piyasada dolaşıyor ve tüketiliyor" açıklamalarında bulundu.

"AMBALAJLARDAKİ 'BİLEŞENLER KISMINA' DİKKAT EDİN"

Dünya piyasasında ciddi bir tehlike arz eden GDO'lu ürünlerin ülkemizde de yoğun miktarda bulunduğunu ve tüketicilerin buna dikkat etmesi gerektiğine vurgu yapan Soyel, tüketilecek ürünlerin ambalajlarına bakılması gerektiğini belirtti. GDO'lu ürünleri anlamak için ambalajlardaki bileşenlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Soyel, "Donmuş pizzanın içindeki mısır, hazır kek karışımında bulunan un, bebek mamaları içinde bulunan bileşenler, hazır çorbaların içinde bulunan maddeler ve daha birçok üründeki maddeler GDO'lu olabilir. Bunu almamak mümkün değil. Bazı ambalajlar üzerinde içindeki maddeler yazsa bile, maddelerin bileşenleri yazmıyor olabilir. Örneğin içindeki maddelerde un kullanıldığı yazılır ancak undaki bileşenlerin ne olduğu, hangi marka un kullanıldığı yazılmaz. Böyle durumlarda ambalaj üzerinde 'organik' ifadesinin yer almasına özen gösterin. Organik maddelerden yapılmış gıdalarda GDO'lu ürün bulunmaz ya da organik ibaresi bulunmuyorsa da güvenli markalar, üreticileri bilinen markalar tercih edilmelidir" dedi.

"ÜLKEDE ÜRETİLEN ÜRÜNLER, İTHAL ÜRÜNLERDEN GÜVENLİ"

Sağlıklı beslenmenin, zamanında yetiştirilen gıdaların tüketilmesiyle sağlandığını bildiren Soyel, zamansız yetiştirilen ürünlerden uzak durulması gerektiğini ifade etti. Ülkemizin iklim şartlarının birçok meyve ve sebzenin zamanında üretilmesi açısından uygun olduğuna vurgu yapan Soyel, "İthal ürünler yerine ülkede üretilen, yetiştirilen ürünlerin tüketilmesi daha güvenlidir. Ülkemizde yasal anlamda GDO'lu ürünlerin ülkeye sokulmaması adına bir düzenleme yok. Belediye yasalarında da denetimle ilgili yasa yok. Yerli üretim gıdaların tüketilmesi daha güvenli olsa da, dışarıdan getirilen GDO'lu ürün tohumlarının ekilip yetiştirilmesi mümkün. Bu yüzden GDO'lu ürünlerin dünyada yayılmasını engellemek imkansız" şeklinde konuştu.

"DENETİM SAĞLANMASINDA YETKİLİ DEVLET…"

Dünyada birçok ülkede GDO'lu ürünlerin kullanımına yönelik yasaların söz konusu olduğunu ifade eden Soyel, ülkemizde bu yönde herhangi bir yasal düzenlemenin olmadığını belirterek, Gıda Mühendisleri Odası olarak, bu yönde yasa geçmesini ısrarla istediklerini ve gerekli talepleri yaptıklarını bildirdi. Yasal dayanağın verilerine oturtularak, yasal bir zeminde tüketicilerin haklarının savunulması gerektiğini belirten Soyel, bu konuda denetim sağlanmasında devletin yetkili olduğunu sözlerine ekledi.

"GDO'LU ÜRÜNLERDEKİ KANSEROJEN MADDELER, İNSAN SAĞLIĞINI BOZAR"

GDO'lu ürünlerin içinde yer alan maddelerin kanserojen olduğuna ve insan sağlığını tehdit ettiğine vurgu yapan Soyel, gıdaların belli bir sürede bozulması gerektiğini ancak market raflarındaki gıdaların aylarca hatta yıllarca bozulmadığını söyledi. Soyel, paketlenmiş gıdaların ömrünü uzatmak için içine konulan maddenin klinik testlerde fareler üzerinde ne dozda kullanılacağının test edildiğini ve test sonucunda insana görünen derecede zarar vermeyen miktarda kullanıldığını ifade ederek, "Gıdalar tüketildiği anda gözle görünen bir etki sağlamasa da, bu maddenin insan bedenine girmesi, zamanla sağlık açısından tehlike arz eder" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.