SAĞLIK
okuma süresi: 3 dak.

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği uyardı: "Sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi çok büyük"

"Sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi çok büyük"

Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Yayın Tarihi: 24/03/17 15:36
okuma süresi: 3 dak.
"Sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemi çok büyük"
A- A A+
Kıbrıs Türk Diyetisyenler Birliği, sağlıklı bir yaşlılık geçirmek için yeterli ve dengeli beslenmenin önemine vurgu yaptı.

Diyetisyenler Birliği'nden yapılan açıklamada, 65 yaş ve üzeri yaşlı nüfusun önemli bir bölümünün, yetersiz ve dengesiz beslenmeden kaynaklanan hastalıkların etkisi altında yaşadığı ifade edildi.

Bu yaş grubunda görülen şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, osteoporoz, felç, iskelet ve kas sistemi hastalıklarında bilinçsiz beslenmenin önemli bir risk faktörü olduğuna işaret edilen açıklamada, yeterli ve dengeli beslenmenin önemine işaret edildi.

65 yaş üzerindeki kişilerde yoğun olarak görülen, beyin kanamaları ve ölümlere yol açan yüksek tansiyondan korunmak için günlük tuz tüketiminin kısıtlanması gerektiği kaydedilen açıklama şöyle devam etti:

"Hazırlanmış yemeklere ilave tuz eklenilmemeli ve tuz içeriği yüksek geleneksel besinler olan turşu ve salamuralardan uzak durulmalıdır. 65 yaş üstü kişilerin sıvı kayıpları ile bu kayıpların yol açtığı sağlık sorunları diğer yaş grubundaki kişilere göre daha yüksektir. Bu nedenle yaşlı bireyler günlük sıvı tüketimini artırmalı ve günde 8-10 su bardağı sıvı tüketmelidirler.

Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi herkes için özellikle de yaşlı kişiler için sağlık sorunlarına davetiye çıkarmaktadır. Ihlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran ve çorba yaşlı bireyler için uygun içeceklerdir.

Yaşlıların günde en az 2 litre sıvı tüketmesi gereklidir. Gereksinmeyi karşılamak için günde 8-10 bardak sıvı tüketilmesi uygun olacaktır. Yaşlı bireyler susamasalar bile belirli aralıklarla su içmelidir. Yeterli su veya sıvının tüketilmesi; normal böbrek fonksiyonlarının sürdürülmesi, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek taşları ve kabızlığın önlenmesi açısından gereklidir. Taze sıkılmış meyve suları, süt, ayran ve çorbalar yaşlılar için uygun sıvı kaynaklarıdır ve aynı zamanda diğer besin öğelerini de içerirler.

Yaşlı bireylerin sıvı alımında ve kalsiyum gereksinmesini karşılamada süt iyi bir içecektir. Kahve, çay ve kola gibi kafeinli içecekler orta derecede tüketilmeli, bitki çayları tercih etmelidir. Çayın yemeklerle birlikte içilmesi, demirin emilimini azaltacağından yemeklerden bir saat önce veya sonra, açık ve limonlu olarak içilmelidir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.